OlaszNyelvtan.hu | Olasz nyelvtanulás

10 TIPP A BESZÉDKÉSZSÉG ELSAJÍTÁSÁHOZ

2018-10-18
Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , ,
0

Azt szoktam mondani, ha beszélni tudsz, akkor mindent tudsz, hiszen a zsebedben van az aktív nyelvtudás, jelen esetben az olasz nyelvtudás. Ha nem tudsz/mersz beszélni, akkor egyelőre csak a passzív nyelvtudásodat alkalmazod.

Hatalmas általános igazságot fogok most mondani, senki sem született úgy, hogy tudott volna beszélni. Ahogy az anyanyelvünket elsajátítottuk a nulláról, úgy azt meg tudjuk tenni bármilyen idegen nyelv tanulása esetén.

Rossz hírem van: beszélni csak beszélve, beszélgetve fogsz megtanulni.
A „leírhatom előtte?” nem lesz célravezető. 

Viszont fontos, hogy ne várj a csodára, a következő nyelvtani anyagrészre, Godotra, hanem merj teljesen kezdőként is beszélni! Építsd fel ezt is tudatosan, lépésről lépésre!
Ha kezdő nyelvtanulóként el tudod mondani azt, hogy kék az ég és zöld a fű, jó úton jársz, csak így tovább. Ha megtanultad az alapokat magabiztosan (lsd. az előző példamondat), azt bővítsd minden új nyelvtani szerkezettel, újabb és újabb szavakkal és kifejezésekkel!
Az olasz nyelvtanulás során a nyelvet és az olasz nyelvtant szeretnéd elsajátítani, teljesen kezdőként még a “kék az ég és zöld a fű” típusú mondatok is nagyon nehezek tudnak lenni.

Rossz hírem van. Nyelvet nem lehet „gyere cipó, hamm bekaplak” módjára elsajátítani és a nyelvtanulás során minden addig megszerzett tudásra szükség van. Muszáj minden nyelvtani részt és az elsajátított szavakat folyamatosan szinten tartani és ezt a tudást bővíteni, hogy összeálljon kompletten egy stabil, bármikor, bármilyen élethelyzetben használható nyelvtudás. Ehhez sok időre, kitartásra és türelemre van szükséged.

Tehát a nyelvtanulás során ne arra gondolj, hogy ha most pl. a közelmúltat tanuljuk, jól elfelejthetjük a jelen időt, a birtokos névmásokat és bármi mást. Nem-nem, mind a két igeidőre és az egyéb „töltelékre” szükséged lehet bármikor, gyakorold és tartsd szinten az addigi tudásodat. Jobban jársz vele, mintha bizonyos nyelvtani részeket elölről kellene kezdened. A nyelvtanulásban minden mindennel összefügg és egymásra épül. Bármilyen újabb nyelvtan elsajátítása esetén bővíted az addig megtanultakat és nem felülírod azt.

Ez nem egy történelemvizsga, ahol, ha a II. világháborúról kell beszélned, soha nem fog kiderülni, hogy semmit nem tudsz a Dózsa-féle parasztfelkelésről.
Hogyan tudod gyakorolni? Akár egyedül is, de fontos, hogy legyen melletted valaki, aki kijavítja az esetleges nyelvtani tévelygéseidet.
  Utazás közben használd ki az üres időt! Például nézz ki magadnak valakit és magadban, idegen nyelven beszélj hozzá/vagy róla!
  Beszélgess a barátaiddal idegen nyelven! 
  Otthon is használd a nyelvet, ha van családtag, aki szintén beszéli azt a nyelvet, gyakorold vele. Ha nincs, gyakorolj magadban, beszélj a négy falnak.
♥  Gyakorold a kijelentést, kérdést és a tagadást egyaránt! Tapasztalataim szerint azok a tanulók is, akik már viszonylag jól beszélnek egy nyelvet, nehezen tudnak kérdéseket feltenni.
  Képleírás: tegyél magad elé egy képet, fényképet és beszélj róla! Használd a fantáziádat és találj ki történeteket!
  Használj szinonimszavakat, amikor beszélsz!
♥  Ha nem jut eszedbe egy szó, használj ellentétpárokat!
  Ha nem jut eszedbe egy szó, írd körbe!
  A kimondott, leírt szavaknak súlya van, ha csak úgy átfuttatod az agyadon az adott anyagrészt, azt hiszed, hogy tudod.
Csak akkor tudod, ha hangosan el is tudod mondani. Ha magadban nem szeretnél beszélni, vedd magad mellé a kutyát, nagyon hálás lesz, hogy ennyit törődsz vele. 
  Gondolkodj az adott nyelven! Ne akarj a magyarból fordítani, szó szerint meg pláne ne.

Gondolkodás nélküli beszéd = rutin és stabil nyelvtudás.

A holnapi posztban a nyelvtan elsajátításáról lesz szó.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük