100 érdekesség Olaszországról 2.

2022-08-15
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , ,
0

Az olasz érdekességek sorozat első részében Olaszországról és az olasz történelemről olvashattatok, aki lemaradt róla, ITT tudja megtenni.

Érdekes tények az olasz étkezési kultúráról

 

21) A teljes olasz étkezésnek 7 fogásból kell állnia: aperitif, előétel, első fogás (leves vagy tészta), második fogás (hús vagy hal), köret (a második fogás mellé tálalva), gyümölcs, desszert, kávé és ammazzacaffè (likőr).

22) Egy teljes olasz étkezés akár 4 órát is igénybe vehet különleges alkalmak esetén, például húsvétkor vagy karácsonykor.
Volt szerencsém több ízben Calabriában is karácsonyozni, szenteste 8 körül elkezdődött az evés-ivás és kisebb-nagyobb megszakításokkal hajnali 3-ig tartott.

23) Az olaszok csak villával eszik a spagettit. A kanalakat nem használják segédeszközként.

24) Olaszországban több, mint 200 különböző típusú tésztaforma létezik, és több mint 400 szószrecept létezik. Ez azt jelenti, hogy több mint egy évig minden nap más tésztát ehetsz. 🙂

Free photos of Pasta

25) 2019-ben Olaszország a világ első számú bortermelő országa volt, ez több, mint évi 4,3 milliárd litert jelent,  ebből több, mint 2,2 milliárd liter bort exportáltak.

26) Átlagosan minden olasz körülbelül 40 liter bort iszik évente.

27) Átlagosan minden olasz körülbelül 35 kg tésztát eszik meg évente.
Természetesen a tészta tiszteletére világnapot is  létrehoztak, a World Pasta Day október 25-én van.

28) Olaszországban a kávé egy vallás, és több, mint 20 féle módon rendelheted meg a kávédat.
Magától értetődő, hogy a kávé tiszteletére is létezik világnap, a World Coffee Dayt október 1-én ünnepeljük.

29) Nem számít, mit mondanak a Michelin-csillagok, az olaszok számára a legjobb szakács mindig a mamma, a konyhában pedig a legfőbb tekintély a nonna.

30) A legenda szerint az első pizzát egy Raffaele Esposito nevű pizzaszakács készítette 1889-ben Nápolyban. Mozzarellával, bazsalikommal és paradicsommal készített pizzát, hogy Olaszország színeivel kedveskedjen Savoyai Margit olasz királynénak.
A World Pizza Day február 9-én van.

Elsősorban olaszul tanulók vagy a nyelvet gyakorlók figyelmébe ajánlom az alábbi olasz nyelvű dokumentumfilmet a pizza történetéről:

Érdekes tények az olasz gazdaságról

31) GDP alapján Olaszország a világ nyolcadik legnagyobb gazdasága.

32) Olaszország a világ egyik legidősebb népe, a termékenységi rátája (gyermekek száma egy nőre) pedig mindössze 1,31.
Mint ahogy a világ sok országában, Olaszországban is egyre öregszik a lakosság, és nem születik elég gyerek.  Hol vannak már a 3-4-5 gyerekes „átlag” családok?

33) Dél-Olaszországban Észak-Olaszországhoz képest kétszeres a munkanélküliségi ráta.

34) A leggazdagabb olasz régióban, Dél-Tirolban az átlagjövedelem kétszerese a legszegényebb régiókhoz képest. (Calabria, Szicília, Puglia).

35) A jövedelmi különbségek ellenére az életmódbeli különbségek nem olyan szembetűnők, mivel Dél-Olaszországban a megélhetési költségek jóval alacsonyabbak, mint északon.

36) Olaszország leggazdagabb milliárdosa Giuseppe Ferrero, a Ferrero csoport tagja, őt Leonardo Del Vecchio, a nemrégiben elhunyt Luxottica elnöke követte.

Free photos of Seniors

37) Olaszország 12 másik európai országgal együtt az euró bevezetése óta, tehát  2002. januári óta használja az Unió közös pénzét.

38) Olaszország legfőbb kereskedelmi partnerei Németország (az export 16%-a), Franciaország (8%) és Kína (7%).
Hazai tény: Németország és Ausztria mellett Olaszország évtizedek óta a 3 legfontosabb külkereskedelmi partnerünk.  Aki olaszokkal üzletel, annak mindenképpen érdemes megtanulni a nyelvet.

39) A becslések szerint Olaszország feketegazdasága a teljes GDP 11%-át teszi ki.

Free photos of Frankfurt

40) A maffia és a szervezett bűnözés bevételeit több, mint 130 milliárd/évre becsülik, ami a nemzetgazdaság mintegy 7%-át teszi ki.

Érdekes tények az olasz kultúráról

41) Olaszország a világ egyik legnépszerűbb országa: évente több, mint 65 millió külföldi turista keresi fel, és évente több, mint 420 millió szállodai éjszakát töltenek el a csizma országában a turisták.
Idén  (2022) a kedvező euró-dollár árfolyam következményeként is kiemelkedően magas az amerikai turisták száma Olaszországban.

Free photos of Family

42) A család az olasz kultúra alapvető része, és viszonylag gyakori, hogy a gyerekek 30 éves koruk előtt nem hagyják el a szülői házat.

43) A fiatal olaszok (18-34 év közöttiek) 70%-a még mindig a szüleivel él. Hát igen, nincs is jobb a mamma szállodánál. 😉

44) A késés az olasz kultúra része. Minél délebbre megyünk a félszigeten, annál nagyobb késésekre számítsunk.

Free photos of Flight

45) Olaszország az Európai Uniónak és a NATO-nak is tagja, sőt az EU első hat alapítótagjának egyike, lsd a Hatok és a Római Szerződés.

46) Júlia erkélye valóban létezik, és Verona városában található. Veronába látogatva érintsük meg a Júlia-szobor mellét, hogy szeretettel teli életünk legyen.

Balcony Of Juliet's House In Verona. Balcony Of Juliet's House In Verona. Travel, holidays, architecture. March 30, 2015. Verona, Veneto region, Italy. verona julietta stock pictures, royalty-free photos & images

47) A kéznyelv szükségszerűen született meg. Valójában Olaszországot évszázadokon át újra és újra meghódította barbár törzsek és betolakodók tucatjai, akik számtalan kis városállamra, köztársaságra és királyságra osztották fel az országot. A kéznyelv volt az egyetlen módja annak, hogy a hétköznapi emberek megértsék egymást, mivel a nyelvek gyorsan változtak, és nehéz volt megtanulni őket.

48) Az olaszok gyakran használnak kézmozdulatokat még akkor is, amikor telefonon beszélnek.
A kézjelekkel nem csak alátámasztják, hanem sokszor ki is egészítik a mondandójukat, ezért is szoktam a „mutogatást” is tanítani az órákon
Nézzétek csak:

49) Olaszországban 35 különböző nyelvjárást ismernek el hivatalos nyelvként.

50) Az olaszok hajlamosak szabadon és hangosan kifejezni érzelmeiket, és rendkívül nehéz érzéseiket az arcuk mögé rejteni.

Ha tetszett a bejegyzés, és  szerinted másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

antipasto előétel
contorno köret
forchetta villa
sugo szósz
vino bor
in media átlagosan
economia gazdaság
pil (il) GDP
partner commerciale kereskedelmi partner
economia sommersa rejtett, fekete gazdaság

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük