20 olasz régió 1-1 érdekessége, 2. rész

2024-04-03
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , , ,
0

Nem mondok azzal újat senkinek, hogy az Olaszország egy ékszerdoboz, bármerre is utazzunk, csodálatosabbnál csodálatosabb tájjal, gazdag művészeti kincsekkel találkozunk, az isteni kulináris élményekről már nem is beszélve.

Ha lemaradtál róla, a bejegyzés 1. részét itt olvashatod.

Friuli-Venezia Giulia, Valle Del Vajont

Friuli Venezia Giulia

Álljunk meg egy pillanatra, nem úgy van, hogy Velence Venetóban található? Akkor miért tartalmazza ez a régió a Velence szót?
Az elnevezés az ókori rómaiak által e területnek adott ősi elnevezésből származik, azaz a Venetia et Histria, ami magában foglalta a mai Szlovénia és Horvátország egyes területeit is, így az elnevezésnek nincs sok köze a mai Velence városához.

Trieste, Cittá, Mare, Italia, Riflesso

Lazio

Lazióban van egy település, amit a haldokló városnak is hívnak, ez  egyébként egy hegyi falu.  A valódi neve Civita di Bagnoregio, és Viterbótól nem messze található. Egy tipikusan olasz kisfalu, amit az egyik legszebb olasz településnek is megválasztottak, és amit több mint 2500 évvel ezelőtt építettek egy hegy tetejére.

A probléma az, hogy a hegy, amire a város épült, morzsalékos sziklákból áll, ezért a víz és a szél hatására könnyen erodálódik, ennek következtében sajnos halálra van ítélve.
Így máris érthető a település beceneve, és sajnos a halálra ítélt település szinte lakatlan, mindössze 10 bátor lakosa maradt. Civitát csak egy 300 méter hosszú gyalogos hídon lehet megközelíteni.

Ha beszélsz olaszul és szeretnél a haldokló faluról még többet megtudni, ajánlom figyelmedbe az alábbi videót:

Liguria

Liguria a sziklákon álló, tengerre néző, tipikus, karakteres, színes falvairól ismert olasz régió. Az Olaszországban játszódó filmek gyakori forgatási helyszíne ez a vidék.

Azt viszont tudtad-e, hogy a Disney egy egész filmje is itt játszódik? Egy animációs filmről, a Lucáról van szó. Luca egy fiatal olasz tengeri szörny, aki képes emberi alakot ölteni. Összebarátkozik a hasonszőrű Albertóval, akivel elhatározzák, hogy ők ketten együtt felfedezik az emberek világát.
A történet Portorosso városában, Liguriában játszódik. A valóságban ez a város nem létezik, ugyanakkor a Cinque Terre  mesés, színes falvai ihlették. A film elérhetősége: Disney+.

Case, Scogliera, Mare, Nature, Italia

Lombardia

Nos, Lombardiával is egy kicsit hazabeszélek. Viszont Lombardia nem csak Milánó és a divat világa!
Tudtad, hogy a stracciatella ízű, tejből, tejszínből és étcsokiból készült fagylalt Lombardiában született?

Egy kis időutazásra hívlak. 1961-ben járunk, a Caffè La Mariannában, Bergamóban. Enrico Panettoni, aki toszkán származású (ez az olaszoknál egy alapkérdés a kakaskodáshoz), az imént említett kávézó tulajdonosa találta fel a stracciatella ízű fagylaltot.
Külön érdekesség, hogy a La Marianna még ma is az 1960-as években használt gépekkel készíti a stracciatellát!

Ha beszélsz olaszul és szeretnél erről a fagyiról még többet megtudni, ajánlom figyelmedbe az alábbi videót:


Le Marche

Tudtad, hogy ez az egyetlen olasz régió, aminek többes számú neve van?  Két tézis van a Le Marche eredetére.

Nagy Károly és az őt követő császárok néhány hűbérbirodalmat a Marche vidékéről származó nemesekre bíztak, akik zömében márkik voltak, így innen származhat a vidék jelenlegi neve.

Valamint a név germán eredetű is lehetett, ami a Mark névnek tulajdonítható, és ami határt jelent. Földrajzilag Le Marchéval is határos volt az egykori Német-Római Birodalom.

Sirolo, Monte Conero, Conero, Spiaggia

Molise

Az olaszok gyakran tréfásan úgy definiálják Molisét, mint a nem létező régiót, mivel erről az aprócska régióról ritkán hallani. Ennek ellenére Molise is tartogat néhány érdekességet, mint például azt a tényt, hogy ez az olasz régió ad otthont a harangok városának.

Nem másról, mint Agnone középkori kisvárosáról van szó, ahol évszázadok óta kiváló harangokat gyártanak. Az olaszországi és a világ sok-sok más részén található templomok harangjait még mindig egy itteni öntödében készítik.
Az 1900-as években maguk a pápák is kérték egyedi harangok készítését különleges alkalmak megünneplésére. Ez egy igazi művészet, amit az évszázadok során tökéletesítettek, és a mesterség kulisszatitkai természetesen apáról fiúra szállnak a mai napig is.

Aki szeretne a harangöntésről és erről az apró településről többet megtudni, valamint olaszul is beszél, annak ajánlom figyelmébe az alábbi, informatív videót:

Hamarosan érkezik a bejegyzés 3, és egyben befejező része.

scomparire eltűnni
morire meghalni
roccia szikla
campana harang
derivare származni
confine határ
scena jelenet
cioccolato fondente étcsokoládé
panna tejszínhab
gusto íz

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük