20 olasz régió 1-1 érdekessége, 3. rész

2024-04-16
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , , , ,
0

Nem mondok azzal újat senkinek, hogy az Olaszország egy ékszerdoboz, bármerre is utazzunk, csodálatosabbnál csodálatosabb tájjal, gazdag művészeti kincsekkel találkozunk, az isteni kulináris élményekről már nem is beszélve.

Ha lemaradtál róla, a bejegyzés 1. és 2. részét itt olvashatod.

Torino, Priroda, Mole Antonelliana

Piemonte

Nietzsche imádta Torinót.
Friedrich Nietzsche 1888. szeptember 21-től 1889. január 9-ig tartózkodott Torinóban, ami ugyan egy rövid időszak volt, de mégis elég ahhoz, hogy a filozófus megszeresse a várost és annak lakóit. Barátainak azt írta, hogy  Torinó csodálatos és egyedülállóan előnyös város, ahol rendkívül szépek és szélesek az utcák, ahol a belvárosi szálláshelyén is megtalálja egy remete nyugalmát, ami nem mindennapos jelenség egy 300.000 lakossal rendelkező városban.

Nietzsche torinói tartózkodásának vége határozottan tragikus volt, és egy olyan eseménnyel végződött, ami egyesek szerint lelki összeomlásának pillanatát jelentette. 1889. január 3-án a filozófus a szálláshelyét elhagyva látta, hogy egy kocsis erőszakosan ostorozza és rúgja a lovát. Nietzsche, megdöbbenve ettől az okafogyott vadságtól, odarohant, hogy megállítsa a férfit, majd könnyes szemmel ölelni és csókolgatni kezdte a lovat.

Amikor a filozófust visszakísérték a szobájába, még mindig megdöbbenve azt kiabálta, hogy Dionüszosz és keresztre feszített Jézus. Nem tudni, hogy igaz-e ez az anekdota, viszont az tény, hogy Nietzsche azon a napon elájult a Piazza Carlo Albertón, és ettől kezdve a barátainak és a rokonainak írt leveleit Dionüszoszként vagy keresztre feszítettként írta alá.

Január 9-én barátja, Overbeck, egy protestáns teológus és egykori tanára Torinóba érkezett, hogy elvigye Nietzschét, és egy bázeli pszichiátriai klinikán kezelje.

Torino, Città, Natura, Italia, Cielo

Puglia

Egy igazán egyedülálló UNESCO világörökség helyszíne Pugliában, Alberobellóban található. Ez a kis meseváros az egyik kedvencem. Jellegzetes, kúp alakú tetővel ellátott fehér kőházairól híres, amiket trullinak hívnak.

Ezek az épületek a XV. századból származnak, és ma több mint 1500 van belőlük. Ezeknek a házaknak a tetejét titokzatos jelentésű vonalakból álló szimbólumok díszítik. Valószínű, hogy ezek a pogány valláshoz köthető, szerencsét hozó szimbólumok, mint például a kereszt és a nap, vagy mágikus szimbólumok, például az állatöv jelei.
A trullikról bővebben ebben a bejegyzésben olvashatsz.

Alberobello, Italia, Puglia, Vacanza

Szardínia

Gondoltál már arra, hogy elutazz egy rózsaszín homokos strandra? Jó hírem van, nem kell ezért a világ végére utaznod, a varázslatos Szardínia szigetén ezt meg tudod valósítani! Ez a varázslatos partszakasz Budelli szigetén található. Az ott található homok ezt az egyedülálló színt egy mikroorganizmusnak köszönheti, ami az idők során megváltoztatta a homok összetételét, és csodálatos rózsaszínűvé vált.

Tekintettel a jelenség egyediségére, számos szabály létezik azért, hogy fenntartható maradjon ez a fantasztikus térség. Itt nem lehet fürdőzni, a homokon nem lehet sétálni, csak tisztes távolságból csodálni. Továbbá tilos homokot elvinni a szigetről. A környék arról is híres, hogy itt élnek a legtovább az emberek (Blue Zone), olyannyira, hogy bekerült a Guinness-rekordok közé a 100 évnél idősebb emberek magas jelenlétének köszönhetően.

A jelenség okai nem ismertek, de úgy gondolják, hogy köze van a genetikához, az éghajlathoz, a közösséghez és a stresszmentes életmódhoz, és végül a fizikai aktivitáshoz.

Szicília

Palermót a Street Food Európa fővárosának választották. A Forbes nemrégiben összeállított rangsorában Palermo bekerült a világ öt kiváló street foodot kínáló városai közé, Európában pedig a megtisztelő első helyezést érte el.

A magazin különösen a palermói sült ételek, az arancini, valamint a környék egyéb hagyományos ételeinek minőségét emelte ki, mint például a csicseriborsós zsömle vagy hamburger ( le panelle ai ceci), az il pane ca meusa, ami nem más, mint borjúlépes kenyér, valamint a le frattaglie. Ez utóbbi két street food tökéletes azok számára, akik szeretik a  belsőségeket.

Ha beszélsz olaszul és többet szeretnél megtudni a palermói street foodról, ajánlom figyelmedbe az alábbi videót:

Toszkána

Köztudott, hogy Toszkána a kultúra, a művészet és az irodalom hazája, bölcsője. Nem hiába, hiszen itt született Dante Alighieri. Egyébként tudtad, hogy van olyan nap, amikor őt ünneplik? Dantedì, a Dante Alighierinek szentelt nemzeti nap, amit Olaszországban minden március 25-én ünnepelnek.

Toszkána nevéhez más érdekességek is párosulnak. Például 1339-ben Firenze volt az első európai város, amelyik lekövezte az utcáit. Az ötlet a korabeli gazdag bankároktól és kereskedőktől származott. Így Firenze olyan új hóbortot indított el, ami a firenzei bankárok finanszírozásán keresztül Európa többi részére is hatással volt.

Italia, Firenze, Chiesa, Tuscany

Trentino Alto Adige

Trentino Alto Adige az a régió Olaszországban, ahol a legtöbb alma terem, és egyben Olaszország azon országok közé tartozik, ahol a legtöbb almát termelik egész Európában. Ha ellátogatunk Trentino Alto Adigébe, mindenhol almaültetvényeket fogunk látni. Ennek a régiónak az éghajlata és a föld minősége tökéletes az almatermesztésre.

Egy kis statisztika: a Trentino Alto Adige régióban évente körülbelül 1,5 millió tonna almát termelnek, ami az európai termelés körülbelül 15%-át teszi ki, ami az olasz almatermelés körülbelül 70%-nak felel meg. Nem kevés.
Az IGP (védett földrajzi terület) márkajelzést az alábbi almafajták tudhatják magukénak: golden delicious, red delicious, gala, fuji, morgenduft, renetta, granny smith és a pinova.

Mele, Frutteto, Alberi Di Mele, Meleto

Umbria

Umbriát Olaszország szíveként is emlegetik, pontosan azért, mert az ország legközpontibb régiója. De ez még nem minden! A szív a szerelem szimbóluma is, és pontosan ezen a földön született a szerelemhez köthető Szent Bálint.

A Terniből származó Szent Bálint keresztény szent és mártír volt. Terni városnak a püspöke is volt, ahol őt ma is védőszentként ünneplik. Sőt, itt meglátogatható a csodálatos székesegyház, ahol nemcsak miséket celebrált, hanem a családjuk elől menekülő fiatal szerelmeseket is összeadta, akik sanyarú sorsuk vagy érdekházasság elől menekültek.

Umbria, Italia, Vicolo, Architettura

Valle d’Aosta

Az Alpokban található Valle d’Aosta (Aosta-völgy) a legkisebb olasz régió. Itt, a hegyek között található a Szent Bernát hágó, amiről egy kutyafajta is kapta a nevét, a bernáthegyi. De miért? A hegyen az 1100-as évek óta működött egy, a szerzetesek által üzemeltetett menedékház,  ahol az oda betévedők megpihenhettek, a hideg elől egy kicsit elbújhattak, mielőtt folytatták útjukat.

A szerzetesek nagytestű kutyákat használtak a hóban vagy ködben bajbajutott utazók mentéséhez, étel- és italszállításra, a tolvajok elleni védekezésre. Az évszázadok során fajták kereszteződésével tenyésztettek kutyákat, mígnem létre nem hozták a bernáthegyit, ami tökéletes a hegyi életre.

San Bernardo, Animalieno, Cane, Bambino

Veneto

Az első olasz nyelvű szavak között biztosan ott van a ciao, ami a Bella ciao dallal lett ország- és világszerte ismert szó. Tudtátok, hogy ez a köszöntés a velencei dialektusból, vagyis a Velence környékén beszélt helyi nyelvből származik? A „ciao” a “schiavo” (rabszolga) szóból ered, ezzel a szóval  volt szokás üdvözölni egy másik embert, amivel azt fejezték ki, hogy állnak a másik szolgálatára, rendelkezésére.

A ciao szót az 1800-as években kezdték használni Olaszország-szerte, és a világ más részein is elterjedt köszönési forma például az Egyesült Államokban, Németországban és Dél-Amerikában a nagyarányú olasz bevándorlásnak köszönhetően. Egyes országokban ezt a szót a saját helyesírási szabályaik alapján másképp írják. A németek például tschau, portugálok tchau, a spanyolok chao írott alakot használnak a ciao helyett, de láttam már csáót és kapucsinót is magyar fonetikával leírva. Jajj!

Tre Cime Di Lavaredo, Cavalli, Montagna

Ha tetszett a bejegyzés és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod!

cavallo
follia őrület
sabbia homok
rosa rózsaszín
eleggere szavazni, megválasztani
capitale europea európai főváros
schiavo rabszolga
immigrazione bevándorlás
Bernardo Bernát
razza faj

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük