A kávézás Olaszországban művészet, életérzés, kulturális hagyomány, és valójában mindenki másképp szereti eme ízletes, gőzölgő, aromás nedűt.
21 féle olasz kávét szolgálnak fel Olaszországban, íme a “kis” kávébiblia, amit egy kétrészes bejegyzésben találtok.
Aki lemaradt róla, a bejegyzés 1. részét ITT tudja elolvasni.
13) Marokkói kávé – caffè marocchino
A neve miatt, hiszen ízig-vérig olasz kávéról van szó, sokat kérdezik, hogy miért ez a fantázianév.
Az olasz hiedelem szerint ezt a kávéfajtát az olaszországi Alessandriában hozták létre.
A marokkói úgy készül, hogy egy hosszú eszpresszóhoz adunk csokoládészirupot, párolt tejhabot és a tetejére szórunk étcsokoládéport.
Természetesen, mint sok más olasz kávé esetében, a pontos recept régiónként kissé eltérhet, az ország egyes részein nem használnak csokoládészirupot, máshol pedig még Nutellát is adnak a kávéhoz, ebből baj csak nem lesz. 😉
Az igazi marokkói szülőhelye Alessandria, a történelmi Bar Carpano, ami a világ leghíresebb kalapgyára, a Borsalinoval szenben található. A XX. század közepén járunk, és a Borsalino a siker csúcsán van. A körülbelül egy évszázaddal korábban született Borsalino olyan híres, hogy a kalap szinonimájává vált.
Az I. világháború idején körülbelül 2 millió darabot gyártottak belőle évente.
A XX. században hódolói között szerepeltek pápák (például XXIII. János pápa), államférfiak (például Winston Churchill és Harry Truman) és a művészetek és a szórakoztatás világának számos személyisége (Jean-Paul Belmondo Alain Delon, Federico Fellini, Ernest Hemingway, Giuseppe Verdi, Gabriele D’Annunzio). A XX. század közepén több ezer munkás dolgozott az ikonikus kalapgyárban, akik munka előtt vagy után a környékbeli bárban fogyasztottak el egy kávét.
Egy nap egy macchiatót kínálva az egyik gyári munkásnak, a bár tulajdonosa azt mondta: „U smea in maruchën” (marokkóinak néz ki), utalva annak a bőrcsíknak a színére, amit a kalap belsejébe varrtak.
A mendemondák szerint ennek a mondatnak köszönheti a marokkói kávé a nevét.
Kép forrása: innaturale
14) Tejszínes kávé – caffè con panna
Egyszerű és nagyszerű, hosszú eszpresszó és tejszínhab szükséges az elkészítéséhez.
15) Kávés (kávéba fulladt) fagyi – caffè affogato
Elkészítése rendkívül egyszerű: egy fagylaltgombócra eszpresszót öntenek. Attól függően, hogy melyik olasz régióban tartózkodik, csokoládé- vagy diólikőrt is lehet tovább fokozni az élvezetet.
16) Ginseng kávé – caffè al ginseng
Egy újabb népszerű, Olaszországban széles körben elérhető kávéopció, aminek a gyökerei szó szerint az ázsiai kontinensen találhatók!
A ginzeng valójában egy energizáló, az emésztést elősegítő gyökér, amit szinte univerzális gyógymódnak tartanak a különböző ázsiai kultúrákban a betegségek ellen.
Az olaszok ezt a növényt sötét kávéval keverve megalkották a ginseng kávét, a hagyományos kávé egészségesebb alternatíváját, amiről úgy tartják, hogy gyógyítja a stresszt és a fáradtságot. Ez az olasz kávé egyik legmodernebb változata.
Kép forrása: artimondo
17) Mocaccino
A mocaccino egy forró ital, ami cappuccinóból, tejszínből és forró csokoládéból áll, néha megszórják kakaóporral is.
Általában átlátszó üvegben szolgálják fel, ebben tökéletesen látszik az ital 3, különböző színű rétege.
Kép forrása: coffeelounge
18) Macchiatone – kávé a válogatós olaszoknak
Kapaszkodj meg, ez most nagyon-nagyon bonyolult lesz.
Ez nem tejeskávé, nem kávé, nem latte macchiato és még csak nem is cappuccino. A macchiatone egyesíti mindezen italok jellemzőit, de megvan a maga jól korul határolt identitása .
A macchiatone egy olyan kávé, amit úgy jellemezhetnénk, hogy több, mint egy macchiato, de kevesebb, mint egy cappuccino, mivel hosszú eszpresszóval készül, ehhez mérsékelt mennyiségű tejszínt adnak, általában körülbelül 20 ml-t.
Kép forrása: tripadvisor
19) Tejeskávé – caffelatte
Ne gondold túl, ez az ital olyan egyszerű, mint a neve. A kávé-tej arány megegyezik a cappuccinóéval, de a caffelattéban nincs hab.
Melegen és hidegen is fogyasztható, és általában nagy átlátszó pohárban tálaljuk.
Kép forrása: pinterest
20) Habosított tej eszpresszóval – latte macchiato
Megvan még a caffè macchiato? Nos, ez pont annak az ellenkezője.
A latte macchiato egy pohár habosított tej, amit egy eszpresszóval tesznek „foltossá”.
21) Kávékoktél – caffè shakerato
A caffè shakerato az étkezés utáni kávé egyik változata, ami általában forró nyári estéken fogyasztanak, mixerrel készítik, akár egy koktélt.
Három összetevője: egy hosszú eszpresszó, jégkocka és folyékony nádcukor.
Az összes hozzávalót a shakerbe dobják, keveréket készítenek, és egy kúpos pohárba öntik
A kávé tovább gondolt változata a shakersto, Két rétegből áll: az alján édesített jeges kávé, a tetején pedig egy vékony capuccino-szerű habréteg. Megszórhatjuk kakaóval is.
Kép forrása: puglia24news
Ember legyen a talpán, aki tudja követni az olaszok igényeit. 😉
Erről is szól ez a szellemes, 2022.-es reklám a 22. “kávéfajtával”, ami nem más, mint a caffè con lo stecco.
Bízom benne, hogy ezt a reklámot mindenki érti, aki már egy picit is tanult olaszul!
Még nem esett szó a caffè sospesóról, ami egy csésze jófejség Nápolyból, aki még nem hallott róla, IDE kattintva elolvashatja, mit is jelent pontosan a „felfüggesztett” kávé.
Remélem, hogy hasznos volt ez az útmutató a legnépszerűbb olasz kávéfajták megismeréséhez!
Természetesen ez a bejegyzés korántsem tartalmazza a régióktól függő, országos szinten kevésbé ismert kávéalternatívákat, amikkel az utazásaink során ismerkedhetünk meg.
Ha még szívesen olvasnál az olasz kultúráról, szokásokról, ételekről, városokról, érdekességekről, nyelvtanulásról, kérlek, hogy látogass el a blogomra.
Ha olaszul tanulsz és a nyelvtannal kapcsolatos ismereteidet bővítenéd, lapozz bele a könyvembe.
Ha olaszul vagy angolul tanulnál, ajánlom figyelmedbe magán- vagy csoportos óráimat.
intollerante alla caffeina | koffeinérzékeny |
aggiungere | hozzáadni |
popolare | népszerű |
temperatura ambiente | szobahőmérséklet |
mescolare | összekeverni |
schiuma di latte | tejhab |
sciroppo di cioccolato | csokiszirup |
cioccolato fondente | étcsoki |
tè verde | zöldtea |
panna | tejszín |