30 évvel ezelőtt történt a maffia minden idők legbrutálisabb vérengzése

2022-05-23
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , ,
0

30 évvel ezelőtt a mai napon, 1992. május 23-án történt minden idők  legbrutálisabb maffia lecsapása az igazságszolgáltatás ellen.
Capaci közelében hajtottak végre egy terrorista-maffiatámadást 500 kg robbanóanyaggal azért, hogy megöljék a  maffiaellenes Giovanni Falcone bírót.

Giovanni Falcone 1939-ben, Palermóban született olasz bíró volt.

Kollégájával és egyben legjobb barátjával, Paolo Borsellinóval együtt őt tartják az olasz és a nemzetközi maffiaellenes küzdelem egyik legfontosabb és egyben legismertebb alakjának. Elhivatottságuként mindketten életükkel fizettek.

Képek forrása: ilprimatonazionale

A támadók 17 óra 57 perckor felrobbantották az A29-es autópálya egy szakaszát, miközben az autókonvoj a bíróval, annak szintén bíró feleségével, rendőri kísérettel haladt (volna) át azon a szakaszon.
A véres merényletben, ahol kő kövön nem maradt, a bírón kívül még négyen haltak meg: felesége, Francesca Morvillo, valamint Vito Schifani, Rocco Dicillo és Antonio Montinaro kísérőügynökök. Rajtuk kívül 23-an sérültek meg.

Mivel a maffiózók nyaka körül egyre inkább szorult a hurok, a támadásról és  Falcone megöléséről a Cosa Nostra a Tartományközi Bizottság ülésein döntöttek, ezekre 1991. szeptembere és decembere között Enna közelében került sor. Az ülések elnöke  Salvatore Riina maffiavezér volt.

Ugyanebben az időszakban Castelvetrano közelében egy másik találkozóra is sor került, itt szervezték meg a támadást a Legfelsőbb Bíróság ítéletét követően, ami megerősítette a palermói megatárgyalás ítéletét, azaz az életfogytiglani börtönbüntetést.

A támadást mértani pontosságú tervek és előkészületek sorozata előzte meg.

A Tartományi Bizottság ülésein Giovanni Bruscát választották a támadás koordinátorának. Miután úgy döntöttek, hogy robbanóanyagot használnak, két lehetőséget javasoltak Bruscának. Vagy helyezzen robbanóanyagot a Falcone otthona közelében található szemeteskukába (ezzel a módszerrel többször is éltek, más esetekben), vagy az A29-es autópályát keresztező gyalogos aluljáróba rejtsék el azt.

Mindkét javaslatot elutasították, mivel az elsőnél fennállt annak a veszélye, hogy túl sok „ártatlan” áldozata lesz, míg a másodiknál Pietro Rampulla, a robbanóanyagok szakértője azt javasolta, hogy keressenek szűk helyet a töltetek elhelyezésére, hogy nagyobb legyen deflagráció.

Némi kutatás után egy esővíz-elvezetőt találtak, ami keresztezte az autópályát. 1992 áprilisában Brusca nem bízott semmit a véletlenre, robbanópróbát hajtott végre az Altofonte melletti Contrada Rebuttonéban.

A földbe egy akkora alagutat ásott, mint amekkora az autópálya alatti, és a lyukat kitöltötte cementtel; az alagútba robbanóanyagot és elektromos detonátort helyezett el. Ugyanazt az adót és vevőt használták, mint később a Capaci elleni támadásnál.
A keletkezett robbanás, bár a töltés jóval kisebb volt, mint a támadásban használt robbanás, meglehetősen erős volt.

Április és május között Salvatore Biondino, Raffaele Ganci és Salvatore Cancemi (a San Lorenzo, della Noce és Porta Nuova körzetek vezetői) ellenőrzéseket végeztek az A29-es autópályán, Capaci körzetében, hogy megtalálják a legmegfelelőbb helyet a támadás végrehajtására.

Ezzel egy időben Altofonte mellett egy újabb szervezedés és találkozó volt, itt döntöttek 200 kg robbanóanyag átszállításáról 13 kukában. A kukákat Antonino Troìa, a Capaci család alfejének a villájába vitték, majd egy újabb találkozó során  a robbanóanyag másik részének az átszállítására került sor.

Közben különféle sebességteszteket végeztek, a robbanás helye előtt az autópálya szakaszon hűtőszekrényt és piros festéknyomokat helyeztek el, ezekkel jelezték a rádiós vezérlés működtetésének pillanatát.
Levágták a fák ágait is, hogy semmi ne befolyásolja a tökéletes rálátást az autópálya ezen szakaszára.

Május 8-án este a 13, robbanóanyaggal megrakott kukát elhelyezték  az autópálya alatti vízelvezető alagútban, a capaci csomópontban.  Szintén májusban Falcone palermói háza alatt parkoló két páncélozott Fiat Croma és Lancia Thema mozgását kezdték el  ellenőrizni, figyelték a bíró minden mozdulatát, és azt is, hogy mikor tér vissza Rómából.

Május 23-án,  a támadás napján sem bíztak semmit a véletlenre.
A Fiat Croma elhagyta a házat, és a Punta Raisi repülőtér felé indult az autópályán, hogy felvegye Falconét.
2 maffiózó kocsiban ülve, a reptéren, telefonon keresztül leadta a drótot, hogy Falcone valóban megérkezett.

Ezután az A29-es autópálya sávjával párhuzamos úton követték a páncélos menetet, és 3-4 percig telefonos kapcsolatban maradtak azokkal, akik egy Capaci feletti dombon állomásoztak, hiszen innen az érintett autópálya-szakasz tökéletesen belátható volt.

Amikor az autókonvoj az érintett szakaszra ért,  aktiválták a távirányítót, ami a robbanást okozta. A konvoj első autóját, egy páncélozott,  barna Cromát a robbanás telibe találta, és az útfelületről a néhány tíz méterrel arrébb lévő olajfákkal tarkított kertbe repítette. A benne ülő ügynökök,  Antonio Montinaro, Vito Schifani és Rocco Dicillo azonnal szörnyet haltak.

A második autó egy fehér Croma volt, amit Falcone vezetett.  Az autó a hatalmas robbanás következtében hirtelen felemelkedett, majd az aszfaltfalnak és a törmeléknek csapódott. Falcone és felesége nem voltak bekötve a biztonsági övvel.  Falcone bíró még élt és eszméleténél volt, amikor kiszabadították a roncsok közül, de állapota válságos volt, a kórházban veszítette életét még aznap este.

Állítólag az verte ki a maffiánál a biztosítékot, hogy a köztudottan maffiózó Giulio Andreotti szenátort lejáratták, nem is őt iktatták be,hanem Luigi Scalfarót.

A sors iróniája, hogy római beiktatásra aznap, május 25-én került sor, amikor az áldozatok gyászmiséjére is Palermóban, a San Domenico templomban, amin részt vettek Falcone családtagjai, kollégái, többek között Paolo Borsellino és az egész környék apraja-nagyja.

A capaci mészárlás kivizsgálását kezdetben Caltanissetta Salvatore Celesti leköszönő főügyésze koordinálta, majd 1992. július 15-én átadták utódjának, Giovanni Tinebrának. Az első nyomozási eredmények 1993. márciusában születtek. Letartóztatása után Gioè öngyilkosságot követett el a cellájában, valószínűleg azért, mert rájött, hogy lehallgatták, miközben együttműködött az igazságszolgáltatással.

Majd Di Matteo és La Barbera is úgy döntött, hogy együttműködik az igazságszolgáltatással, és elsőként hozták nyilvánosságra a mészárlás többi elkövetőjének nevét.
A maffia annyira felbőszült ezen, hogy Di Matteo kisfiát elrabolták, brutális kegyetlenséggel megölték, holttestét savban oldották fel, így próbálták őt a vallomása visszavonására kényszeríteni.
Ennek ellenére Di Matteo folytatta az igazságszolgáltatással való együttműködését.

Ez volt az első olyan bírósági vizsgálat Olaszországban, ahol a törvényszéki szakterületen DNS elemzést alkalmaztak.

A mészárlást követő napokban a nyomozók egy, az autópályára néző dombon találtak több cigarettacsikket a földön, az összehasonlító nyálelemzést követően a DNS-t összeegyeztethetőnek találták a két fő gyanúsított, La Barbera és Di Matteo DNS-ével.

1995 áprilisában megkezdődött a capaci-mészárlás pere.  1997-ben a Carmelo Zuccaro bíró által vezetett caltanissettai bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Salvatore Riinát (ő a börtönben vesztette életét 87 évesen, 2017-ben) és még egy sor maffiózót.

Salvatore Riináról, közismertebb nevén Totò Riináról alapmű az Il capo dei capi.
Ez a lebilincselő, fordulatokkal teli minisorozat a Cosa Nostra fejéről  szól, aki a forgatás idején már börtönben ült, de még életben volt.
Maffia film ajánlómról szóló bejegyzésemet ITT tudjátok megtekinteni.

2000 áprilisában a caltanissettai fellebbviteli bíróság megerősítette az összes elsőfokú ítéletet és felmentő ítéletet, de Salvatore Buscemit, Francesco Madoniát, Antonino Giuffrét, Mariano Agate-et és Giuseppe Farinellát is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte.

2002 májusában a Semmítőszék hatályon kívül helyezte Pietro Aglieri, Salvatore Buscemi, Giuseppe Calò, Giuseppe Farinella, Antonino Giuffrè, Francesco Madonia, Giuseppe Madonia, Giuseppe és Salvatore Montalto, M. ítéletét.

Elsősorban olaszul már beszélők vagy olaszul tanulók figyelmébe ajánlom az alábbi videót:

strage mészárlás
attentato tánadás
autostrada autópálya
macchina blindata páncélozott autó
giudice bíró
morire meghalni
colpire lesúlytani
riunione találkozó
carcere börtön
sentenza ítélet

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük