6 OK, AMIÉRT NEM TUDOD HELYESEN ÉRTELMEZNI ÉS LEFORDÍTANI A SZÖVEGEKET

2018-10-17
Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , ,
0

Az olasz nyelvtanulás során ugye te is jártál már úgy, hogy szerettél volna egy viszonylag egyszerűnek tűnő szöveget értelmezni, és valahogy nem tudtál a feladattal mégsem megbirkózni.

Ennek több oka lehet:

 1. Valószínűleg szó szerint próbáltál fordítani, ami soha nem tökéletes megoldás.
 2. Talán nem vetted észre a kifejezéseket, hanem a kifejezés szavait önállóan értelmezted.
 3. Talán nem vetted figyelembe az igei vonzatot, amikor az igét és annak vonzatát, mint egy kifejezést, egyben kell értelmezni.
 4. Olyan probléma is előfordulhat, hogy ismered egy adott szó egy bizonyos jelentését, ugyanakkor az általad fordított szövegben egy másik jelentéssel bír a keresett szó. (ilyen pl. a magyarban: török, követ)
  Ha például az olasz nyelvet próbálod elsajátítani, ilyen szó lehet a mosca, de akár a piacere is.
 5. Nem veszel észre bizonyos nyelvtani szabályokat, például összekevered az aktív és a passzív szerkezetet, ezáltal kevered az alanyt és a tárgyat.
 6. Persze, olyan is lehet, hogy egyszerűen csak félreolvasol vagy rosszul emlékszel 1-1 szóra.
  Mivel a szövegértés sarkalatos pontja egy írásbeli nyelvvizsgának (az általam preferált nyelvvizsgán 5 feladatból 3 szövegértésen alapszik), ezért érdemes sokat gyakorolni.Valamint szövegértés nélkül egészen biztos nem tudsz beszélgetni sem.
  Olvass minél többet, lehetőség szerint a te szinteden és nem csak a nyelvvizsga és az érettségi témakörében, hanem olvass arról, ami téged érdekel. A lányok rendszeresen tesznek fel kérdéseket ilyen-olyan portálokon olvasott divat vagy főzéstémákkal kapcsolatban, ugyanakkor a fiúkat inkább a sport vagy a járművek érdeklik.
  Fontos és hasznos tanács: ha olvasol valamit és azt nem érted meg azonnal, ne kezdd máris vadul szótározni! Próbáld meg újra és újra elolvasni azt az adott mondatot, bekezdést, fejezetet. Az agyunk egy csodálatos „találmány”, minél többször elolvasod a szöveget, annál többet fogsz megérteni belőle.Ha még nem próbáltad, kipróbálod ezt a módszert? Megosztod velem a tapasztalatidat? Köszönöm! 
  Ahogy azt az előző bejegyzésben írtam, ha egy általad ismeretlen szó kerül be a látókörödbe, érdemes felírnod és beépítened az aktív szókincsedbe.

A holnapi posztban a beszédkészség elsajátításáról lesz szó.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük