63 éves a Leonardo da Vinci-Fiumicino repülőtér

2020-08-20
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , ,
0

Európa egyik legfontosabb és legforgalmasabb légikikötője, a sokat látott és megélt Fiumicino ma, 2023.  augusztus 20-án ünnepli 63. születésnapját.

Forgassuk vissza az idő kerekét és ismerkedjünk meg a reptér történetével!

Az ’50-es évek közepére teljesen egyértelművé vált, hogy Rómának égető szüksége volt egy, a Ciampinónál jóval nagyobb repülőtérre. A végleges terveket 1958-ban fogadták el, az új reptér megvalósításával kapcsolatos munkálatok 21 hónapon keresztül tartottak. A munkálatok során értékes régészeti leletekre, római hajóroncsokra bukkantak, ezeket egy közeli múzeumba szállították.

1960. augusztus 20-án, 5 nappal a Rómában megrendezésre került XVII. nyári olimpiai játékok kezdete előtt a reptér megnyitotta kapuit, bár ekkor még csak „félárbocon” üzemelt a légikikötő.
Hogy könnyítsenek a Ciampino túlterhelt forgalmán, a Fiumicino fogadta az olimpiára érkező sportolókat, charter járatokat és itt landolt Giovanni Gronchi, akkori köztársasági elnök gépe is.


Kép forrása: ilfaroonline.it 

Miután a két kifutópályás Fiumicinóra átirányították a légiforgalom jelentős részét, azt 1961. január 15-én hivatalosan is megnyitották.
Január 14-én éjszaka landolt az első tengerentúli járat a reptéren, egy TWA Lockheed New Yorkból.
Ezekben az időkben az utasok még gyalog közelítették meg a gépeket.

Ciak, si vola! 
Az alábbi, olasz nyelvű videóban egyéb érdekességeket és anekdotákat is megtudhattok a reptérről, elsősorban olaszul tanulók vagy a nyelvet már beszélők figyelmébe ajánlom:

A gazdasági boom, a dolce vita időszakát éltük ekkoriban, a repülőtér számos tengerentúli, európai és belföldi sztárt, ismert embert, politikust fogadott. A teljesség igénye nélkül néhány név közülük: Richard Burton, Liz Taylor, Beatles, amerikai elnökök, pápák, Tommaso Buscetta, Fidel Castro, Gorbacsov, Kalkuttai Szent Teréz, Michael Jackson, Alberto Sordi, Anna Magnani, Federico Fellini, Sophia Loren, Claudia Cardinale, Gina Lollobridgida, Marcello Mastroianni.
Az illusztris vendégek látogatása során számon ikonikus fotó készült.

Alberto Sordi, all'Aeroporto di Fiumicino in partenza con la ...

Style Icons - Marcello Mastroianni | Marcello mastroianni, Style ...
Kép forrása: pinterest 

Sajnos a Fiumicino tragikus események színhelye is volt: 1973-ban egy palesztin terrortámadás következtében 30-an veszítették el az életüket és húszan sérültek meg. Ha ez nem lett volna elég, 1985-ben ismét palesztin terrortámadás kereszttüzébe került a reptér, aminek a szomorú mérlege 13 halálos áldozat és 99 sebesült.

StrageFiumicino1973.jpg
Kép forrása: wikipédia

Lassan a repülőtér kezdte kinőni magát. Már a ’60-as éveken az Alitalia jelentős beruházásokat végzett, hangárokat és karbantartó központot épített.
Meghosszabbították a 2. kifutópályát, 1973-ban átadták a 3. kifutópályát és új hangárt építettek a 747-es Boeing gépek fogadására.

2014-ben, az Alitalia válságát kihasználva az olcsó, fapados járatok (pl. Vueling – már két éve itt landolt, Ryanair, Wizzair) is megjelentek a repülőtéren.

A Sík, Repülőgép, Repülőtér, Jet

Napjainkra egy igazi várossá nőtte ki magát a repülőtér, ahol 3 kifutópályával, 2 utas terminállal, 297 check-in pulttal, 86 kapuval, 20.000 autó befogadására alkalmas parkolóval várják az utasokat. A több mint 40.000 négyzetméternyi területen óránként több mint 10.000 csomag indítását és érkeztetését végzik.

Poggyász, Utazás, Bőrönd, Közlekedés, Holiday, Vakáció

A Fiumicino volt az első olasz reptér, ahol az úgynevezett e-gates, arcfelismerő rendszert bevezették.
Tavaly több mint 50 millió utast fogadott a reptér, valamint két egymást követő évben (2018 és 2019) elnyerte az év Airport Service Quality Award  díját.

A 2019-es adatok alapján a belföldi légiközlekedésben tarolt a Róma-Catania és a Róma-Palermo útvonal, az európai desztinációk terén Róma-Barcelona, Párizs, Madrid, Amszterdam és London, a tengerentúli járatok területén pedig a Róma-Tel Aviv, New York, Dubai, San Paolo és Szöul útvonalak.

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂 

aeroporto repülőtér
passeggero utas
traffico forgalom
compagnia aerea légitársaság
sviluppare fejleszteni
inaugurare átadni
volo járat
pista kifutópálya
attacco terroristico terrortámadás
compagnia low cost fapados légitársaság

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük