skip to Main Content
7 TIPP A NYELVTAN ELSAJÁTÍTÁSHOZ LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

7 TIPP A NYELVTAN ELSAJÁTÍTÁSHOZ LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

Ahhoz, hogy ne csak törd a nyelvet, a temérdek mennyiségű szó elsajátítása mellett magabiztos nyelvtani tudással is rendelkezned kell.

Hogy ezt hogyan tudod megszerezni? Lépésről lépésre!

 1. Az óra keretében jegyzetelj minél többet! Új nyelvtan elsajátítása esetén fontos, hogy jó jegyzetet készítsd.
 2. Használj bátran színeket, ábrákat, jeleket – amiknek esetleg csak számodra van értelmük!
 3. Már a legelső igeidőben törekedj arra, hogy bővített mondatokban tudd kifejezni magad! Ha itt megtanulod a különböző eseteket (részes, tárgyas, részelő stb.), a következő igeidőkben/igemódokban sokkal egyszerűbb lesz a dolgod.
 4. Bátran köss össze egy idegen nyelvet egy másikkal! Ha egy új nyelvtannál azt tapasztalod, hogy ez a nyelvtani jelenség nem létezik a magyarban, de egy általad már tanult nyelvben igen, írd le azon a nyelven is.
  Gyakori jelenség, hogy ha egy új nyelvvel kezdesz el foglalkozni és már tanultál 1-2 másik idegen nyelvet, akkor az agyad ezeket összekapcsolja.
  Egy nyelvcsaládon belül sokkal könnyebb egy másik nyelvet elsajátítani. Ezért van az például, hogy az olaszosok vagy franciások játszi könnyedséggel megtanulnak spanyolul és fordítva.
  Az anyanyelvedet és a stabil alapokon álló nyelveket külön „dobozokban” kezeli az agyad, ugyanakkor a még instabil nyelvet/nyelveket bedobja egy közös „dobozba”, emiatt néha összekeveredik az aktuálisan tanult nyelv egy, elvileg a feledés homályába merült nyelvvel. Így történhet az, hogy az órák alatt hallok orosz, latin, francia, német szavakat. Egy személyes példa: amikor elkezdtem japánul tanulni, a finn nyelvet dobta be mellé az agyam.
 5. Fontos az új nyelvtan begyakorlása. Csinálj minél több rutinfeladatot, hogy a végén már gondolkodás nélkül tudd használni az adott nyelvtant. Akkor végeztél jó munkát, ha pl. gondolkodás nélkül tudsz már ragozni vagy egyeztetni.
  Pl. ha az olasz nyelvtanulás során a nyelvtant szeretnéd elmélyíteni és abszolút kezdő vagy, csinálj az alábbihoz hasonló példamondatokat:
  Il ragazzo è italiano.
  La ragazza è italiana.
  I ragazzi sono italiani.
  Le ragazze sono italiane.
 6. Váltogasd az eddig megtanult nyelvtant! Ha például most a múlt időt tanulod, használj jelen idejű mondatokat is, hogy ne csak „gombnyomásra” tudd az új nyelvtant!
  Ha az olasz nyelvet tanulod, pl. a fenti mondatokat tedd át különböző igeidőkbe és igemódokba.
 7. Az eddigi módszerekkel elsajátított passzív tudásodat tedd át aktívba. A beszéd során használd. Az elején egészen biztosan nehezebben, lassabban fog menni. Hidd el, „csak” gyakorlás kérdése, hogy megtanulj folyékonyan beszélni.

A holnapi posztban az íráskészség elsajátításáról lesz szó.

Mindenkinek, aki szeretné tökéletesíteni az olasz nyelvtanát, ajánlom figyelmébe az alábbi A-Z nyelvtan lexikont:
https://olasznyelvtan.hu/belelapozok/

Back To Top