A nyelvtan elsajátítása lépésről lépésre

2018-10-19
Olasz nyelvtanulás , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , ,
0

Ahhoz, hogy ne csak törd a nyelvet, a temérdek mennyiségű szó elsajátítása mellett magabiztos nyelvtani tudással is rendelkezned kell.
Sajnos azt nem ígérhetem, hogy könnyű az olasz nyelvtan, azt viszont igen, hogy segítek abban, hogy logikusan építsd fel a tanulmányaidat. 

Hogy ezt hogyan tudod megszerezni? Lépésről lépésre!

Az óra keretében jegyzetelj minél többet!
Új nyelvtan elsajátítása esetén fontos, hogy jó jegyzetet készíts. Ha kapsz előre nyelvtani összefoglaló jegyzetet, azt érdemes az óra előtt kinyomtatnod, és azt kiegészítened az óra során.

Startup, Start-Up, People, Silicon Valley, Teamwork

Használj bátran színeket, ábrákat, jeleket!
Olyan eszközöket használj, amik segítségével a leghatékonyabb tudsz lenni.
Tudom, sokatoknak – főként a fiatalabb generációnak – gyorsabb, ha ilyen-olyan kütyübe jegyzetel, de az eddigi tapasztalataim és a megfigyeléseim alapján még mindig a kézi jegyzetelés a leghatékonyabb.
Érdemes az órai jegyzetet átmásolni külön nyelvtan- és szótárfüzetbe, használjatok szövegkiemelőt, színes tollat és filcet, nyilakat, ábrákat.

Már a legelső igeidőben törekedj arra, hogy bővített mondatokban tudd kifejezni magad!
Ha itt megtanulod a különböző eseteket (részes, tárgyas, részelő, visszaható, módbeli segédigék stb.), a következő igeidőkben/igemódokban sokkal egyszerűbb lesz a dolgod.
Merj megszólalni! Tudom, ez első lépések mindig nehezek, de valahogy a kisbabák is elkezdik – nos, nekünk felnőttként ezt a módszert kell végig járni. 🙂

Free Correcting Papers photo and picture

 

Köss össze az egy idegen nyelvet egy másikkal!
Ha egy új nyelvtannál azt tapasztalod, hogy ez a nyelvtani jelenség nem létezik a magyarban, de egy általad már tanult nyelvben igen, írd le azon a nyelven is.

Ha egy új nyelvvel kezdesz el foglalkozni és már tanultál 1-2 másik idegen nyelvet, akkor az agyad ezeket összekapcsolja.
Egy nyelvcsaládon belül sokkal könnyebb egy másik nyelvet elsajátítani. Ezért történik az például, hogy az olaszosok vagy franciások játszi könnyedséggel megtanulnak spanyolul és fordítva.
Az anyanyelvedet és a stabil alapokon álló nyelveket külön „dobozokban” kezeli az agyad, ugyanakkor a még instabil nyelvet/nyelveket bedobja egy közös „dobozba”, emiatt néha összekeveredik az aktuálisan tanult nyelv egy, elvileg a feledés homályába merült nyelvvel.
Így történhet az, hogy az órák alatt hallok orosz, latin, francia, német szavakat.
Egy személyes példa: amikor elkezdtem japánul tanulni, a finn nyelvet dobta be mellé az agyam úgy, hogy akkor már legalább másfél évtizede a finn nyelv felé sem néztem.

Free Child Kid photo and picture

 

Fontos az új nyelvtan begyakorlása. Csinálj minél több rutinfeladatot, hogy a végén már gondolkodás nélkül tudd használni az adott nyelvtant!
Akkor végeztél jó munkát, ha pl. gondolkodás nélkül tudsz már ragozni vagy egyeztetni.
Pl. ha az olasz nyelvtanulás során a nyelvtant szeretnéd elmélyíteni és abszolút kezdő vagy, csinálj az alábbihoz hasonló példamondatokat:

Il ragazzo è italiano.
La ragazza è italiana.
I ragazzi sono italiani.
Le ragazze sono italiane.

Váltogasd az eddig megtanult nyelvtant!
Ha például most a múlt időt tanulod, használj jelen idejű mondatokat is, hogy ne csak „gombnyomásra” tudd az új nyelvtant!
Ha már a sokadik igeidőnél vagy igemódnál jársz, a mondataidat tedd át minden addig tanult igeidőbe és igemódba. Macerás, de nagyon hatékony. 🙂

A nyelvtanulás is olyan, mint az építkezés. Hiába tesszük egymás mellé, vagy akár egymásra a téglákat, ha nincs, ami összetartsa ezeket, az első erősebb széllökés a földdel teszi egyenlévő az így épített falat.

A nyelvtanulásnál is ez a helyzet, hiába tudunk temérdek szót, a nyelvtan nélkül a szavak egymás hegyén hátán csak szavak maradnak.
Ahhoz, hogy helyes, szabatos és értelmes mondatokat alkossunk, szükségünk van a “habarcsra”, azaz a nyelvtanra is.

A mottóm az, hogy ahhoz, hogy helyesen beszéljünk egy idegen nyelvet, szükségünk van a megfelelő szókincsre, a helyes nyelvtanra, valamint a megtanultak begyakorlására írásban és szóban egyaránt.

Az eddigi módszerekkel elsajátított passzív tudásodat aktivizáld!
Aktivizálni csak beszéd során tudod a megszerzett passzív tudást. Az elején egészen biztosan nehezebben, döcögősebben, lassabban fog menni, de ne csüggedj és főként ne add fel.
Hidd el, „csak” gyakorlás kérdése, hogy megtanulj folyékonyan beszélni!

Ha úgy gondolod, hogy ez a bejegyzés hasznos lehet mások számára is, köszönöm szépen, ha megosztod. 🙂

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük