skip to Main Content
7 TIPP A NYELVTAN ELSAJÁTÍTÁSHOZ LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

7 TIPP A NYELVTAN ELSAJÁTÍTÁSHOZ LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

Ahhoz, hogy ne csak törd a nyelvet, a temérdek mennyiségű szó elsajátítása mellett magabiztos nyelvtani tudással is rendelkezned kell.

Hogy ezt hogyan tudod megszerezni? Lépésről lépésre!

 1. Az óra keretében jegyzetelj minél többet!
  Új nyelvtan elsajátítása esetén fontos, hogy jó jegyzetet készítsd.
 2. Használj bátran színeket, ábrákat, jeleket!
   Olyan eszközöket használj, amik segítségével a leghatékonyabb tudsz lenni.
 3. Már a legelső igeidőben törekedj arra, hogy bővített mondatokban tudd kifejezni magad!
  Ha itt megtanulod a különböző eseteket (részes, tárgyas, részelő stb.), a következő igeidőkben/igemódokban sokkal egyszerűbb lesz a dolgod.

 4. Köss össze az egy idegen nyelvet egy másikkal!
  Ha egy új nyelvtannál azt tapasztalod, hogy ez a nyelvtani jelenség nem létezik a magyarban, de egy általad már tanult nyelvben igen, írd le azon a nyelven is.Gyakori jelenség, hogy ha egy új nyelvvel kezdesz el foglalkozni és már tanultál 1-2 másik idegen nyelvet, akkor az agyad ezeket összekapcsolja.

  Egy nyelvcsaládon belül sokkal könnyebb egy másik nyelvet elsajátítani. Ezért történik az például, hogy az olaszosok vagy franciások játszi könnyedséggel megtanulnak spanyolul és fordítva.Az anyanyelvedet és a stabil alapokon álló nyelveket külön „dobozokban” kezeli az agyad, ugyanakkor a még instabil nyelvet/nyelveket bedobja egy közös „dobozba”, emiatt néha összekeveredik az aktuálisan tanult nyelv egy, elvileg a feledés homályába merült nyelvvel.
  Így történhet az, hogy az órák alatt hallok orosz, latin, francia, német szavakat. Egy személyes példa: amikor elkezdtem japánul tanulni, a finn nyelvet dobta be mellé az agyam.

 5. Fontos az új nyelvtan begyakorlása. Csinálj minél több rutinfeladatot, hogy a végén már gondolkodás nélkül tudd használni az adott nyelvtant!
  Akkor végeztél jó munkát, ha pl. gondolkodás nélkül tudsz már ragozni vagy egyeztetni.Pl. ha az olasz nyelvtanulás során a nyelvtant szeretnéd elmélyíteni és abszolút kezdő vagy, csinálj az alábbihoz hasonló példamondatokat:
  Il ragazzo è italiano.
  La ragazza è italiana.
  I ragazzi sono italiani.
  Le ragazze sono italiane.
 6. Váltogasd az eddig megtanult nyelvtant!
  Ha például most a múlt időt tanulod, használj jelen idejű mondatokat is, hogy ne csak „gombnyomásra” tudd az új nyelvtant!
  Ha már a sokadik igeidőnél vagy igemódnál jársz, a mondataidat tedd át minden addig tanult igeidőbe és igemódba. Macerás, de nagyon hatékony. 🙂
 7. Az eddigi módszerekkel elsajátított passzív tudásodat aktivizáld!
  Aktivizálni csak beszéd során tudod a megszerzett passzív tudást. Az elején egészen biztosan nehezebben, döcögősebben, lassabban fog menni, de ne csüggedj és főként ne add fel.
  Hidd el, „csak” gyakorlás kérdése, hogy megtanulj folyékonyan beszélni!

Ha úgy gondolod, hogy ez a bejegyzés hasznos lehet mások számára is, köszönöm szépen, ha megosztod. 🙂

Back To Top