9 ötlet az íráskészség elsajátításához

2018-10-20
Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , ,
0

Az olasz nyelvtanulás során az íráskészséget a beszédkészséghez hasonlóan is csak sok-sok gyakorlás útján lehet elsajátítani. Ehhez szeretnék néhány ötletet, segítséget nyújtani.

Az olasz nyelv egészen más  logikára épül, mint a magyar, vagy akár az angol.
Sokan alig fognak bele az olasztanulásba, máris feladják, mert túl bonyolultnak tartják a nyelvtant.

A nyelvtanulás is olyan, mint az építkezés. Hiába tesszük egymás mellé, vagy akár egymásra a téglákat, ha nincs, ami összetartsa ezeket, az első erősebb széllökés a földdel teszi egyenlévő az így épített falat.

A nyelvtanulásnál is ez a helyzet, hiába tudunk temérdek szót, a nyelvtan nélkül a szavak egymás hegyén hátán csak szavak maradnak.
Ahhoz, hogy helyes, szabatos és értelmes mondatokat alkossunk, szükségünk van a “habarcsra”, azaz a nyelvtanra is.

A mottóm az, hogy ahhoz, hogy helyesen beszéljünk egy idegen nyelvet, szükségünk van a megfelelő szókincsre, a helyes nyelvtanra, valamint a megtanultak begyakorlására írásban és szóban egyaránt, tehát fontos, hogy a beszédkészség kialakítása mellett az íráskészségre is fordítsunk megfelelő hangsúlyt.

Free Startup Start-Up photo and picture

1. Javaslom, hogy amikor tudsz, írj kézzel, ez a kreatív agyféltekédet készteti gondolkodásra.
Egy, a napokban olvasott olasz tanulmány szerint az írni tanuló kicsiknél kevésbé alakul ki diszlexia és diszgráfia, ha sokat írnak kézzel.

2. Amikor levelet, témakifejtést írsz, próbálj minél több, az adott témához tartozó új szót, kifejezést és szinonimát is használni.
Fontos, hogy az elsajátított szavak ne csak a levegőben lógjanak, hanem tudd mihez kötni azokat! Ha mondatba foglalod az új szavakat, máris könnyebben fogsz azokra emlékezni.

 

3. Amikor levelet vagy témakifejtést írsz, próbálj meg minél több nyelvtani szerkezetet, igeidőt és igemódot felhasználni.
Nagyon fontos, hogy az egyes igeidőket és igemódokat ne csak „gombnyomásra”, azaz egyenként tudd használni, hanem keverten is. Csak gyakorlás és természetesen kitartás kérdése, hogy ha elsajátítottad az új igeidőt vagy igemódot, azt keverd a korábban megtanultakkal.
Például a passato prossimo temérdek kivétel igét tartalmaz. A gyakorlás során érdemes jelen és múlt időben egyaránt leírni és/vagy kimondani az adott mondatokat.

Still Life, School, Retro, Ink, Table, Desk, Study

4. Olvass sokat idegen nyelven, ezáltal bővül a szókincsed!
A sok olvasás javítja a helyesírásodat is, mivel arra is fogsz emlékezni, hogy hogyan kell leírni a szavakat.
Az olvasás-készség elsajátításához javaslom az úgynevezett mély olvasást, azaz vegyél a kezedbe egy képes magazint, napilapot, könyvet és ebből olvass. A felületes online olvasás kevésbé célravezető.
Az ismeretlen szavakat, kifejezéseket, fordulatokat érdemes kijegyzetelni.

 

5. Másolj szövegeket!
Amikor az anyanyelvünket sajátítottuk el, akkor is voltak ilyen „utálatos”, de nagyon hasznos feladatok.
Ha olaszul tanulsz, olyan szövegeket érdemes másolnod, aminek a nyelvtanát és a szókincsét már érted.

Laptop, Computer, Browser, Research, Study, School

6. Csinálj hiányzó szavakat beillesztendő feladatokat!
Nagyon hasznos és kreatív feladatok ezek, hiszen egyrészt meg kell értened a mondatot, másrészt a szókincsedből kell lehívni a megoldást.

 

7. Csinálj hiányzó mondatrészeket beillesztendő feladatokat!
A hiányzó szavak beillesztéséhez hasonlóan nagyon jó feladattípus, mert arra késztet, hogy alkoss értelmes mondatokat.
Ez a feladattípus szerepel az érettségi és egyes nyelvvizsgák vizsgasorában is.

8. Ha készülsz egy szóbeli téma kifejtésére, írd le!
A szó elszáll, az írás megmarad. Bármikor vissza tudod nézni a jegyzetedet vagy a kidolgozott tételedet, így az ismétléssel egyre kevesebb időd megy el.

Fountain Pen, Notebook, Paper, Pen, Writing

9. Gondolkodás nélküli írás = rutin.
Tudom, könnyen beszélek, de ha követed a fenti tanácsokat, neked is rutinná fog válni egy-egy levélnek vagy vélemény kifejtésnek a megfogalmazása és papírra vetése. Mindez csak elhatározás és gyakorlás kérdése. 🙂

Általában az íráskészség gyorsabban fejlődik, mint a beszédkészség. Ennek az is a prózai oka, hogy miközben az írásbeli házifeladatok készülnek, van idő átgondolni, hogy mit szeretnénk írni. Ugyanakkor ha beszélgetésre kerül sor, azonnal kell reagálni a hallottakra, nincs idő gondolkodni. Tökéletes előgyakorlat az íráskészség alapos fejlesztése arra, hogy a beszédkészségünk is egyre hatékonyabb legyen.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod. 🙂 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük