A farmer fővárosa Genova

Bizony, hihetetlen, de még a farmert is az olaszoknak köszönhetjük!
Biztosan mindenki ruhatárában ott lapul jó néhány farmer, de tudtátok-e, hogy a blue jeans Olaszországhoz, egészen pontosan Genovához köthető?
A “blue” jelzi az anyag színét, a “jeans” pedig a szülővárosára utal.

Genoa, The Old Port, Sea, Aquarium, Liguria, Water

A jeans szó nyelvi torzulás következtében alakult ki, az idők során az eredeti “blue de Genes”-ből jeans lett az angol nyelvben. Az Oxford English Dictionary 1567-re datálja a szó eredetét.

Eredetileg a farmer anyagot, aminek nagyon is strapabírónak kellett lennie, nem ruházati alapanyagként használták, hanem a hajók vitorláit készítették ebből, valamint a nem ritkán hetekig, sőt hónapokig tartó, sokszor tengerentúli útra induló hajókon lévő árukat fedték be vele.

Ship, Tallship, Tall Ship, Sea, Sail, Boat, Nautical

A farmer alapanyaga, amit az angolban denimnek hívunk, pamutból készül, az eredeti színe pedig fehér vagy ekrüfehér. A festéséhez eredetileg az indigó növényt használták.

Genova nagy textilhagyományokkal rendelkező város, a textilipara már a középkorban is nagyon híres volt, gondoljunk csak a helyi manufaktúrákban készült zoagli-i bársonyra és a loricai damasztra, valamint a helyi vagy import alapanyagokból készült gyapjúra, selyemre, vászonra, pamutra.
Tekintettel arra, hogy ezekben az időben szokás volt a szöveteknek az előállítási hely nevét adni, így miden joggal feltételezhető, hogy a jeans szó kialakulása ténylegesen az idők során a nyelvi torzulás következtében alakulhatott ki a “blue de Genes”-ből.

Jeans, Tape Measure, Fabric Scissors, Pins, Change

Az első farmeralapanyagból készített ruhaneműket is Genovában varrták, amik a tengerészek számára előállított strapabíró munkásruhák és a ruháikat védő kötények voltak.

A nagy áttörés a kaliforniai aranyláznak köszönhető, amikor San Franciscóban Levi Strauss 1853-ban bejegyeztette a Levi Strauss & Co. céget, ami napjainkban Levi’s-ként ismert. A mitikus 501-es modellel minden idők legnagyobb darabszámában értékesített farmere. 1871-ben Jacob Davis kiszabta az első modern farmernadrágot, amit 2 évvel később szabadalmaztatott.

Jeans, Clothing, Texture, Style, People, Clothes

De térjük vissza olasz vizekre!

Giuseppe Garibaldi a Superba fedélzetén a többi tengerészhez hasonlóan farmert viselt. A marsalai partraszálláskor hordott ruhadarabot Rómában őrzik a Museo centrale del Risorgimentóban.

Képek forrása: WordPress.com, Fashion Mag 

Nem lenne teljes és kerek a történet, ha nem fűződne hozzá Guinness rekord. 🙂

Genovában, ahol természetesen a farmernak múzeumot is szenteltek, 2004-ben a Nicolò Barabino művészeti gimnázium hallgatói megtervezték és megalkották a világ legnagyobb farmergatyóját. A 20 méter hosszú, 6 méter széles nadrágot 600 régi farmerből állították elő és a kereskedelmi kikötőben egy daruról lógatták le.

Kép forrása: genovablog 

Ha tetszett a bejegyzés és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

portokikötő
velavitorla
merceáru
cotonepamut
grudaru
brevettoszabadalom
oroarany
cucirevarrni
lanagyapjú
setaselyem
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top