A koronavírusba a gazdaság is beleremeg

2020-02-25
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , ,
0

A koronavírus hirtelen terjedése Olaszországban előre meg nem jósolható gazdasági hatással van/lesz, ami az elmúlt napok/hetek során máris éreztette/érezteti hatását.
Nem csak a fertőzöttek és az áldozatok száma növekszik, hanem a koronavírus következtében kialakult gazdasági károk is beláthatatlan következményekkel járhatnak abban az Olaszországban, ahol a gazdasági mutatók (mint például GDP növekedési ráta, munkanélküliségi ráta, infláció, kamatláb, fizetési mérleg, államadósság stb.) évről évre nem a legszebb arcukat mutatják.

A vírussal leginkább sújtott Észak-Olaszországban, csak Lombardia és Veneto az ország éves GDP-jének közel egyharmadát, egészen pontosan 31%-át teszi ki.
Értelemszerűen lehetetlen egyelőre felbecsülni és számszerűsíteni a károkat, mivel nem lehet tudni, hogy milyen mértékben és meddig fog terjedni a fertőzés, és ez a különböző gazdasági ágazatokra pontosan milyen hatással lesz. Egy dolog biztos, hogy hatalmas összegekről beszélünk.

Csak néhány számadat:
Codogno és Casalpusterlengo két karantén alá vett település Lombardiában. Évente csak ezen a két településen 1,5 milliárd € a bevétel. Most, hogy a termelést leállították, ez napi 4 millió € veszteséget jelent.
Ha a zárlatot ki kellene terjeszteni egész Lodi megyére (bízzunk benne, hogy erre nem kerül sor!), akkor ez napi 18 millió € bevételkiesést jelentene.
Bődületes összegek ezek, és ehhez tegyük hozzá, hogy a térség termeli az ország exportjának a 40%-át.

A teljesség igénye nélkül: Codognótól egy picit északra található az Eni, a Saipem és a Snam központja, Codognótól délre az Amazon logisztikai központja, valamint számtalan élelmiszeripari vállalat is.

A kormány annak érdekében, hogy segítse a karanténba zárt területek vállalatait, egy úgynevezett Marshall-terven dolgozik.Milánó már eddig is borsos árat fizetett
, például a közelmúltban megrendezett Milánói Divathét során. A tavalyi évhez képest ezerrel kevesebb kínai divatcég regisztrált és volt jelent a divathéten az előző évhez képest, ami 80%-os csökkenést jelent.
Az, hogy csak Pekingből Velencébe, Veronába és Milánóba szinte alig érkeztek a közelmúltban turisták, hatalmas érvágás a turizmusban, vendéglátóiparban és a kereskedelemben egyaránt.
Milánót nem véletlenül hívják a divat fővárosának. A luxus és prémiumkategóriás ruházati termékek, lábbelik, ékszerek árusítása csak a Montenapoleone utcában és a Galleriában Milánó GDP-jének a 12%-át teszi ki, aminek hozzávetőlegesen az egynegyede a kínai vásárlóknak köszönhető.

Annak érdekében, hogy az adott vállalatok és ezzel egyenes arányban az ország gazdasága is a lehető legkevesebb veszteséget termelje, egyre több nagyvállalat vezeti be óvintézkedésként az úgynevezett intelligens munkavégzést.
Néhány bank, mint például az Unicredit, Intesa Sanpaolo és a Banco Bpm a járvány sújtotta területeken elrendelte a bankfiókok bezárását, az alkalmazottak szabadságra mehettek, vagy otthonról dolgozhatnak.
Ehhez a kezdeményezéshez egyre több vállalat (mint például Enel, Eni, Saipem e Snam) csatlakozott/csatlakozik.
Bizonytalan időre felfüggesztették az üzletfelekkel való találkozást, a partnercégeknél tett látogatásokat, ezeket konferenciahívásokkal próbálják pótolni.
Szintén bizonytalan időre felfüggesztették a 4 érintett régióban a vállalati tanfolyamokat, továbbképzéseket is.Zurich
például arra kérte észak-olaszországi alkalmazottait, hogy csak távmunkában, otthonról végezzék a munkájukat.
A Leonardo azonnali hatállyal felfüggesztette a belföldi és a nemzetközi szállítmányozást is.
A Pirelli is bezárta a milánói székhelyét egy hétre, valamint az Armani is a Milánóban lévő irodáit, és a termelést is leállította az összes üzemében (Lombardia, Emilia Romagna, Veneto, Trentino és Piemonte).

Az olasz gazdaság egyik legfontosabb húzóágazata az idegenforgalom.
Az olasz turisztikai szektor az ország GDP-jének a 10% teszi ki és több mint 4 millió embernek biztosít munkát.

Forrás: Istat

A termelésen felül az idegenforgalom és szállodaipar az, ami leginkább érzi a koronavírus hatását. Hozzá kell tennem, nem csak Olaszországban, hanem világszerte. Tegnap este mesélte egy budapesti utazási irodában dolgozó tanítványom, hogy napok óta szinte mást sem csinálnak, mint foglalásokat törölnek.

Néhány nappal ezelőtt Marina Lalli, az olasz Federturismo Confindustria elnökhelyettese úgy nyilatkozott, hogy a legóvatosabb becslések szerint is a turizmus már eddig 5 milliárd € kárt szenvedett, és mivel a járvány Olaszországban egyik pillanatról a másikra terjedt el, ez beláthatatlan következményekkel fog járni, amit számszerűsíteni most képtelenség.

Február és március nem számít holtszezonnak Olaszországban, gondoljuk csak a vásárokra, iskolai kirándulásokra, sí szünetre és a karneválokra. Az elmúlt évek statisztikái alapján a szálláshelyek 40 millió vendégéjszakával 14,5 millió külföldi és belföldi turistát láttak vendégül.
Az év ezen szakaszában a második negyedévre a foglalások zöme már meg szokott érkezni, most viszont az eddig lefoglalt szálláshelyeket folyamatosan törlik mind az egyéni vendégek, mind az utazási irodák.

Bízzunk abban, hogy hamarosan véget ér a járvány, az Olaszországban élők élete visszatérhet a régi, megszokott kerékvágásba, és abban, hogy a turisták is ismét gondtalanul utazhatnak a világban.

Ha úgy gondolod, hogy ez a bejegyzés másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod. 🙂

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük