A legszebb olasz terek nyomában 1.

2023-02-01
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , ,
0

Az olasz piazzák vagy terek minden olasz kisváros dobogó szívei. Lehetnek nagyok vagy kicsik, meghittek vagy drámaiak, szerények, fényűzőek, régiek, újak és minden, ami a kettő között van. Valójában néha a tér nem is tér,  erre tökéletes ellenpélda a sienai Campo tér.

Az összes olasz térben közös a polgári és szimbolikus fontosságuk: ezek a közösség fizikai központja és egyben elsődleges szabadtéri színháza is. A terek adnak  otthont a legfontosabb politikai épületeknek, a fő katedrálisnak, kávézóknak, éttermeknek és néha műemlékeknek vagy szökőkutaknak.

A terek a mai napig az emberek fontos találkozási pontja – ci vediamo in piazza. 🙂 Ha csak ennyi hangzik el, ők pontosan tudják, hogy melyik téren lesz a találkozó.

Free photos of Venice

Az olasz terek kialakulása és eredete

Azt mondják, hogy az olasz piazzákat először az ókori római gyakorlat alakította ki, amikor az utakat rácsrendszerben építették. A két főút kereszteződésének pontja kiváló helyszín volt, ide szinte mindig építettek egy templomot vagy kultuszhelyet. Ezek váltak a későbbiek folyamán  az adott település gócpontjává.

A IV. és V. század során a kereszténység elterjedésével egyre több templomot építettek, és a terek a templomok mellett  megteltek a kormányzati épületekkel, piacokkal, üzletekkel és a tehetősek lakásaival.
Ahogy a Római Birodalom ereje az V. században hanyatlani kezdett, a városok megerősítették magukat, hogy megvédjék magukat a támadásoktól, és a tér egy megerősített város biztonságos magjává vált.
A reneszánsz idején a XVII. században barokk díszítéssel díszítettek a tereket.

A történelem során az olasz terek számtalan akasztásnak, párbajnak és csatának voltak tanúi. Ugyanennyi esküvőnek, keresztelőnek, fesztiválnak, tűzijátéknak és piacnak is adtak otthont. Ma az olasz piazza ugyanolyan ünnepelt, mint valaha, és ugyanúgy a mindennapi élet központja Olaszországban.

Ismerkedjünk meg néhány híres és kevésbé ismert olasz tér eredetével!

Free photos of Trieste

Piazza dell’Unità d’Italia, Trieszt

A Piazza Grande (nagy tér) három oldalát csodálatos épületek keretezik, a negyedik oldalon pedig a tenger nyaldossa a teret.

Free photos of Trieste

Más néven a Piazza dell’Unità, ahogy a neve is jelzi, egy nagy tér. Trieszt központjában található, és az ország egyik legegyedibb helyszíne. Klasszikus téglalap alakú formája közvetlenül a tenger felé nyílik, tisztelegve Trieszt hajózási történelme előtt, és ezzel az egyetlen tengerre néző olasz tér is. A téren található Trieszt legfestőibb látnivalói közül néhány, mint például a Palazzo Comunale, a Négy kontinens szökőkútja és más fontos politikai épületek. A tér épületein határozottan az osztrák építészet stílusjegyeit fedezhetjük fel, ami a város XIX. századi osztrák-magyar fennhatósága alatti idejéből származik.

Free photos of Venice

Piazza San Marco, Velence

Olaszország egyik leghíresebb és legtöbbet fotózott tere. A Piazza San Marco az egyik legcsodálatosabb és legmesésebb tere az egész világon.

A Velencei Köztársaság a középkor végén hatalomra jutott, és a lenyűgöző Szent Márk tér is vele együtt növekedett, és vált végül a világ egyik  leghíresebb terévé.
A teret Európa szalonjának is hívják, amit csodálatos épületek, a Szent Márk-bazilika bizánci építészete és titáni harangtornya uralja. Velence egyetlen igazi piazzája, hiszen a többi térnek más a neve, a  Piazza San Marco, amit naponta több ezer látogatót vonz, turistákat és lakosokat egyaránt.

Free photos of Venice

Aki szereti a kemény italokat, ugorjon be egy negronira, vagy még jobb, egy bellinire. Ez utóbbit Velencében találták fel a Harry’s bárban ott, ahol többek Ernest Hemingway, Charlie Chaplin, Truman Capote, Alfred Hitchcock és Orson Welles is megfordultak.

Free photos of Florence

Piazza della Signoria, Firenze

A hatalmas Palazzo Vecchio uralja a Piazza della Signoria egyik sarkát, Firenzében.

A középkori városokban minden térnek megvolt a maga funkciója. Az egyik a város politikai központjaként, a másik vallási bázisaként, a harmadik pedig a gazdaság magjaként szolgált. A firenzei Piazza della Signoria nemcsak a város, hanem az egész olasz reneszánsz politikai központja volt. Ez a hatalmas Palazzo Vecchio otthona, a Mediciek egyik hatalmi székhelye.

Free photos of Architecture

A Mediciek bankcsalád voltak, a reneszánsz legkiválóbb elméinek védnöke voltak, többek között Michelangelo, Vasari, Leonardo, Brunelleschi és Donatello mecénásai.
Furcsa alakú és impozánsan nagy, talán nincs más olasz közterület, amely jobban reprezentálja egyetlen család erejét és vízióját.

A téren állva szinte lehetetlen, hogy ne érezzünk áhítatot a Medici-dinasztia ambíciója és hatalma iránt. Itt tekinthető meg a világ egyik legcsodálatosabb nyilvános szoborgalériája, a Loggia dei Lanzi is. A galériában Michelangelo Dávidjának másolata, Benvenuto Cellini bronza és egy ősi oroszlánszobor látható, ez utóbbinak az eredete továbbra sem ismert.

Az alábbi olasz nyelvű videóban, amit elősorban olaszul már tudók figyelmébe ajánlok, betekinthetünk a Palazzo Vecchio történetébe:

 

A következő részben többek között Sienába, Pisába, Padovába, Vigevanóba és Bolognába látogatunk el. Tartsatok akkor is velem! 🙂

Ha tetszett a bejegyzés, és szerintetek másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen a megosztásokat! 🙂

piazza tér
cuore szív
comunità közösség
teatro all’aperto szabadtéri színház
monumento emlékmű
fontana szökőkút
strada principale főút
cristianesimo kereszténység
sicuro biztonságos
rinascimento reneszánsz

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük