A legszebb olasz terek nyomában 2.

2023-03-02
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , ,
0

A bejegyzés előző részében megismerkedtünk az olasz terek kialakulásával, valamint Trieszt, Velence és főtereivel.
Maradjunk még Toszkánában és folytassuk a sort!

Free photos of Italy

Piazza del Campo, Siena

A Campo tér az inváziók és az azt követő városi erődítmények építésének az időszakában született, a Római Birodalom V. századi hanyatlása utáni időkben. A teret egymással szemben álló házak veszik körbe, a térnek a szépsége az egyedi, legyező formájából fakad. A hírnevét viszont egy versenynek köszönheti. A közkedvelt Palio lóversenyt évente kétszer rendezik meg a téren, általában júliusban, majd egy nappal  Ferragosto után.

Free photos of Siena

A Siena különböző városrészeit képviselő lovak egy speciálisan előkészített pálya körül vágtatnak. A lovak vágtája  az olasz téren az egyik legnagyobb és leginkább idegtépő kulturális esemény Olaszországban.

Egy átlagos napon a tér egyészen más arcát mutatja.  Tele van fényképeket készítő turistákkal, és a meredek lejtőin ülő és zenét hallgató diákokkal. Érdemes felkapaszkodni  a Torre del Mangia tetejére, és megcsodálni az alatta elterülő tér csodálatosan organikus, kagylóformáját.

Free photos of Italy

Piazza dei Miracoli, Pisa

A Piazza dei Miracoli valószínűleg a legkevésbé hagyományos olasz terek egyike. A részben burkolt, részben fűvel borított nagy tér úgy néz ki, mint egy privát kert.
Itt található a pisai katedrális, a keresztelőkápolna, a Műemléki temető és a ferde torony. A pisai ferde torony 177 évig készült, de mindössze öt év építés után az altalaj süllyedni kezdett, ami a torony megdőlését okozta.

Free photos of Pisa

Hihetetlen, hogy ezt nem tartották elég komoly problémának ahhoz, hogy leállítsák az építkezést. Miután a talaj stabilizálódott, a mérnökök a legfelső szinteket úgy tervezték, hogy a torony  egyik oldala valamivel magasabb legyen, mint a másiké, így oldották meg a torony egyensúlyát.

A tér 1987 óta az UNESCO Kulturális Örökség része, és évszázadok óta a látogatók kedvence.

Free photos of Italy

Prato della Valle, Padova

A Prato della Valle egy 90 000 négyzetméteres városi tér Padovában. Valójában ez nem egy négyzet, hanem egy ellipszis alakú tér, ami ráadásul a legnagyobb, ellipszis alakú tér  egész Olaszországban.

A padovaiak rendkívül büszkék a terükre, aminek egy részét gyep borítja. Nem véletlenül hívják a teret Pratónak.
Ha erre járunk, érdemes végig nézni a teret övező 78 szobrot, 40 szobor található a külső körben és 38 a belsőben.

Free photos of Italy

Mindegyik szobor egy-egy hírességet ábrázol, a teljesség igénye nélkül: Galileo Galilei, Petrarca, Báthory István.
Napközben korcsolyázni, sétálni vagy kerékpározni lehet a téren, míg mások piknikeznek vagy napoznak. Esténként a tinédzserek flörtölnek, a felnőttek pedig egy vacsora előtti sétát tesznek. Az egyik legjobb időpont a tér felfedezésére szombat reggel, amikor egy hatalmas piac foglalja el a tér nagy részét.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: histouring.com

Piazza Ducale, Vigevano

Picit hazabeszélek, hiszen ezen a téren heti szinten fordultam meg, amikor ezen a környéken éltem.
A Piazza Ducale Ludovico Sforza, milánói herceg ötlete volt, aki az egészet egyszerűen azért építtette meg a XV. században, hogy lenyűgözőbb bejáratot alakítson ki saját palotájába. Az itáliai reneszánsz egyik kiemelkedő uralkodója, az öreg Ludovica Bramante és Leonardo Da Vinci mecénása volt, udvarában soha nem volt híján művészeknek és zenészeknek.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: torosphotos.com

A terét 1492-ben kezdték el, és mindössze két évbe telt befejezni, és anno is úgy nézett ki, mint most. A három oldalról körülölelő homogén épületek miatt a téglalap alakú tér még nagyobbnak tűnik, mint amilyen valójában, és inkább egy hatalmas bejáratnak tűnik, mint egy szabadtéri térnek.

A negyedik oldalt a város dómja uralja, ami egy megdöbbentő „kincstárnak” ad otthont. Valójában csak II Francesco  Sforza relikviáinak, kárpitjainak és válogatott kincseinek magángyűjteménye, amit, ha erre járunk, mindenképpen érdemes megtekinteni.

Elsősorban olaszul már tudók figyelmébe ajánlom az alábbi olasz nyelvű videót, amiben megismerkedhettek a vigevanói kastély történetével.

 

A sorozat következő, és egyben utolsó részében többek között Rómába, Palermóba, Leccébe és Nápolyba látogatunk el, tartsatok akkor is velem! 🙂

Ha tetszett a bejegyzés, és szerintetek másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen a megosztásokat! 🙂

rettangolare négyszögletes
storia marittima tengerészeti történelem
architettura építészet
dominio austro-ungarico osztrák-magyar uralom
salotto szalon
artista művész
centro politico politikai központ
rappresentare képviselni
collegare összekötni, összekapcsolni
punto di partenza kezdőpont, kiindulási alap

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük