A legszebb olasz terek nyomában 3.

2023-03-14
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , ,
0

Az olasz tereket bemutató sorozat első két részében megismerkedhettünk többek között Trieszt, Firenze, Velence, Vigevano, Siena és Pisa főtereivel.
Most az utolsó részben folytassuk a sort egyre délebbre haladva!

Free photos of Large square

Piazza Maggiore és Piazza del Nettuno, Bologna

Bár a bolognai Piazza Maggiore és a Piazza del Nettuno technikailag két különböző tér, összefüggenek, és túl szépek ahhoz, hogy válasszunk közöttük. A Maggiore tér a város szívében található, és tökéletes kiindulópont Bologna megtekintéséhez.

Free photos of Bologna

Hatalmas, kifogástalanul tiszta . A tér északnyugati sarkában látható a klasszikus XVI. századi Neptun-kút, ami a Piazza del Nettuno kezdetét jelzi.  A környező tér kicsi, de a feltűnő szobor rendkívül hatásossá teszi. Figyeljük meg  a Neptunusz háromágát! Ismerős? A Maserati sportautó-gyártó cég erre alapozta a logóját.

Free photos of Ascoli piceno

Piazza del Popolo, Ascoli Piceno

Ascoli Piceno egy közepes méretű város Le Marchéban, és a régió egyik legelegánsabb és legszembetűnőbb tere található itt. A központi tér a Piazza del Popolo vagyis a Nép tere, ami az olaszok körében jól ismert reneszánsz stílusának harmóniájáról és a travertin burkolatának meleg szépségéről.

A travertin egyfajta mészkő, ami a környező hegyekben található, és számos más híres olaszországi építészeti alkotásban, mint például a Colosseumban használták.
Ha idelátogatunk, mindenképpen tekintsük meg a tornyokat. A középkorban 200-ra becsülték a város tornyainak a számát, mára már csak 50 maradt.

Free photos of Rome

Piazza San Pietro Vatikánváros

Félelmetes, monumentális, lenyűgöző látványt nyújtó – ezekkel a jelzőkkel lehet leginkább a legjobban leírni ezt a teret.
A Szent Péter-bazilika alig szorul bemutatásra, de sok látogató annyira elfoglalt, hogy bejusson, hogy figyelmen kívül hagyja azt a jellegzetességet, ami egyszerre a globális katolicizmus epicentruma és a barokk építészet kvintesszenciája, azaz a csodálatos, varázslatos Szent Péter tér.

Free photos of Vatican

A XVII. században Gian Lorenzo Bernini építész a Bazilikától kifelé nyúló, csodálatos oszlopsorral egészítette ki a teret.
Az oszlopcsarnok 248 toszkán oszlopot és 140 szent szobrot tartalmaz. Különleges alkalmakkor hívek tízezreivel telik meg  a tér.  A pápa  itt tartja heti audienciáját.

Free photos of Palazzo pamphili

Piazza Navona, Róma

A Navona tér Róma történelmi központjának egyik tere, amit három barokk szökőkút díszít. Itt egykor római aréna állt, valamint 1520-ban a téren hirdették ki a Luther Mártont kiközösítő ítéletet, és itt égették el műveit is. A Navona tér ma Róma  egyik legnyüzsgőbb tere, amit kávéházak és éttermek szegélyeznek.

Free photos of Rome

A tér helyén 86-ban nagy vízi ütközettel nyílt meg Titus Flavius Domitianus római császár stadionja, a Circo Agonale.Az egykori aréna nagyobb volt, mint a Colosseum, 270 méter hosszú és 55 méter széles, hozzávetőlegesen 33 ezer ember fért el benne. A középkorban a stadionban lovas versenyeket rendeztek, az árkádok alatt pedig boltok, műhelyek működtek.

A stadion helyét a XV. században lekövezték, de az így kialakuló tér megőrizte a korábbi aréna hosszú, ovális alakját. Karneválokat, ünnepségeket, piacokat tartottak itt.

A téren pompázó szobor a Négy Folyó szökőkútja. A barokk remekművet nem más, mint Bernini készítette, ez a műve valójában egyfajta visszatérés volt, miután kiesett a pápa kegyéből.

Free photos of Naples

Piazza del Plebiscito, Nápoly

A tér talán furcsa nevének nagyszerű háttere van. Angolul a neve plebiscite, ami közismertebb nevén referendumot jelent. A szóban forgó népszavazás az a szavazás volt, ami 1860-ban Nápolyt az egyesített Olasz Királyság alá vonta. A gyönyörű tér a XIX. század első éveiben épült.

Free photos of Naples

A Nápolyi-öböl közelében található, Nápoly egyik legjellegzetesebb területe, és a helyiek kedvence, akik Olaszországban híresek nyüzsgő utcai életükről. Gyönyörű kormányzati épületekkel és régi uralkodói rezidenciákkal van körülvéve, nem is beszélve a gyönyörű San Francesco di Paola bazilikáról, ez az egyik legfestőibb hely a városban. A téren koncerteket, bemutatókat, szabadtéri művészeti kiállításokat tartanak.

Forráskép megtekintéseKép forrása: juzaphoto.com

Piazza del Duomo, Lecce

A Dóm tér Lecce egyik fő tere. Itt található a Santa Maria Assunta Metropolitan katedrális, azaz a dóm, a Campanile, az Episcopio és a Palazzo del Seminario.

Forráskép megtekintéseKép forrása: booking.com

A központi téren a barokk dominál, és Gerolamo Guidano püspök idejéből származik. A tér a „zárt terek” ritka olasz példáinak egyike, ami azt jelenti, hogy három oldalról teljesen zárt, és csak egyetlen bejárata van ott, ahol a Giuseppe Libertini és a II. Vittorio Emanuele utca találkozik.

Valaha, este bezárták az ajtókat. Amint átlépjük a portál küszöbét, a templom oldalhajójában találjuk magunkat. A székesegyház nem elölről fogadja a látogatót, hanem a tér bejáratához képest párhuzamosan helyezkedik el.

A Dóm tér a Kúria tulajdona, és nem önkormányzati terület.

Free photos of Palermo

Piazza Pretoria, Palermo

A Fontana Pretoria eredetileg egy firenzei privát kert számára készült. Amikor Palermóban bemutatták, nem tartották megfelelőnek.

A Piazza Pretoria arról nevezetes, hogy az olasz polgári történelem egyik legkülönlegesebb nyilvános vitájának helyszíne. Palermo történelmi városközpontjától mindössze néhány méterre található, és egy széles, Fontana Pretoria nevű szökőkúttal rendelkezik, ami – mint sok olasz szökőkút – rengeteg meztelen szoborból áll.

Free photos of Architecture

Amikor a szökőkutat 1575-ban átadák, az akkoriban  a spanyol inkvizíció uralma alatt álló palermói helyiek meglátták az aktokat, kitört a botrány. A történelemben talán ez az egyetlen feljegyzett eset, amikor olaszok tiltakoztak a meztelen szobrok ellen, a helyiek átkeresztelték a teret Piazza della Vergogna térre, azaz vagy a szégyen terére.

Szerencsére a városi tanács hajthatatlan volt, mivel egy kisebb vagyont fizettek a szobrokért, így a szobrok maradtak a helyükön. A szökőkút ma már helyi kincsnek számít, a tér ékessége, csodálatos látványt nyújt sötétedés után, kivilágítva.

Az alábbi olasz nyelvű videóból, amit elsősorban olaszul már tudók számára ajánlok, még több érdekességet tudhattok meg a szökőkút történetéről.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

architetto építészmérnök
scultore szobrász
ovale ovális
cadere in disgrazia kegyvesztetté válni
impressionante lenyűgöző
obelisco obeliszk
circondare körülvenni
edificio governativo kormányzati épület
cortile udvar
nudo meztelen

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük