Alberobello, egy mesébe illő olasz világörökség

2018-09-23
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , , , , , , ,
0

Dél-Olaszországot viszonylag kevés turista látogatja, pedig csodálatos természeti kincsekben, fantasztikusan tiszta tengerekben és különleges műemlékekben igen gazdag terület.
Puglia egyik leghíresebb települése a varázslatos Alberobello.

Alberobello mesebeli kis fehér, tornyos házikóiról, a trullókról híres, melyek négyszög vagy kör alapú csúcsos építmények.
A házak különlegessége, hogy csak kőből épültek, semmilyen fából készült tartóelem vagy kötőanyag, pl. habarcs nem tartja össze a köveket.
Az épületek alapzat nélküliek,  falait közvetlenül a földre helyezték. A falak magassága 160 és 200 cm, szélességük pedig 80 cm és másfél méter közötti. Ez utóbbinak köszönhetően nyáron hűvösek, télen pedig melegek a trullók.

A város kiépülésében II. Giangirolamo di Acquaviva conversanói grófnak volt kiemelkedő szerepe, aki segítséget nyújtott az itt letelepedő parasztoknak és menekülteknek.
Annak érdekében, hogy elkerülje a birtokán álló kőházak utáni adófizetést – mert az akkori rendelet szerint nem a betakarított termény vagy a megművelt földterület alapján, hanem a birtokon álló kőházak után kellett adót fizetni -, megparancsolta, hogy csakis olyan épületeket építhettek, amiket az adószedők érkezésekor könnyen el lehetett bontani, majd távozásuk után gyorsan vissza lehetett építeni.

A környék természeti-geológiai adottságai ezt az építési módot lehetővé tették, köszönhetően a hatalmas mennyiségben rendelkezésre álló karsztos mészkőnek és meszes üledékes kőzetnek.
Azonban a turpisság hamar kiderült, a nápolyi király pedig börtönbe záratta az adócsaló grófot.

A világon egyedülálló települést az Unesco 1996-ban vette fel a listájára.
A trullók városa csodálatos turisztikai látványosság az Itria-völgyben. Dimbes-dombos település, hangulatos kis macskaköves utcácskákkal.
Minden trulló süvegére festettek fehér színnel egy jelet, ami lehet szerelmi vallomás, ősi szimbólum, állatövi jegy vagy valamilyen keresztény jelkép.

Ma az épületek egy része üzletként funkcionál, ezek általában kézműves üzletek.
Néhány épületet múzeumként üzemeltetnek, ahol meg lehet tekinteni, hogy régen hogyan éltek ezekben a kőkunyhókban az emberek.
Egyes üzletekben pedig különféle limoncello likőrkülönlegességeket és helyi borokat lehet kóstolni, és a kóstolást követően természetesen vásárolni is.

Trulli, Alberobello, Italy, Puglia, Architectural

Viszont nem csak ici-pici épületek épültek ezzel a technológiával, a településen található egy csodaszép trulló templom, valamint szálloda is. A legmagasabb épület 14 méter magas és a Sacramento téren található.

Megközelítése
Alberobello Baritól 55 km-re délre helyezkedik el Puglia területén.

Bariból nagyon könnyen megközelíthető mind tömegközlekedési eszközzel (vonattal vagy busszal, az út kb. egy órás), mind autóval. A retúr vonatjegy ára 10 €-ba kerül.
Ahogy az Olaszországban megszokott, arra készüljön fel mindenki, hogy a vonatok nem pontosak.
Ha valaki bevállalós, itt is működik a Blablacar rendszere, így csak néhány €-ba kerül az út.

Alberobello, Puglia, Apulia, Italy, South, Trulli

Elsősorban olaszul már tudók figyelmébe ajánlom az alábbi, olasz nyelvű videót Alberobello történelmével kapcsolatban:

Alberobello a japán Shirakawa-go testvérvárosa, ami szintén Unesco világörökség és Alberobellóhoz hasonlóan az egyedülálló épületeiről és építkezési technológiájáról híres kis település.
A Japán-Alpok völgyében levő falvacskára az átlagnál is sokkal több hó zúdul minden télen, ennek következtében egy egyedi építészeti stílust fejlesztettek ki.

A 200 éves házakat nagyon tartós cédrusfából építették, a háztetőket kifejezetten meredekre tervezték azért, hogy a hó jobban le tudjon csúszni. A tető stabilitását vörösfenyőből készült gerendák biztosítják. A tetőt vastag szalmaréteggel szigetelik. Ahhoz, hogy ez ne száradjon ki, folyamatosan füstölik, a ház alsó szintjén éjjel-nappal ég a tűz.

Ha tetszett a bejegyzés és úgy gondolod, hogy másnak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

patrimonio dell’umanità világörökség
contadino földműves
coltivare le terre földet művelni
il muro a secco malter vagy egyéb kötőanyag nélküli építkezés
evitare elkerülni
abitazione lakhely
malta malter
pietra
demolizione lebontás, rombolás
capitale culturale dei trulli (la) a trullók kulturális fővárosa

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük