Az 1001 éjszaka meséi Toszkána szívében

Sammezzano kastélya az egyik legszebb és egészen biztosan a legszínesebb olasz kastély. Eklektikus stílusban, az orientalizmus jegyében épült 1605 és 1889 között, Firenzétől kb. 25 km-re található. Olaszországban egyedülálló, és Európában csak Spanyolországban van a kastélynak vetélytársa.
Az 1001 éjszaka meséit kelti életre ez a színes csodakastély, amiben az év minden napjára jut egy szoba.

Képek forrása: tripadvisor és wikipedia

Az épület a Ximenes D’Aragona család megrendelése alapján 1605-ben épült, de a hely története jóval korábbi időkig nyúlik vissza.

780-ban ezen a helyen haladhatott el Nagy Károly és kísérete, akik Rómából tartottak hazafelé, a fia pápai keresztelőjét követően.
A kastély és az azt körülvevő birtok az évszázadok során számos fontos család tulajdonában volt: az Altoviti család – akik Firenze egyik legbefolyásosabb családja voltak egykor, Giovanni Jacopo de’ Medici, végül Sebastiano Ximenes. A kastély a Ximenes d’Aragona család tulajdonában maradt egészen az utolsó örökös, Ferdinando, 1816-as haláláig.
Végakarata értelmében a Ximenes d’Aragona család vagyonát, nevét, címerét és címeit, valamint Sammezzano hatalmas birtokát Ferdinando nővére, Vittoria, és Niccolò Panciatichi felesége örökölte.

A XIX. században Ferdinando Panciatichi Ximenes d’Aragona örökölte a kastélyt, aki 1853 és 1889 között újjáépítette azt.
Sajátos életvitelt folytatott, nagyon nem volt jóban firenzei honfitársaival, nem is járt be a városba, végrendeletében az állt, hogy Firenzétől legalább 25 km távolságra temessék őt el.
Imádott olvasni, elvarázsolták őt a keleti történetek, ahol egyébként soha nem járt.
A könyvek alapján, fantáziájára és intuíciójára hagyatkozva építtette át mintegy 40 év alatt a kastélyt és az azt körbevevő parkot.

Az összes téglát pompázatos színekben és formákban, a stukkót és a csodaszép, színes csempéket a helyszínen, megfelelően képzett helyi munkások készítették. Így jött létre Olaszország egyetlen, az orientalizmus jegyében épült kastélya.

A már említett könyvek, valamint az „orientalizmus”-ként definiált kulturális áramlás hulláma, ami a XIX. század elejétől egész Európában söpört végig, ihlették meg Fernandót. A meglévő szerkezeteket átalakíttatta, és új helyiségeket építtetett, mint például a cseppkövek folyosóját, a tánctermet, a pávák termét, a központi kupolát.

Ekkor nyerte el az épület mai méretét és formáját. A kastélyban 365 szoba található.
1878 folyamán I. Umbertót, Olaszország királyát is vendégül látták itt.

Sajnos halálát követően a kastély sorsa egyre hányatottabbá vált.
A háború után luxus szállodaként üzemeltették, majd árverésre bocsájtották 1999-ben, amikor egy olasz-brit befektető konzorcium vásárolta meg, és végzett sürgős helyreállítási munkákat.
Likviditási problémák miatt újra kalapács alá került a kastély, egy dubaji vállalat szerette volna megvásárolni, de a firenzei bíróság törölte a bejegyzést.

Pillanatnyilag a kastély elhanyagolt állapotban van és sajnos néhány éve nem is látogatható.
A “Save Sammezzano” elnevezésű, nemzeti figyelemfelkeltő kampány tárgya a kastély megmentése. Beadványokat készítettek a Kulturális Örökség és a Gazdasági Minisztérium számára, regionális indítványokat terjesztenek elő. Sürgették, hogy Sammezzano kerüljön fel a veszélyeztetett kulturális örökség listájára.

A kastélyt körül elterülő park az egyik legnagyobb és leglátogatottabb park, amit a XIX. század közepén Ferdinando Panciatichi épített, ide nagyszámú egzotikus fafajtát ültetett.
A parkot számos mór stílusú híd, egy mesterséges barlang Vénusz szobrával, medencék, szökőkutak és egyéb terrakotta alkotások gazdagítják.
A tujákban, tiszafákban, ciprusokban, fenyőkben, tölgyekben, juharokban, libanoni cédrusokban, kőrisekben, borókában, akácban, hársban gazdag parkban felbecsülhetetlen értékű a botanikai örökség.
Az 1890-ben elültetett 134 fajból mára már csak 37 maradt fenn.

Ha Toszkánában jártok, érdemes felkeresni ezt a csodálatos parkot. Bízom benne, hogy a kastély hányatott sorsa is hamarosan rendeződik, és azt is, hogy hamarosan ismét látogatható lesz!

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen a megosztásokat! 

edificio principalefőépület
ereditàörökség
architettura orientalistaorientalista építészet
realizzaremegvalósítani
mattonetégla
stuccostukkó
piastrellacsempe
vendita all’astaárverés
stato d’abbandonoelhanyagolt állapot
sedeszékhely
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top