AZ ETNA KARÁCSONYI MEGLEPETÉSE - Scassau a muntagna!

2018-12-26
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , , , ,
0

Scassau a muntagna!
Ezzel a mondattal jelzik egymásnak a vulkán közelében lakó emberek, hogy az Etna kitört. Szicíliai dialektusban a jelentése: A hegy megrepedt!

Karácsony előtt néhány nappal elkezdett a megszokotthoz képest is jobban füstölni az Etna, amivel néhány órás fennakadást okozott a repülőtér forgalmában. Majd szenteste napján ki is tört, kisebb földrengések közepette.

Az eddigi legerősebb rengés 4,8 erősségű volt december 26-án hajnalban. Emberáldozatot nem követelt, néhány sebesültet viszonylag kisebb sérülésekkel kellett eddig kórházba szállítani. Épületek rongálódtak meg, illetve törmelékek zuhantak parkoló autókra. 600 embernek kellett eddig elhagynia az otthonát. 🙁

Frissítés:
December 27-én szükségállapotot rendeltek el.
Több százan az elmúlt éjszakát az autóikban, közel az otthonaikhoz töltötték. A tűzoltóság épületről épületre jár és ad engedélyt arra, hogy az ott lakók visszatérhetnek-e vagy sem.

Az alábbi videóban a vulkánkitörés előtti állapotokat láthatjuk, a hamu vastagon ellepi a közeli településeket.

Szerencsére az Etna – bár a föld egyik legaktívabb vulkána -, a Hawaii-szigetek vulkánaihoz hasonlóan nem pusztító erejű kitöréseiről híres.
Kitörései nagyon látványosak, melyeket hosszú lávafolyamok és magasba törő lávaszökőkutak jellemeznek. Ezeket a látványosságokat messziről, biztonságos távolságból is remekül meg lehet figyelni.

Ebben a videóban a kitörés pillanatát nézhetitek meg, Catania belvárosában.

2013-ban az Etnát az UNESCO Világörökség Bizottsága természeti világörökségi helyszínné nyilvánította.
A vulkán területe 1265 km². A hegy lábánál a kerülete 135 km, az átmérője pedig meghaladja a 40 km-t. Magassága a kitörések következtében állandóan változik, manapság kb. 3330 méter magas a vulkán.
Szicília északkeleti részén, Catania és Messina között helyezkedik el.
Nevét valószínűleg a görög aitho (égni) és a föníciai athana (tűzhely) szavakból kapta.

A hegy attól függően, hogy melyik égtáj felől közelítjük meg, különböző arcát mutatja.
Keleten 1000 méter magasságig művelt területeket, erdőket pedig 1500 méter magasságig találunk. A termékeny vulkáni talaj kiváló a bor- és gyümölcstermesztésre. A hegy lejtőin sok urbanizálódott település található, ahol több tízezren élnek.

Nyugaton kevésbé kiépített és kevésbé vad területekkel találkozunk. Itt található az Etna Nemzeti Park. A környék a trekking szerelmeseinek is a paradicsoma.
A hegycsúcs északról és délről közelíthető meg.

Délen 1900 méter magasságig egy szerpentinekkel gazdag autóút vezet, ezt követően még 2500 méter magasságig az utat felvonón lehet megtenni. Sajnos ez a felvonó is gyakran sérül a kitörések következtében. Innen még 15 perc gyaloglásnyira van egy turistaház, a Piccolo Rifugio, de biztonsági okokból ennél nem lehet feljebb menni.

Az északi oldal a síelés fellegvára, nagyon híres a Linguaglossa síparadicsom. A síliftek 2300 méter magasságig viszik fel a sport szerelmeseit. 1000 méter felett hó fedi a hegyet, ez a hó sokszor nyárig megmarad.

Az alábbi videóban egy néhány évvel ezelőtti kitörését nézhetitek meg, 2012. november 17-én, hajnali fél 3-kor készült a felvétel.
A videó készítőjének hangja, ujjongása és megnyilvánulásai hagynak „némi” kivetnivalót.
A látvány tényleg elképesztő, de a láva útja lakott településeken át vezetett.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

vulcano vulkán
eruzione vulcanica vulkánkitörés
montagna hegy
cima hegycsúcs
alle falde dell’Etna az Etna lábánál

patrimonio dell’umanità

világörökség
sci sí, síelés
territorio terület
funivia felvonó
ammirare  megcsodálni

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük