skip to Main Content
info@olasznyelvtan.hu
AZ ETNA KARÁCSONYI MEGLEPETÉSE – Scassau A Muntagna!

AZ ETNA KARÁCSONYI MEGLEPETÉSE – Scassau a muntagna!

Scassau a muntagna!
Ezzel a mondattal jelzik egymásnak a vulkán közelében lakó emberek, hogy az Etna kitört. Szicíliai dialektusban a jelentése: A hegy megrepedt!

Karácsony előtt néhány nappal elkezdett a megszokotthoz képest is jobban füstölni az Etna, amivel néhány órás fennakadást okozott a repülőtér forgalmában. Majd szenteste napján ki is tört, kisebb földrengések közepette.
Az eddigi legerősebb rengés 4,8 erősségű volt december 26-án hajnalban. Emberáldozatot nem követelt, néhány sebesültet viszonylag kisebb sérülésekkel kellett eddig kórházba szállítani. Épületek rongálódtak meg, illetve törmelékek zuhantak parkoló autókra. 600 embernek kellett eddig elhagynia az otthonát. 🙁
Frissítés: 
December 27-én szükségállapotot rendeltek el.
Több százan az elmúlt éjszakát az autóikban, közel az otthonaikhoz töltötték. A tűzoltóság épületről épületre jár és ad engedélyt arra, hogy az ott lakók visszatérhetnek-e vagy sem. 

Az alábbi videóban a vulkánkitörés előtti állapotokat láthatjuk, a hamu vastagon ellepi a közeli településeket.

Szerencsére az Etna – bár a föld egyik legaktívabb vulkána -, a Hawaii-szigetek vulkánaihoz hasonlóan nem pusztító erejű kitöréseiről híres.
Kitörései nagyon látványosak, melyeket hosszú lávafolyamok és magasba törő lávaszökőkutak jellemeznek.
Ezeket a látványosságokat messziről, biztonságos távolságból is remekül meg lehet figyelni.

Ebben a videóban a kitörés pillanatát nézhetitek meg, Catania belvárosában.

2013-ban az Etnát az UNESCO Világörökség Bizottsága természeti világörökségi helyszínné nyilvánította.
A vulkán területe 1265 km². A hegy lábánál a kerülete 135 km, az átmérője pedig meghaladja a 40 km-t. Magassága a kitörések következtében állandóan változik, manapság kb. 3330 méter magas a vulkán.
Szicília északkeleti részén, Catania és Messina között helyezkedik el.
Nevét valószínűleg a görög aitho (égni) és a föniciai athana (tűzhely) szavakból kapta.

A hegy attól függően, hogy melyik égtáj felől közelítjük meg, különböző arcát mutatja.
Keleten 1000 méter magasságig művelt területeket, erdőket pedig 1500 méter magasságig találunk. A termékeny vulkáni talaj kiváló a bor- és gyümölcstermesztésre. A hegy lejtőin sok urbanizálódott település található, ahol több tízezren élnek.
Nyugaton kevésbé kiépített és kevésbé vad területekkel találkozunk. Itt található az Etna Nemzeti Park. A környék a trekking szerelmeseinek is a paradicsoma.
A hegycsúcs északról és délről közelíthető meg.
Délen 1900 méter magasságig egy szerpentinekkel gazdag autóút vezet, ezt követően még 2500 méter magasságig az utat felvonón lehet megtenni. Sajnos ez a felvonó is gyakran sérül a kitörések következtében. Innen még 15 perc gyaloglásnyira van egy turistaház, a Piccolo Rifugio, de biztonsági okokból ennél nem lehet feljebb menni.
Az északi oldal a síelés fellegvára, nagyon híres a Linguaglossa síparadicsom. A síliftek 2300 méter magasságig viszik fel a sport szerelmeseit. 1000 méter felett hó fedi a hegyet, ez a hó sokszor nyárig megmarad.

Az alábbi videóban egy néhány évvel ezelőtti kitörését nézhetitek meg, 2012. november 17-én, hajnali fél 3kor készült a felvétel.
A videó készítőjének hangja, ujjongása és megnyilvánulásai hagynak „némi” kivetnivalót.
A látvány tényleg elképesztő, de a láva útja lakott településeken át vezetett.

Ha szereted az olasz kultúrát és az olasz nyelvet, erről többet is meg szeretnél tudni, kérlek, hogy látogass el az oldalamra:
https://www.facebook.com/olasznyelvtan/?ref

Back To Top