Az Istenek partja a napfényes Calabria ékköve

2019-08-21
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , ,
0

Calabriáról, a turisták által méltánytalanul háttérbe szorított csodálatos olasz régióról nem tudok elfogulatlanul beszélni, hiszen itt „nőttem fel”, itt sajátítottam el az olasz nyelvet, itt csöppentem bele először a dolce vitába.

Varázslatos hely, ahol a tenger és a föld összeér. A Földközi-tenger összes civilizációja megfordult itt az idők során, kitörölhetetlen lenyomatot hagyva a művészeti és az építészeti örökségben, a helyi gasztronómiában, a kézművességen és a zenében egyaránt. 3000 éves történelme során görögök, bizánciak, albánok és normannok is letelepedtek itt.

Calabriában a legkeskenyebb az olasz félsziget, mindösszesen 35 km távolságra van pl. a Tirrén-tengeri Pizzo és a Jón-tengeri Soverato egymástól.

Az Istenek partjának (Costa degli Dei), vagy a Szép partnak (Costa Bella) is nevezett partszakasz végig Vibo Valentinához tartozik. A híres öblök, a sziklás hegyvidék, a fehér strandok és a kristálytiszta tenger alkotják az úgynevezett calabriai kürtöt.

A tengerpart leghíresebb üdülőhelyei Pizzo Calabro, Briatico, Zambrone, Parghelia, Tropea, Capo Vaticano és Nicotera. Ha turisztikai célpontot keresünk, akkor a strandolás, búvárkodás után Tropeát, Pizzót és Capo Vaticanót érdemes felkeresni.

Tropea

Tropea nem csupán csodálatos strandjairól, lélegzetelállító kilátásáról, kristálytiszta tengeréről híres, hanem egy bámulatos történelmi központtal rendelkező kisváros, ami teli van éttermekkel és helyi kézműves üzletekkel, szűk macskaköves utcácskákkal, ahol szinte a nyakunkba lógnak a kiteregetett lepedők, ahol belátunk a helyiek nappalijába, ahol olyan érzésünk van, mintha a múltba csöppentünk volna.
A legenda szerint a települést Herkules alapította i. e. 200 körül, miután hazatért Ibériából.

Az óváros egy, a tengerből kiemelkedő 40 méter magas kősziklán található, karakteres jellegét az itt található 15 templomnak, kolostornak és középkori épületeknek köszönheti.
A szikla alatt terül el egy keskeny, homokos partszakasz, az Istenek partja.
A kikötőjéből naponta indulnak hajók például Szicíliába, Taorminába, vagy a Lipari-szigetekre.

Capo Vaticano

A francia “Les Grands Voyageurs” utazási magazin szerint Olaszország harmadik legszebb strandja, valamint a világ legszebb 100 strandja között szerepel a természeti kincsekben gazdag Capo Vaticano.
Egy legenda szerint a Messinai-szoros átkelésére készülő hajósok rendszeresen Capo Vaticanóban kötöttek ki. Itt az egyik barlangban élő orákulumtól kértek jóslatot arra vonatkozóan, hogy mikor kelhetnek át szerencsésen a szoroson úgy, hogy  elkerüljék Szkülla és Kharübdisz víziszörnyek pusztításait.

Az egykori földműveléssel foglalkozó településen, bámulatos tengerpartjának és természeti környezetének köszönhetően, az elmúlt évtizedek során fellendült a turizmus.
Néhány kisebb strand csak a tenger felől közelíthető meg, és ezek azok a partszakaszok, amik leginkább megfelelőek a búvárkodás szerelmeseinek.
Az egyik legfelkapottabb strandja a Grotticelle, ami az 1870-ben épült világítótornyáról híres. A közelében kialakított kilátópontról lélegzetelállító látvány tárul elénk.Pizzo

Pizzo, ez a csodálatos olasz kisváros a megye északi részén fekszik, a Szent Eufemia öböl partján, ahonnan látni a Stromboli szigetet.

Egy legenda szerint egy viharba került, kormányozhatatlan halászhajó itt kötött ki még valamikor a XVII. században. A legénység a viharban egy Madonna képhez fohászkodott és ígéretet tett, hogy ha élve kerülnek ki a viharból, a partra érésük helyszínén építenek egy kápolnát a saját kezükkel.
Pizzo partján értek végül partot egy barlangnál, ennek a termét kiszélesítették és sziklatemplommá alakították.

Ha Pizzo, akkor tartufo fagyit fogyasztani kötelező! A kisvárosban mintegy 20 fagyizó kínálja portékáját, a legfinomabb és leghíresebb hely az 1979-ben nyitott Gelateria Enrico.

Olaszul tanulók és a nyelvet gyakorlók számára egy olasz nyelvű videókat a környékről:

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen a megosztásokat! 🙂

costruire építeni
roccia szikla
costa part
porto commerciale kereskedelmi kikötő
terrazzo sul mare tengerre néző terasz
ruolo szerep
centro storico történelmi központ
grotta barlang
gelato fagyi
gelateria fagyizó

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük