Az Olasz Köztársaság napja – Buona Festa della Repubblica, Italia!

A fasizmus bukása és a II. világháború vége után, a királyi család diktatórikus rezsime ellen 1946. június 2-án és 3-án az olasz állampolgárok népszavazással döntöttek arról, hogy a monarchiát új államforma, a köztársaság váltsa fel.
Június 2-a Garibaldi halálának is az évfordulója egyben.

Nézzük a közvetlen előzményeket!

Közhelyeknek számít, hogy Olaszországban nem 1946-ban vetődött föl először a köztársaság vagy monarchia kérdése.
Az 1848–1849. évi forradalmak (risolgimento) során megváltoztak a republikánusok és a monarchisták közötti erőviszonyok.
Ha csak az alábbi tényeket vizsgáljuk, láthatjuk, mennyire nem volt egyszerű a politika „képlete” akkoriban (sem).
Giuseppe Manzini, a risolgimento „prófétája” republikánus volt, a „szíve” – Giuseppe Garibaldi, és „esze” – Cavour azonban monarhisták voltak.

Az 1850-es években, a forradalmak után, végérvényesen bebizonyosodott, hogy az olasz nemzetállam a Savoyai-ház köré tömörülve teremthető meg, ezt követően 1861-ben született meg az Olasz Királyság.
II. Viktor Emánuel király és a monarchia történelmi szerepét a republikánus Garibaldi és sok-sok fenntartásokkal Mazzini is elismerte.
Mivel a monarchia egyértelműen háborúpárti volt, így az első világháború során és azt követő hónapokban megerősödött Olaszországban a monarchiaellenesség.
Bár a monarchiát a régi rend egyik pillérének, teljesen idejét múlt intézménynek tartották, mégis túlélte a világháború utáni kritikus éveket.
Ezt követően a fasizmussal is kiegyezett, ami már egyöntetűen kiváltotta az olaszok nemtetszését.
A király a II. világháború során mindenben támogatta a fasiszta Mussolinit, ez az egyetértés Mussolini 1943-as bukásáig töretlenül tartott.


Forrás: Wikipédia

25 év után először, a II. világháború lezárása után, 1946. június 2-án választhattak szabadon az olasz emberek.
Ennek a szabad választásnak különlegességei is vannak, mivel a történelem során először szavazhattak a nők is, és a választói korhatárt is leszállították 21 évre. Az olaszok soha nem látott nagy részvétellel éltek állampolgári jogukkal, a 28 millió választásra jogosult állampolgár 89,1%-a ment el szavazni.
A népszavazáson a köztársaság győzött, ugyan nem elsöprő többséggel (54,3%), de egy új korszak vette a kezdetét.
A déliek 64%-a, az északiak 35%-a a monarchiára szavazott. Ez a politika „kettősség” az országon belül a mai napig érezhető.


Forrás: Wikipédia

Az új államforma bevezetésére nem volt előre megírt forgatókönyv.
Umberto, Savoyai király a családjával menekülni kényszerült, Portugália fogadta be a politikai menedéket kérő királyi családot.
A végleges választási eredményeket ezt követően június 18-án hirdették ki, és De Nicolát választották meg az Olasz Köztársaság ideiglenes elnökévé.


Forrás: Wikipédia

 

Az Olasz Köztársaság megszületése az ország történetében egy hosszú politikai ciklus kezdetét jelentette.
A monarchia hatalmának megszüntetése nem csak szimbolikus, hanem valós győzelem volt, hiszen addig a király ellenőrizte a külpolitikát, a hadsereget, a csendőrséget, és a Savoyai-ház sohasem értékelte a demokráciát.

Mindezek alapján az Olasz Köztársaság 1948. január 1-jén hatályba lépett alkotmánya rendkívül határozottan foglalt állást az államformát illetően.
Az alkotmány módosítására vonatkozó rendelkezések II. szakaszának 139. cikkében kimondta, hogy „A köztársasági államforma nem lehet alkotmánymódosítás tárgya.”
A Savoyai-családra vonatkozóan hasonlóképpen határozott az alkotmány. Kimondta, hogy a Savoyai-uralkodóház tagjainak és leszármazottainak nincs választójoguk, nem viselhetnek közhivatalokat és választás útján betöltött tisztségeket, a volt királyok, házastársai és férfi leszármazottai nem léphettek az ország területére és ott nem tartózkodhatnak. A Savoyai-ház vagyonát az olasz állam elkobozta.
Ezt a törvényt részben módosították 2002-ben, ami óta a Savoyai-ház leszármazottai ismét Olaszország földjére léphetnek.

 

1947. június 2-án ünnepelték először az Olasz Köztársaság kikiáltását hivatalosan, 1948-ban megtartották az első felvonulást Rómában, 1949-ben pedig nemzeti ünneppé nyilvánították.

A központi rendezvénysorozatra a fővárosban, Rómában kerül sor minden évben, ahol ünnepélyes keretek között felhúzzák a nemzeti zászlót, megkoszorúzzák az ismeretlen katona sírját és a via dei Fori Imperiali mentén katonai parádét is rendeznek.
Országszerte megemlékezéseket tartanak, este pedig számos városban koncerttel zárul a nap.

Ha tetszett a bejegyzés és szerinted másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

repubblicaköztársaság
anniversarioévforduló
mortehalál
presidente della repubblicaköztársasági elnök
parata militarekatonai parádé
monarchiamonarchia
entrare in vigoreéletbe lép
costituzionealkotmány
indipendenzafüggetlenség
alzabandierazászlófelvonás

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top