Az olasz lagúna városok nyomában 2.

2022-05-30
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , ,
0

Velencén, a romantikus és elbűvölő,  világhírű és egyedülálló csatornavároson kívül is számos olyan olasz várost ismerünk, amik víz mentén születtek, és amiket tavak és lagúnák ölelnek körbe, valamint csatornák kereszteznek.

Az előző bejegyzésben Velence, Chioggia és Burano lagúnáiról olvashattatok.

Ma ismerkedjünk meg Padova, Peschiera del Garda és Treviso   lagúna városaival!

Padova 

Padova a csatornái miatt egykor elnyerte a víziváros címet. A múltban  a város számos csatornával rendelkezett, ezek ember által ásott,  mesterséges, de  hajózható csatornák voltak. Így kapcsolták össze az egyik patakot a másikkal. A Padova körüli víz- és folyórendszer tagolódott, és a várost egy összetett folyami kommunikációs rendszer középpontjába helyezte, valamint kötötte azt össze a velencei lagúnával.

Mára a város elvesztette csatornáinak nagy részét, de még mindig megcsodálható néhány, mint például a Conca delle Porte Contarine és a Portello, ami a velencei uralom idején a legfontosabb folyami kikötőként szolgált.

Padova, Italy, Sculptures, Source

Ezenkívül a város Veneto régió egyik legélénkebb és legizgalmasabb kulturális központja, köszönhetően elsősorban annak a számos diáknak, akik Olaszország minden részéből ide özönlenek, hogy a világ egyik legrégebbi és legrangosabb, 1222-ben alapított egyetemére járjanak.

A város tele van szebbnél szebb művészeti alkotássokkal, mint például a Palazzo della Ragione és a Loggia dei Carraresi, a Scrovegni-kápolna Giotto értékes freskóival, Donatello szobrai vagy a modern Libeskind emlékművek.

A történelmi belváros évezredes árkádjain és utcáin sétálva megcsodálhatjuk a XIV. századi freskókkal díszített ősi palotákat.
Kötelező a csodálatos templomok felkeresése is, például a San Antonio bazilika, a Santa Giustina apátság és a katedrális le ne maradjon a listáról.

Forráskép megtekintése

Padova egyben a tudomány városa is. Erre ékes bizonyíték a Palazzo del Bo ősi egyetemi épülete, többek között itt található a világ első anatómiai teátruma, ahol nyilvános anatómia előadásokat és boncolást tartottak, egy ősrégi orvostanterem,  és itt őrzik Galileo Galilei katedráját is.

Az egyetemre olyan illusztris professzorok jártak, mint Nicolò Copernico, és a világ első diplomás nője, Elena Cornaro Piscopia is.

A botanikus kertet az Unesco a világörökség részévé nyilvánított, mivel ez a világ legrégebbi egyetemi botanikus kertje.

Az alábbi videót elsősorban olaszul már beszélők, vagy a nyelvet tanulók számára ajánlom:

 

Ha ebben az elegáns hangulatú városban járunk, ki ne hagyjuk  a Prato del Vallét, ami Európa egyik legnagyobb tere, valamint a Piazza delle Erbe és a Piazza della Frutta nyüzsgő városi piacait, a régi kocsmákat vagy a történelmi bárokat, például a Caffè Pedrocchit.

Forráskép megtekintése

Peschiera del Garda

A csatornákkal átszelt és azokkal körülvett Peschiera del Garda a Garda-tó keleti részének egyik legkülönlegesebb települése. Veronától néhány kilométerre Peschiera del Garda bámulatos történelmi központjával és a XVI. századból származó, impozáns ötszögletű falba zárt erődítménnyel, gyönyörű sáncokkal és lenyűgöző bejárati kapukkal várja látogatóit.

Érdemes felkeresni a XVI.  századi Madonna del Frassino szentélyt, ami több ezer hívő zarándokhelye. Az egyik leglátványosabb látnivaló minden bizonnyal az a gyalogos híd, ami az erőd külső csatornáján halad át.

Peschiera a béke szigete is a természet lágy ölén, érdemes felkeresni például a Frassino-tó oázisát vagy a Mincio-völgyet. A borászoknak, borimádóknak kötelező fedezni és bejárani azt a területet, ami Peschierától a Sirmione-félszigetig ér, és amit Luganának hívják. Ez a hely az azonos nevű borról ismert, ami különösen jól illik a Garda-tó hagyományos, jellegzetes ételeihez.

Limone, Garda, Vacations, Italy, Brescia, Lombardy

Peschierában hajóról fedezzétek fel a  csatornákat, csodáljátok meg ezt a varázslatos várost a vízről, valamint  a Garda-tó partján magasodó, romantikus falvakat.

Treviso, Canal, Bridge, Veneto, Italy, Buildings

Treviso

A város lehet, hogy meglepi a látogatókat a csatornáival, de ne feledjük, hogy folyóvizekben gazdag helyen, a Sile és Botteniga folyók találkozásánál fekszik. Az egyéb jelentős vizei a Sile mellékfolyói, tehát a Storga, a Limbraga és a Dosson.

A város csatornái a Botteniga folyó mellékágakra való felosztásából születtek, és a folyó két ága szegélyezi például a városfalat.  A Cagnan Medio vagy a Buranelli-csatorna az egyik legfestőibb, a közelében található egy csodálatos XVI. századi palota, ami egykor buranói kereskedők lakhelye és raktára volt.

Egy másik gyönyörű vízfolyás a Canale della Roggia, ami a történelmi központ nyugati részén halad át, a Piazza Duomo, majd a Piazza Borsa mellett halad el, és végül a Sile folyóba ömlik.

Treviso 33 csodálatos szökőkúttal is büszkélkedhet, a kisváros telis-tele van macskaköves utcákkal és freskókkal díszített templomokkal.

Italy, Treviso, River, Passage, Willow, Shadow, Channel

Treviso környékéről ered a prosecco, az olaszok isteni habzóbora, valamint a városban találták fel olyan 60 évvel ezelőtt a tiramisùt is.

A trilógia utolsó részében Comacchio, Livorno, Milánó és Mantova lagúnáiról olvashattok majd, tartsatok akkor is velem!

Ha tetszett a bejegyzés, és szerintetek másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen a megosztásokat!  🙂

città d’acqua víziváros
canali artificiali mesterséges
scavare ásni
ammirare csodálni
porto fluviale folyami kikötő
centro culturale kulturális központ
fondare alapítani
cattedra katedrális, tanári asztal
laureato diplomás
orto botanico botanikus kert

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük