Az olasz találmányok nyomában 2.

Az első bank, a zongora, a galvánelem, a telefon, a kávéfőzőgép, a jacuzzi, a farmer, az első személyi számítógép, a szemüveg talán a leghíresebb olasz találmányok.
De mi fűződik még az olaszok nevéhez?
A sorzat első részét ITT  találjátok.

Szemüveg
A velenceiek először olvasást könnyító köveket készítettek, később megtanulták üveglencsékkel készíteni ezeket. A lencséket a szöveg előtt kellett tartani.
Olaszországban az 1280-as években készültek el az első, szövegre helyezhető olvasó lencsék, Alessandro di Spina firenzei mester kezei által.

A látást javító lencséknek a szem előtt való rögzítése sok nehézséget okozott, mivel értékük eleinte jelentős volt, és leejtésükkor könnyen eltörhettek, megsérülhettek. Az orvosi irodalomban csak az 1200-as és 1300-as években találhatunk először említést a szemüvegről. Csiszolni még csak domború lencsét tudtak, és a dioptria fogalmát sem ismerték. Aki szemüveget szeretett volna vásárolni, az a vándorárusok készletéből válogathatott magának.

Cat, Glasses, Eyewear, Pet, Furry, Animal, Funny, Cute

Tomasso da Modena 1352-ben készült festményei képviselik a szemüveg első művészi megjelenítését. Festményein látható volt, hogy a szerzetesek kéziratokat olvasnak és másolnak, egyikük nagyítóval, míg mások orrán szemüveg ül.

Forráskép megtekintése

1400-tól az olaszországi Firenze vezető szerepet tölt be a kiváló minőségű szemüvegek értékesítésében, gyártásában és innovációjában. Már dokumentálták, hogy a látás 30 éves kor után romlott, és Firenze megvalósította az ötéves szemüveg-koncepciót. A lencséket ötévente változtatták a szemüveg öregedésével.

Később  a szemüvegeket exportálták Európa más részeibe is, amik már akkoriban is különböző stílusokban, kompozíciókban és árakon álltak rendelkezésre.
Kijelenthetjük, hogy az idők során Olaszország szemüvegbirodalommá vált, gondoljunk csak a világhírű Luxotticára!

Journey, Adventure, Photo, Map, Old, Retro, Antique

Iránytű
Kezdetleges iránytűt az ókori kínaiak és az arabok is használtak.
A forradalmi műszaki átalakítást valószínűleg az a Amalfiból származó hajós, Flavio Gioia nevéhez fűződik, aki a mágneses lemezt függőleges tengelyre helyezte és dobozba foglalta.

A lemez, majd később tű a tengely körül szabadon foroghatott. Ez a szerkezet még nem működött tökéletesen a hullámzó vízen, a problémát szintén egy olasz fizikus, Gerolamo Cardano oldotta meg a XVI. században.

Adventure, Treasure Map, Old World Map, Pirates

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

occhialiszemüveg
bussolairánytű
le lentilencsék
invenzionetalálmány
vistalátás
domenicanodominikánus
lente da ingrandimentonagyító
cuoiobőr
legarekötni / összekötni
oroarany
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top