Az olasz találmányok nyomában 5.

2021-07-14
Olasz kultúra
, , , ,
0

Az első bank, a zongora, a galvánelem, a telefon, a kávéfőzőgép, a jacuzzi, a farmer, az első személyi számítógép, a szemüveg talán a leghíresebb olasz találmányok.
De mi fűződik még az olaszok nevéhez?

A sorozat első részében többek között a kerek ívről, a fémharangról,  a szögről, a római vízvezeték rendszerről olvashattok.
A második részben  a szemüveg és az iránytű feltalálásáról olvashattok.
A harmadik részben az alábbi olasz találmányokról olvashattok: bank, lottó, újság, távcső.
Az olasz talámányokról szóló sorozat negyedik részében a barométer, az akkumulátor, a kávéfőzőgép, az írógép és az indigó feltalálásáról olvashattok.

Telefon
A telefon feltalálása mindenképpen forradalmasította a kommunikáció módját. A története viszont kissé ellentmondásos.
1876-tól, a szabadalom benyújtásának évétől 2002-ig hosszú vita folyt arról, hogy ki is a szabadalom atyja. Egyesek az amerikai Alexander Graham Bell találmányának tartották, mások az olasz Antonio Meucciénak.

Végül 2002. június 11-én az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa hivatalosan utóbbinak tulajdonította a telefon találmányát.  Sajnos a találmány szabadalmaztatása magas költségekkel járt, amit Meucci nem tudott megengedni magának bizonytalan anyagi körülményei miatt.

Antonio Meucci, credits: web
Kép forrása: metropolitanmagazine.it

Csak 1871-ben, amikor New Yorkba költözött, ahol gyertyagyárat nyitott, találta meg a szükséges pénzt egy ideiglenes szabadalom megszerzéséhez  a telefonjához. Azonban az ideiglenes szabadalom megújítása évi 10 dollárba került, amit Meucci csak 1873-ig tudott fizetni.

Három évvel később, pontosan 1876. március 7-én az amerikai Alexander Graham Bell, a Boston University feltalálója és professzora valószínűleg birtokába vette Meucci rajzait, ezeket bemutatta és szabadalmat nyújtott be egy olyan készülékre, ami teljesen megegyezett a telefonnal. Meucci nem tudta a per költségeit vállani, hát így történt, hogy a világ egy évszázadon át abban a hitben volt, hogy Bell találta fel a telefont.

Phone, Letter, Fountain Pen, Dial, Rotary Dial, Old

Az olaszul már beszélők vagy tanulók az alábbi vidóban megannyi érdekességet tudhatnak meg Meucci életéről és a telefon feltalálásáról.

Belső égésű motor 
A belső égésű (kétütemű és négyütemű) motor feltalálói és szabadalmaztatói 1853-ban Eugenio Barsanti e Felice Matteucci voltak.

Forráskép megtekintése

Kép forrása: autotechnika.hu

Nemezkalap
Ha ismerősen cseng a Borsalino név, nem a véletlen műve, a filmimádók a közelmúltban elhunyt Jean-Paul Belmondo és Alain Delon nevével fémjelzett, ikonikus filmhez tudják kötni.

A Borsalino Giuseppe e Fratello egy alessandriai vállalat, aminek az alapítása 1857-re nyúlik vissza, hozott létre férfiak és a nők számára számos ikonikus kalapmodellt, amiket a Borsalino márka különböztet meg.
Gondoltátok volna, hogy 1-1 ilyen kalap elkészítése 2-6 hónapot vesz igénybe?

Olaszul tanulók vagy a nyelvet gyakorolni kívánók az alábbi videóban számos érdekességet megtudhatnak a kalap gyártása körüli kulissza titkokról.

Borsalino fedora.jpg
Kép forrása: wikipedia

Szeizmográf 
A szeizmográf feltalálását és létrehozását don Andrea Bina bencés apátnak tulajdonító, aki a XVIII. század közepén Perugiában épített egy kezdetleges készüléket, a földrengésekkel kapcsolatos tanulmányainak részeként.

Az elektromágneses szeizmográf feltalálója (1857) Luigi Palmieri, a Vezúv Obszervatórium igazgatója és a Nápolyi Egyetem professzora volt.

undefinedKép forrása: wikipedia

Tésztagyártó gép 
1857. június 1-jén Innocenzo Manzetti szabadalmaztatta a tésztagépet, aminek a működési elve és alakja az alapja a mai, modern tésztagépekének is.

Október 25-én ünnepeljük a tészta világnapját, a pastával kapcsolatos érdekességeket ebben a posztban olvashattok.

Pasta, Machine, Shop, Window, Kitchenware, Spaghetti

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂 

telefono telefon
motore a scoppio belső égésű motor
cappello in feltro nemezkalap
sismografo szeizmográf
macchina per fare la pasta in casa házi tésztagyártó gép
terremoto földrengés
apparecchio telefonico telefonkészülék
finanziamento finanszírozás
brevetto szabadalom
rinnovo megújítás

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük