Az olasz találmányok nyomában 7.

2021-11-12
Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , ,
0

Az első bank, a zongora, a galvánelem, a telefon, a kávéfőzőgép, a jacuzzi, a farmer, az első személyi számítógép, a szemüveg talán a leghíresebb olasz találmányok.
De milyen találmányok fűződik még az olaszok nevéhez?

Távíró 
Guglielmo Marconi olasz fizikus és mérnök, a drótnélküli távíró feltalálója.
1899-ben a La Manche csatornán át táviratozott, majd 1901-ben megvalósította az első transzatlanti rádió-összeköttetést.

A Titanic rádiósai a Marconi-társaság alkalmazásában voltak, nem a hajótársaságában. Marconi élete folyamán tovább tökéletesítette rádiótechnikai találmányait, amit 1909-ben (Karl Ferdinand Braunnal megosztott) Nobel-díjjal ismertek el.

Telegraph, Key, Communication, Retro, Old, Antique

Szárnyashajó
Az első szárnyashajó-prototípust Enrico Forlanini készítette a XX. század elején. Sokáig kísérleti szakaszban maradt, míg végül az 1950-es években megkezdte működését az Egyesült Államok belvizein.

Az első útvonal Olaszországban (és egyben a világon is) 1953 májusában a svájci Locarno  és Stresa (tudjátok, ahol a felvonóbalest történt 2021. májusában)  között a Maggiore-tavon volt.

Lake Ladoga, Hydrofoil, Powerboat, Ship, Russia, Lake

Eszpresszó kávéfőző
Az eszpresszó kávéfőzőt 1901-ben találta fel és szabadalmaztatta a milánói Luigi Bezzera.  A gépet  Milánó központjában, a Volta utcai műhelyben gyártották. A célja az volt, hogy olyan kávéfőzőt állítson elő, amivel csökkenteni tudja a kávéfőzés idejét.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: pinimg.com

Olaszul  beszélők vagy a nyelvet gyakorlók figyelmébe ajánlom az alábbi videót, amiből számos, az eszpresszó kávéfőzőhöz kapcsolódó érdekességeket tudhattok meg.

 

Fagylalttölcsér
A fagyifogyasztás szokását gyökeresen változtatta meg  ostyatölcsér feltalálásával Italo Marchionni.

Amerikanizált néven, Italo Marchionyként 1903. december 15-én szabadalmaztatta ezt az remek ötletet a bellunói fagylaltkészítő, aki a Cadore-völgyből előbb Philadelphiába, majd New Yorkba költözött.

Kezdetben egy gofri csésze alakú tölcsét használt,majd ezt követte a kúp alakú tölcsér,  amit a mai napig használunk.


Kép forrása: wikipedia

Haladó olaszok figyelmébe ajánlom az alábbi videót, természetesen a fagyitölcsérről nézhettek meg egy nagyon érdekes előadást.

Radar
Számos feltaláló, tudós és mérnök járult hozzá a radar fejlesztéséhez. 1922-ben Guglielmo Marconi előterjesztette egy rádiótávmérő ötletét, ami lehetővé tette a távoli, mozgó járművek távoli behatárolását is.1933-ban javaslatot tett a radar megépítésére egy olasz katonák csoportjának, köztük Luigi Sacco ezredesnek.

Ő, meggyőződve az ötlet érvényességéről és fontosságáról, Ugo Tiberio, fiatal és zseniális tisztre és mérnöre bízta a prototípus megépítését, amire 1936-ban került sor.

Antenna Parables, Ufo, Communications, Observatory

Ha lemaradtál volna az előző részekről:

A sorozat első részében többek között a kerek ívről, a fémharangról,  a szögről, a római vízvezeték rendszerről olvashattok.
A második részben  a szemüveg és az iránytű feltalálásáról olvashattok.

harmadik részben az alábbi olasz találmányokról olvashattok: bank, lottó, újság, távcső.
Az olasz talámányokról szóló sorozat negyedik részében a barométer, az akkumulátor, a kávéfőzőgép, az írógép és az indigó feltalálásáról olvashattok.

Az 5. részben többek között a telefonról, a Borsalino  kalapról valamint a tésztagyártó gépről olvashattok.
A 6. részben többek között a Mercalli-skáláról, valamint az izzó, az elektromos motor és a karburátor feltalálásáról olvashattok.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

telegrafia senza fili távíró
radiotelegrafo távíró
aliscafo szárnyashajó
caffè espresso kávéfőző
cono gelato fagyitölcsér
ridurre csökkenteni
vapore gőz
combinazione kombináció
pressione nyomás
sapore íz

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük