Az olasz találmányok nyomában 9.

2021-11-25
Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , ,
0

A legismertebb olasz találmányok az első bank, a zongora, a galvánelem, a telefon, a kávéfőzőgép, a jacuzzi, a farmer, az első személyi számítógép, a szemüveg .
De milyen találmányok fűződnek még az olaszok nevéhez?

Microprocesszor

Federico Faggin  fizikus és villamosmérnök tervezte meg az első kereskedelemben kapható mikroprocesszort a ’60-as években. Ő vezette az Intel 4004 (MCS-4) projektjét és fejlesztőcsoportját az Intel kezdeti mikroprocesszor-fejlesztési erőfeszítéseinek első öt évében.

Microchip, Electronics, Computer, Pc, Processor

A mikroprocesszor feltalálójával nézhettek meg olasz nyelven egy interjűt az alábbi videóban.

Műanyag általános használata

Giulio Natta vegyészmérnök és akadémikus Karl Zieglerrel együtt 1963-ban kémiai Nobel-díjat kapott a kémia és a polimer technológia területén végzett felfedezéseikért. Nyilván legvadalmabb álmaiban sem gondolhatta, hogy egyszer a műanyag ekkora gondot fog okozni a világban. 🙁

Yellow, Toys, Toddler, Play, Childhood, Creative

Bimetál érme ( 1982 Zecca di Stato)

Az első bimetál érme, amit forgalomba hoztak 1982-ben, az olasz 500 lírás érme volt, és egyben az első érme is, amit Braille-írásban is bemutatta az értékét. A találmány szülőatyja Nicola Ielpo mérnök, a pénzverde akkori igazgatója.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: numista.com

Dobpisztoly

Francesco Antonio Broccu fő találmánya az első dobpisztoly volt, egy revolver, amit 1833-ban készített. Az addig használt fegyverekhez képest rövidebb volt a hengere. A fegyvert Carlo Alberto savoyai király is megvizsgálta.  Broccu soha  nem szabadalmaztatta a találmányát.
Három évvel később, 1836-ban, az Egyesült Államokban Samuel Colt készített egy hasonló fegyvert, amit szabadalmaztatott is.

Colt 1873, Colt, Gun, Weapons, Revolver, Cannon

Traffipax

Minden autós rémálma, a traffipax, Az autovelox a firenzei Sodi Scientifica vállalat bejegyzett védjegye.  Az első sebességmérő modellt, amit a német Telefunken gyártott, 1957-től fejlesztették ki, sorozatgyártották és telepítették a német utakra. A sebességmérő kamerák forgalmazása Olaszországban 1972-ben kezdődött.

Forráskép megtekintése

Kinetoszkóp

Filoteo Alberini olasz rendező volt a mozi egyik úttörője. 1894-ben, Thomas Edison találmánya alapján fejlesztette ki a kinetoszkópot, ami egy hajtókarral felszerelt gép, és lehetővé tette az egyes képkockák mozgásának lencsén keresztüli megtekintését.

Kép forrása: liveauctioneers.com

Kerékpár sebességváltó

Tullio Campagnolo 1927 és 1930 között aktívan sportoló, hegyi kerékpáros volt. Sokáig tanulmányozta a megoldást a hegymenet fáradtságának enyhítésére.

Hosszú évek kísérletei és a Belluno megyei Passo Croce d’Aune megmászása után 1930-ban megalkotta egy hosszú sorozat első szabadalmát, nevezetesen a „gyorskioldó agyat”. 1935-ben született meg a sebességváltó, ami a mai napig az ő nevét viseli.

Bike, Bicycle Chain, Gear, Spokes, Wheel, Rustic, Dirty

Ha lemaradtál volna az előző részekről:

A sorozat első részében többek között a kerek ívről, a fémharangról,  a szögről, a római vízvezeték rendszerről olvashattok.
A második részben  a szemüveg és az iránytű feltalálásáról olvashattok.

harmadik részben az alábbi olasz találmányokról olvashattok: bank, lottó, újság, távcső.
Az olasz talámányokról szóló sorozat negyedik részében a barométer, az akkumulátor, a kávéfőzőgép, az írógép és az indigó feltalálásáról olvashattok.

Az 5. részben többek között a telefonról, a Borsalino  kalapról valamint a tésztagyártó gépről olvashattok.
A 6. részben többek között a Mercalli-skáláról, valamint az izzó, az elektromos motor és a karburátor feltalálásáról olvashattok.

A 7. részben a távíró, a szárnyashajó, a radar, az eszpresszó kávéfőző valamint a fagylalttölcsér feltalálásáról szól.
A 8. részben többek között a modern autópálya, a helikopter, a kotyogós kávéfőző feltalálásáról olvashattok.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

microchipmikroprocesszor
plasticaműanyag
monetaérme
bimetallicabimetál
antifalsificazionehamisításellenes
zeccapénzverde
statoállam
pistolapisztoly
autoveloxtraffipax
cambio per biciclettakerékpár sebességváltó

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük