Az ország a világháború óta a legsúlyosabb válságát éli. A halottak pedig nem számok!

2020-03-22
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , ,
0

Tegnap (március 21.) délután és este számos híradást, riportot, közvetítést, talk-showt megnéztem különböző olasz csatornákon és ebből készítettem egy rövid összegzést.
Senkit sem szeretnék riogatni az alábbi bejegyzéssel, de mivel számos országból követtek, jó lenne, ha végre mindenki komolyan venné ezt a járványt. Ez nem játék, és nem is egy sima influenza, aminek pikk-pakk vége lesz.

Az első koronavírus fertőzött beteget Olaszországban február 24-én azonosították, azóta nézzétek ezt a görbét, hogy mi történt nem egészen egy hónap alatt:

Biztosan ti is értesültetek már különböző hírforrásokból arról, hogy Lombardiában, elsősorban Bergamóban fél óránként hal meg napok óta egy ember. Anno ez a háborúban volt így.
Van, aki orvosi ellátás, kórház, lélegeztetőgép közelébe sem kerül.
Mivel a temetések is fel vannak függesztve, bár az olaszok koporsós temetéseket szoktak tartani, most az elhunytakat hamvasztják. Ennyi halottat a napi 24 órában dolgozó krematóriumok sem bírnak, így a halottakat a katonai autókkal más régiók krematóriumai szállítják.
Állítólag nem kapnak urnát a hozzátartozók, nem tudnak szeretteiktől végső búcsút venni, és ennek következtében nem lesz arra soha lehetőségük, hogy kijárjanak a szeretteik sírjához a temetőkbe. Nem akarok belegondolni ebbe az érzésbe (sem!)!. 🙁

Szívfacsaró látvány a katonai autók konvoja, amik a halottakat szállítják utolsó útjukra. 🙁

Az alábbi táblázatban régiónkénti bontásban láthatjátok  a március 21-i, 17 órai, félelmetesen megdöbbentő adatokat.
Ehhez több, releváns riportalanyt végig hallgatva – elsősorban Borellit,  aki a Protezione Civile első embere – hozzá kell tenni, hogy nagyon sokan nem álltak/állnak orvosi/kórházi kezelés alatt, ennek következtében a számok még drasztikusabbak!

Így is drasztikus szám az, hogy február 24. óta 1 igazolt fertőzött betegből 53.578 fertőzött beteget regisztráltak március 21. 17 óráig. 🙁


Forrás: corriere.it 

A fenti táblázatból néhány adat kiemelve: pillanatnyilag 42.681 a regisztrált fertőzöttek száma, az elhunytak száma pedig 4.825.
Gyors matek: a fertőzöttek 11,3% meghalt!  

Álljon itt még néhány bővített statisztika,  március 6-i és 8-i adatokkal.
Mint látjátok, akkor még „csak” 2.739 fővel nőtt az összes fertőzött száma, a piros oszlopban találjátok az elhunytak számát. 🙁
A számadatok, amik tények, önmagukért beszélnek. 🙁

Annak ellenére, hogy ennyire súlyos a helyzet, Bergamo és Milánó városában (is, de sajnos országszerte) az emberek még mindig nem fogták fel a helyzet drámai súlyosságát, mintha mi sem történne, eljárnak bandázni, futni a parkokba, a milánói metrók még mindig tömve vannak, veszélyeztetve ezzel önmagukat és a környezetüket is. 
Emiatt Bergamo polgármestere, az egészségügyi és egyéb szervek Conte miniszterelnökhöz fordultak, hogy még drasztikusabb lépéseket vezessen be.

„È la crisi più difficile dal dopoguerra. I morti non sono numeri.”
Az ország a világháború óta a legsúlyosabb válságát éli. A halottak pedig nem számok!

Conte miniszterelnök úr tegnap esti bejelentésében úgy nyilatkozott, hogy
✅ tudatában van annak, mekkora erőfeszítést igényel a mindennapi életről való lemondás, de pillanatnyilag nincs más választása, hogy ezt kérje a továbbiakban is a lakosságtól.
✅ Ezek a lemondások semmik ahhoz képest, amit az orvosok, a rendfenntartó erők, a gyógyszerészek, a bolti alkalmazottak, a sofőrök, a riporterek tesznek.
✅ Legalább április 3-ig bezárják az egész ország területén azokat a munkahelyeket és hivatalokat, amik nem létfontosságúak a termelés és a szolgáltatás területén.
✅ Az élelmiszerboltok változatlan nyitva tartás mellett fognak üzemelni, így felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy kerüljék az okafogyott, kilométer hosszú sorbaállásokat. Nyitva tartanak a gyógyszertárak, a pénzügyi intézetek is.
✅ Minden termelést, ami most nem létfontosságú, leállítanak, minden munkavégzést, amit otthonról lehet végezni, csak home officeban megengedett hétfőtől.
✅ Egyszóval, csökkenti, de nem állítja le a termelést az országban.

A miniszterelnök tegnapi nyilatkozatát itt tudják megnézni, felirattal (ez utóbbi óriási segítség a nyelvet még tanulóknak).

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük