Barangolások a csizma sarkában – Bari

2019-10-03
Olasz gasztronómia , Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , ,
0

A fejlett Észak-Olaszországhoz képest gazdaságilag igen elmaradott Dél-Olaszországban kulturális, kulináris és természeti csodák tömkelege vár ránk.
Nápoly után Bari dél 2. legnagyobb városa, amit Budapestről és Európa számos városából is közvetlen repülőjárattal jól megközelíthető.

Ahogy az sajnos megszokott, itt sem igazán gondolnak a turistákra, ha nem jönnek ki érted a reptérre, ha nem bérelsz autót, ha nem szállsz taxiba, akkor a helyi tömegközlekedés elég gyalázatos.
Nézzük akár a gyorsvonatot (a helyiek metrónak hívják), akár a közvetlen reptéri buszjáratot, vagy a helyi 16-os buszt, mindegyikkel a központi pályaudvarra lehet eljutni. Viszont az előbb említett közlekedési eszközök véletlenül sincsenek egymáshoz hangolva, 10-15 percen belül mindhárom közlekedési eszköz elindul, és milyen „szerencse”, hogy néha csak óránként járnak.

Bari, Apulia, Puglia, Włochya, Italy, Italia, Theater

Bari nem egy kifejezetten szép város, viszont a történelmi belvárosa és a kikötője álomszép, valamint stratégiai elhelyezkedésének köszönhetően innen könnyen megközelíthető Puglia minden pontja, vagy akár Calabria is.

Sokadik alkalommal jártam ezen a környéken, és azt tapasztaltam, hogy néhány év alatt tényleg feltűnően sokat csinosítgattak a városon. Szebb lett a kikötő, sokkal több a virág a parkokban, több kulturális eseményt szerveznek, valamint felállítottak a tengerpartra egy óriáskereket is.

Pezsgő életű belvárosában és a kikötő környékén rengeteg a fiatal, köszönhetően annak, hogy Bari egyetemista város.
A város lakói semmitsem változtak: kedvesek, segítőkészek és változatlanul nagyon hangosak. 🙂

Bari, Apulia, Puglia, Italy, Italia, Church, Square

Bari látnivalói

Basilica San Nicola
A történelmi belváros egyik legfontosabb épülete ez, a román stílusban,  a normannok uralkodása idején,1087-1197 között épült puritán templom, ami mind a katolikusok, mind az ortodoxok zarándokhelye.
1087-ben olasz tengerészek Törökországból, egészen pontosan Myrából, egy szentély szarkofágjából elrabolták Szent Miklós csontjait és Bariba vitték. Ezt követően a város Európa egyike legjelentősebb keresztény központjává vált.
Magyar vonatkozása is van ennek a bazilikának. Itt őriznek egy olyan ereklyetartót, amit még Nagy Lajos király adományozott a templomnak, amikor rövid ostrom után, 1350-ben elfoglalta a várost. Ezt követően látogatást tett a templomban, és Szent Miklós koporsójánál köszönetet mondott azért, hogy sikeresen át tudott kelni az Adriai-tengeren.

Minden évben május 7-9. között rendezik meg a Sagra di San Nicolát.
Erre az eseményre rengeteg külföldi látogató is érkezik.

Statua di San Nicola
A szobor a város patrónusát ábrázolja,  a bazilika előtti téren található, és a téren áthaladó emberekre ad áldást.

Cattedrale di San Sabino
A San Sabino katedrális Bari fő temploma, a San Nicola bazilikához hasonlóan román stílusban épült. A katedrális a megsemmisített, egykori bizánci székesegyház helyén áll, a XII-XIII. században építették. Az eredeti székesegyház maradványait a kereszthajó alapjaiban láthatjuk.
A San Nicola katedrális mintájára felépült székesegyházat a XVIII. században barokkosították valamint át is építették. 1950-ben állították vissza eredeti, román stílusú külsőjét.

Piazza Mercantile
Bari főtere, ami a XIV. század óta kereskedelmi központja volt a városnak. Napjainkban a város kulturális főtere.
A téren található a Palazzo del Sedile, az impozáns épület tetején pedig egy XVI. századi órával.
Valamint itt található a Palazzo della Dogana, amit valószínűleg Aragóniai Izabella, portugál királyné építtetett a XVI. században.

Castello Normanno-Svevo
A normannok uralkodása idején épült városvédő várat I. Vilmos csapatai elpusztították. A vár újraépítésére 1233-ban került sor II. Frigyes irányítása alatt.
A várat 3 oldalról mély vizes árok veszi körbe és csak egy oldalról, délre megközelíthető. A város legerősebb védelmi erődje volt, az Adriai-tengerbe nyúló földnyelven elterülő Bari szárazföldi határait volt hivatott védeni.
A XVI. században nápolyi királyok tulajdonába került, akik megerősítették a várat, valamint kaszárnyának és várbörtönnek is használták.
A vár körül egy aprócska, de kellemes hűst nyújtó mediterrán park terül el napjainkban.

Muraglia di Bari Vecchia
Romantikus, a tengerre csodálatos kilátást nyújtó városrész, ahol egy alacsony várfal veszi körbe a történelmi városrészt. Különösen naplementekor, esti kivilágításban csodálatos innen a tenger és a tengerparti sétány.

Teatro Petruzzelli
A Petruzzelli Bari legnagyobb, olaszországi viszonylatban pedig a 4. legnagyobb színháza.
A színház megépítése a trieszti származású Petruzzelli testvérek ötlete volt. A színház 1903-ban debütált Giacomo Meyerbeer, A hugenották című operájával.
Az operaelőadások mellett balettelőadásoknak és szimfonikus koncerteknek tekinthetők meg a színházban. Színpadán például Luciano Pavarotti is fellépett.
1991-ben a színház leégett, ezt követően egy hosszú huzavona kezdődött a család és az állam között, hogy ki fogja felújítani és kinek a tulajdonává válik a színház.
Végül a színház, ami végül az eredeti szerződés egy paragrafusa miatt, miszerint, ha a család nem tudja a színházat az eredeti állapotába visszaállítani 3 éven belül, akkor az állami tulajdonba kerül, 18 évvel később ismét megnyitotta kapuit.

Teatro Margherita
A Margherita színház egy modern épület, amit 1912-ben építettek.
A régi kikötő területén áll, cölöpökre épített épület. Ennek az a különleges története, hogy a város és a Petruzzelli család között volt egy egyezség, miszerint a városban nem lehetett több, a szárazföldre épített színházat építeni. Megtalálták a kiskaput. 🙂
Az első Margherita színház fából épült, ami tiszavirág életű volt, egy hatalmas tűz rövid időn belül felemésztette az egész épületet. Hogy mi okozta a tüzet, azt csak találgatni lehet.
A színházat ezt követően újjá építették, majd később az öbölben, „kacsalábon” álló épület és a szárazföld közötti területet feltöltötték.

Corso Cavour
A Corso Cavour egyenesen a történelmi belvárosba vezet minket, a séta során számos impozáns üzlet és csodálatos épületek mellett haladunk el.

Bari, Palazzo Mincuzzi, Italy, Palace, Building

Strade delle Orecchiette
Ebben a kis utcácskában minden ház bejárati ajtaja előtt állnak fából készült asztalok, ahol háziasszonyok elkészítik, majd száradni hagyják a tipikus orecchiette tésztát.
Ezen kívül kézzel készített helyi specialitásokat, édességeket lehet itt vásárolni.

Pane e Pomodoro Beach
Mivel Bari városában forgalmas a kikötő, a strandja ennek következtében egészen biztosan nem rendelkezik a „bandiera blu” (erről bővebben ITT olvashattok) minősítéssel. A tengerpartja meglehetősen zsúfolt és gyakran koszos is. Érdemes kimenni a városból, északra és délre is csodálatos, tiszta tengerpartokat találunk.

A tengerparti sétányt a régi és az új kikötőkkel szintén érdemes felkeresni, illetve ha a magasból is szeretnétek megtekinteni a város, akkor felülni a tengerparton álló óriáskerékre.

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

Olaszul tanulók számára a szokásos szószedet 10-10 olasz-magyar szóval:

porto kikötő
pellegrino zarándok
facciata homlokzat
teatro színház
costruzione építés, építkezés
incendio doloso gyújtogatás
pasta fatta in casa házi készítésű tészta
patrono patrónus, védőszent
specialitá locale helyi specialitás
ristrutturazione felújítás

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük