100 érdekesség Olaszországról 4.

A sorozat utolsó részéhez érkeztünk, ha lemaradtál volna az előző részekről, itt, itt és itt  tudod elolvasni.

Free photos of Channel

Érdekességek az olasz ünnepekről

81) Az olaszországi karnevál körülbelül két hétig tart, vízkereszttől hamvazó szerdáig, és minden város másképp ünnepli. A két leghíresebb a velencei karnevál, amit elegáns maszkjai jellemeznek, valamint a viareggiói karnevál, ez utóbbi nagy papírmaséiról híres.
Bővebben a velencei karneválról itt olvashattok, a viareggóiról pedig itt.

82) Az olaszok több mint 90%-a megkeresztelt,  katolikus keresztények. A kereszténység szimbóluma, a kereszt minden közintézményben, sőt nagyon gyakran az otthonaikban is megtalálható.

83) Az Európa-szerte terjedő általános szekularizációs tendenciát követve és a fentiek ellenére  azonban a 35 éves vagy annál fiatalabb olasz fiataloknak csak kevesebb mint, 15%-a imádkozik és gyakorolja a vallást.

84) Olaszországban a karácsonyt mindig a családdal töltik. Van egy olasz mondás, amely szerint “Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi”, ami azt jelenti, hogy a karácsonyt töltsd a családoddal, a húsvétot pedig akivel akarod.

Free photos of Christmas tree

85) Az év végi ünnepek alatt több ajándékot kapnak az olaszok: december 13-án a Santa Lucia , december 25-én a télapó, és január 6-án pedig Befana hoz meglepetést.

86) Az olaszok karácsonyi hagyománya, hogy karácsonyfával és betlehemmel díszítik fel otthonaikat.

87) Olaszországban augusztus 15-e a “Ferragosto” (latinul: Feriae Augusti) napja, egy állami ünnep, amit eredetileg Augustus római császár hozott létre i.e. 18-ban. Az ünnepről bővebben itt olvashattok.

Free photos of Lake como

88) Alessandro Volta volt az egyik úttörő tudós, aki részt vett az elektromosság felfedezésében, és az elektromosság mértékegységének az elnevezése (volt) az ő tiszteletére történt. Ha Como városában jártok, mindenféleképpen menjetek be a múzeumába.

89) Az olasz Enrico Fermi volt a világ első atomreaktorának megalkotója, aki ezzel kiérdemelte a nukleáris korszak építésze és az atombomba atyja címet.

90) Az olasz zászlót a francia zászló ihlette. A három szín  a reményt (zöld), a hófödte hegyeket és a bölcsességet (fehér), valamint a hazafiak vérét és a szeretetet (piros) szimbolizálja. Az olasz zászlónak természetesen napja is, erről itt olvashattok bővebben.

Érdekes tények az olasz sportról

91) A Giro d’Italia a Tour de France és a Vuelta de España mellett a három legrangosabb európai kerékpáros verseny egyike.

92) Olaszország három alkalommal adott otthont olimpiai játékoknak: 1956-ban, 1960-ban és 2006-ban.

93) Az idős olasz lakosság fő sportága a bowling.

94) Olaszország legnépszerűbb sportja a futball. Olaszország négyszer nyerte meg a világbajnokságot, az ötszörös Brazília mögött ezzel  a második helyen áll.

Free photos of Audience

95) Az olaszok szeretik a röplabdát is: ez az első sportok egyike, amivel a gyerekek a suliban megismerkednek. Imádják a strandröpizést is. A röplabda válogatott háromszor nyerte meg a világbajnokságot.

96) Az olasz vívóválogatott a világ vezetője, 48 olimpiai aranyérmet és 97 világbajnokságot nyert. Jobb, ha egy olaszt nem hívsz ki párbajra. 😉

Free photos of Fencing

97) Olaszország része a tekintélyes 6 Nemzet Rögbi Ligájának Anglia, Skócia, Wales, Írország és Franciaország mellett, de ebben a sportban nem igazán jeleskedik. Immár 15 alkalommal nyerte el a kis dicsőséges “fakanalat”, ami az utolsó hely díja.

98) Ha az olasz férfiak számára a leggyakrabban űzött sport a futball, akkor az olasz nők a torna: jóga, pilates, zumba.

99) Az olaszok 40%-a ülő életmódot folytat, és nem gyakorol semmilyen fizikai tevékenységet.

100) A legsportosabb olasz régió Trentino-Alto Adige, ahol a lakosság több mint 50%-a sportol. A negativ rekordot, Campania tudhatja magáénak, ahol az emberek kevesebb mint 20%-a űz legalább egy sportot.

Focirajongók, olaszul már beszélők vagy a nyelvet gyakorlók figyelmébe ajánlom az alábbi videót:

100+1 ) A bónusz érdekesség, hogy egyetlen olasz régió van a 20 közül, amit többes számú alakban használnak, ez Le Marche.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

battezzare megkeresztelni
pregare imádkozni
praticare la religione vallást gyakorolni
presepe betlehem
imperatore romano római császár
elettricità elektromosság
architetto építész
bandiera italiana olasz zászló
giochi olimpici olimpiai játékok
vincere győzni

 

100 érdekesség Olaszországról 3.

A 100 érdekességet tartalmazó sorozat első két részét ITT és ITT tudjátok elolvasni, ha  lemaradtatok volna róla.

Free photos of Trolls

Érdekes tények az olasz babonákról

51) Létra alá állni tabu Olaszországban, mert úgy tartják, hogy balszerencsét hoz.

52) A fontos napokra és eseményekre az olaszok általában nem kívánnak szerencsét (buona fortuna). Ehelyett azt mondják, hogy  in bocca al lupo (a farkas szájába). Hogy ez miért van, és mit is jelent pontosan, ebben a bejegyzésben elolvashatjátok.

53) Úgy tartják, hogy az úton átkelő fekete macskák balszerencsét hoznak Olaszországban. Sok olasz abbahagyja a gyaloglást, és megvárja, amíg valaki más elhalad, mielőtt átkelne a macska által keresztezett úton.

Free photos of Black cat

54) A 17 a balszerencse számának számít: sok szállodában nincs is 17-es szoba. Péntek 17 pedig a lehető legrosszabb nap. Az olasz babonákról ebben a bejegyzésben olvashattok bővebben.

55) Amikor megszólal egy mentő szirénája, vagy ha valaki egy rettenetesen kellemetlen forgatókönyvvel áll elő, a babonás olaszok megérintenek egy vastárgyat, hogy eloszlassák a rossz előjelet.

56) A balszerencse és a rossz előjelek eloszlatásának egy másik módja a „szarvak jelének” kézmozdulata az ég felé. Fontos, hogy ne mutass rá egy konkrét személyre, mert ugyanaz a jel egy erős sértés is lehet, ami azt jelenti, hogy felszarvaztak.

Free photos of Fabric

57) Az olaszok úgy vélik, hogy ha piros ruhaneműt viselnek szilveszterkor, akkor a következő év gazdagabb lesz.

58) A sót az asztalra önteni, a kalapot az ágyra tenni és a tükröt összetörni mind rendkívül rossz előjelnek számít Olaszországban.

59) Ha egyszerre mondasz ki egy szót, ha kifordítva veszed fel az inget, ha belelépsz a kakira, és ha madárkaki van rajtad, az mind a jó szerencsének számít Olaszországban.

60) Az olaszok úgy vélik, hogy ha véletlenül rálépünk valakinek a cipőjére, az azt jelenti, hogy az illető nem fog egyhamar megházasodni.

Free photos of Marriage

Érdekes tények az olasz városokról

61) Olaszország fővárosa, Róma több mint 2000 éves: i.e. 753-ban alapították. Ezzel naná, hogy kiérdemelte az örök város becenevet.

62) A Bolognai Egyetem a világ legidősebb egyeteme címet viseli, hiszen 1088-ban nyitotta meg kapuit és a mai napig tanulhatnak itt a hallgatók.

63) Matera, a kövek városa, a második legrégebbi emberi települése a földön Petra után Jordániában, mivel a paleolitikum óta folyamatosan lakják a várost. Ha Pugliában jártok, ki ne hagyjátok!

64) Velencének két híres beceneve van: a Lagúnaváros a velencei lagúna 120 szigetén épült, és a Maszkok városa, a világhírű, színes karneváli ünnepségek miatt, amit minden évben húsvét előtt 1,5-2 hónappal rendeznek meg.

65) A római Colosseum arénájában nincs padló. Veronában azonban még mindig van egy jó állapotú aréna, amit a ma napig is használnak koncertekre.

66) Siena ad otthont a világ egyik legrégebbi lovasversenyének, a Palio di Sienának, amit évente kétszer rendeznek meg a város főterén.

67) A világ tíz legnagyobb temploma közül négy az olasz határokon belül található: a római Szent Péter-bazilika, a milánói dóm, a firenzei székesegyház és a padovai Santa Giustina bazilika.

68) Róma testvérvárosa Párizs, és mindkét főváros lakói ingyenesen léphetnek be a testvérváros legnagyobb múzeumaiba.

69) Minden februárban Milánóban tartják a milánói divathetet, ez a világ négy nagy divathetének egyike (a többit Párizsban, Londonban és New Yorkban tartják).

70) Olaszország legdélibb része Lampedusa kis szigete. Itt van egy 6000 lakosú kis falu és a Tripadvisor első számú strandja Európában, egyben a harmadik a világon: Spiaggia dei Conigli.

Művészetek és tudományok

71) Olaszország Kínával együtt birtokolja az UNESCO világörökségi helyszínek több, mint a felét. Valójában mindkét országnak összesen 55-55 UNESCO-helyszíne van.

72) Ha csak az UNESCO kulturális helyszíneit számoljuk, Olaszország az egyetlen ország a világon, amely elérte az 50-es mérföldkövet.
Olaszul tudóknak  vagy a nyelvet tanulóknak ajánlom az alábbi videót:

73) A balett a 15. században indult ki Olaszországból, mint az olasz reneszánsz korában az udvari szórakozás egyik formája. A művészet epicentruma később Franciaországba került, miután az olasz származású arisztokrata Medici Katalin és II. Henrik francia házasságot kötött.

74) Leonardo da Vinci egyszerre volt művész és tudós. Ő volt az első ember, aki bebizonyította, hogy a világ kerek és nem lapos.

75) A jacuzzit 1956-ban találták fel az Államokban élő Jacuzzi testvérek.

Jacuzzi, Whirlpool, Hot Tub, Spa

76) A reneszánsztól a barokk korig a legjelentősebb ókori zeneszerzők nagy többsége olasz volt. Emiatt sok olasz szót ma is használnak a különböző zenei feldolgozások, ritmusok, hangok, hangszerek, modellek és hangulatok leírására.

77) 1996-ban Olaszország úgy döntött, hogy újra benépesíti az Alpokat a múlt század végén kihalt barnamedvékkel. Az olaszok a LIFE Ursus projekttel 6 medvét hoztak az országba a Balkánról, mára már több, mint 100 példány barna maci kóborol szabadon az Alpokban.

78) A nindzsa teknősöket négy legfontosabb olasz művészről nevezték el: Leonardo Da Vinci, Michelangelo Buonarrotti, Raphael (Raffaello Sanzio) és Donatello (Niccolò di Betto Bardi).

79) Olaszország olyan ikonikus felfedezőket szült, mint Kolumbusz Kristóf és Amerigo Vespucci, aki felfedezte Amerikát, valamint Marco Polo, aki felfedezte a keletet.

80) Az olasz himnuszt 1847-ben írták, 14 évvel Olaszország egyesítése előtt.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

fondamentale alapvető
famiglia család
superstizione babona
augurare kívánni
attraversare átkelni
gatto nero fekete macska
sfortuna balszerencse
ferro vas
toccare megfogni, megérinteni
le corna szarvak

100 érdekesség Olaszországról 2.

Az olasz érdekességek sorozat első részében Olaszországról és az olasz történelemről olvashattatok, aki lemaradt róla, ITT tudja megtenni.

Érdekes tények az olasz étkezési kultúráról

 

21) A teljes olasz étkezésnek 7 fogásból kell állnia: aperitif, előétel, első fogás (leves vagy tészta), második fogás (hús vagy hal), köret (a második fogás mellé tálalva), gyümölcs, desszert, kávé és ammazzacaffè (likőr).

22) Egy teljes olasz étkezés akár 4 órát is igénybe vehet különleges alkalmak esetén, például húsvétkor vagy karácsonykor.
Volt szerencsém több ízben Calabriában is karácsonyozni, szenteste 8 körül elkezdődött az evés-ivás és kisebb-nagyobb megszakításokkal hajnali 3-ig tartott.

23) Az olaszok csak villával eszik a spagettit. A kanalakat nem használják segédeszközként.

24) Olaszországban több, mint 200 különböző típusú tésztaforma létezik, és több mint 400 szószrecept létezik. Ez azt jelenti, hogy több mint egy évig minden nap más tésztát ehetsz. 🙂

Free photos of Pasta

25) 2019-ben Olaszország a világ első számú bortermelő országa volt, ez több, mint évi 4,3 milliárd litert jelent,  ebből több, mint 2,2 milliárd liter bort exportáltak.

26) Átlagosan minden olasz körülbelül 40 liter bort iszik évente.

27) Átlagosan minden olasz körülbelül 35 kg tésztát eszik meg évente.
Természetesen a tészta tiszteletére világnapot is  létrehoztak, a World Pasta Day október 25-én van.

28) Olaszországban a kávé egy vallás, és több, mint 20 féle módon rendelheted meg a kávédat.
Magától értetődő, hogy a kávé tiszteletére is létezik világnap, a World Coffee Dayt október 1-én ünnepeljük.

29) Nem számít, mit mondanak a Michelin-csillagok, az olaszok számára a legjobb szakács mindig a mamma, a konyhában pedig a legfőbb tekintély a nonna.

30) A legenda szerint az első pizzát egy Raffaele Esposito nevű pizzaszakács készítette 1889-ben Nápolyban. Mozzarellával, bazsalikommal és paradicsommal készített pizzát, hogy Olaszország színeivel kedveskedjen Savoyai Margit olasz királynénak.
A World Pizza Day február 9-én van.

Elsősorban olaszul tanulók vagy a nyelvet gyakorlók figyelmébe ajánlom az alábbi olasz nyelvű dokumentumfilmet a pizza történetéről:

Érdekes tények az olasz gazdaságról

31) GDP alapján Olaszország a világ nyolcadik legnagyobb gazdasága.

32) Olaszország a világ egyik legidősebb népe, a termékenységi rátája (gyermekek száma egy nőre) pedig mindössze 1,31.
Mint ahogy a világ sok országában, Olaszországban is egyre öregszik a lakosság, és nem születik elég gyerek.  Hol vannak már a 3-4-5 gyerekes “átlag” családok?

33) Dél-Olaszországban Észak-Olaszországhoz képest kétszeres a munkanélküliségi ráta.

34) A leggazdagabb olasz régióban, Dél-Tirolban az átlagjövedelem kétszerese a legszegényebb régiókhoz képest. (Calabria, Szicília, Puglia).

35) A jövedelmi különbségek ellenére az életmódbeli különbségek nem olyan szembetűnők, mivel Dél-Olaszországban a megélhetési költségek jóval alacsonyabbak, mint északon.

36) Olaszország leggazdagabb milliárdosa Giuseppe Ferrero, a Ferrero csoport tagja, őt Leonardo Del Vecchio, a nemrégiben elhunyt Luxottica elnöke követte.

Free photos of Seniors

37) Olaszország 12 másik európai országgal együtt az euró bevezetése óta, tehát  2002. januári óta használja az Unió közös pénzét.

38) Olaszország legfőbb kereskedelmi partnerei Németország (az export 16%-a), Franciaország (8%) és Kína (7%).
Hazai tény: Németország és Ausztria mellett Olaszország évtizedek óta a 3 legfontosabb külkereskedelmi partnerünk.  Aki olaszokkal üzletel, annak mindenképpen érdemes megtanulni a nyelvet.

39) A becslések szerint Olaszország feketegazdasága a teljes GDP 11%-át teszi ki.

Free photos of Frankfurt

40) A maffia és a szervezett bűnözés bevételeit több, mint 130 milliárd/évre becsülik, ami a nemzetgazdaság mintegy 7%-át teszi ki.

Érdekes tények az olasz kultúráról

41) Olaszország a világ egyik legnépszerűbb országa: évente több, mint 65 millió külföldi turista keresi fel, és évente több, mint 420 millió szállodai éjszakát töltenek el a csizma országában a turisták.
Idén  (2022) a kedvező euró-dollár árfolyam következményeként is kiemelkedően magas az amerikai turisták száma Olaszországban.

Free photos of Family

42) A család az olasz kultúra alapvető része, és viszonylag gyakori, hogy a gyerekek 30 éves koruk előtt nem hagyják el a szülői házat.

43) A fiatal olaszok (18-34 év közöttiek) 70%-a még mindig a szüleivel él. Hát igen, nincs is jobb a mamma szállodánál. 😉

44) A késés az olasz kultúra része. Minél délebbre megyünk a félszigeten, annál nagyobb késésekre számítsunk.

Free photos of Flight

45) Olaszország az Európai Uniónak és a NATO-nak is tagja, sőt az EU első hat alapítótagjának egyike, lsd a Hatok és a Római Szerződés.

46) Júlia erkélye valóban létezik, és Verona városában található. Veronába látogatva érintsük meg a Júlia-szobor mellét, hogy szeretettel teli életünk legyen.

Balcony Of Juliet's House In Verona. Balcony Of Juliet's House In Verona. Travel, holidays, architecture. March 30, 2015. Verona, Veneto region, Italy. verona julietta stock pictures, royalty-free photos & images

47) A kéznyelv szükségszerűen született meg. Valójában Olaszországot évszázadokon át újra és újra meghódította barbár törzsek és betolakodók tucatjai, akik számtalan kis városállamra, köztársaságra és királyságra osztották fel az országot. A kéznyelv volt az egyetlen módja annak, hogy a hétköznapi emberek megértsék egymást, mivel a nyelvek gyorsan változtak, és nehéz volt megtanulni őket.

48) Az olaszok gyakran használnak kézmozdulatokat még akkor is, amikor telefonon beszélnek.
A kézjelekkel nem csak alátámasztják, hanem sokszor ki is egészítik a mondandójukat, ezért is szoktam a “mutogatást” is tanítani az órákon
Nézzétek csak:

49) Olaszországban 35 különböző nyelvjárást ismernek el hivatalos nyelvként.

50) Az olaszok hajlamosak szabadon és hangosan kifejezni érzelmeiket, és rendkívül nehéz érzéseiket az arcuk mögé rejteni.

Ha tetszett a bejegyzés, és  szerinted másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

antipasto előétel
contorno köret
forchetta villa
sugo szósz
vino bor
in media átlagosan
economia gazdaság
pil (il) GDP
partner commerciale kereskedelmi partner
economia sommersa rejtett, fekete gazdaság

246 éves a milánói Scala

A Teatro alla Scala – vagy ahogy az olaszok hívják, a Scala – születését egy tűzesetnek köszönheti.

1776. február 26-ig a milánóiak színháza a Regio Ducale volt, és körülbelül ott állt, ahol ma a királyi palota található. Miután a tűz martalékává vált, Mária Terézia úgy döntött, hogy a XIV. századi Santa Maria della Scala néhai helyén új színházat építtet, Regina della Scala emlékére.
Giuseppe Piermarini építész  művét 1778. augusztus 3-án adták át.

La storia del Teatro alla ScalaKépek forrása: focus.it

Marie-Henri Beyle Stendhal azt írta a La Scaláról, hogy ez a világ legpompásabb, legcsodálatosabb színháza.
A francia íróhoz hasonlóan még ma is azt gondoljuk, hogy a Scalán nem fogott az idő vasfoga, és a mai napig a legcsodálatosabb operaházak egyikeként tartják nyilván.
Az idők során természetesen rendszeres ráncfelvarráson esett át az épület.

Talán mosolyt keltő a gondolat, hogy ha 1778 és 1786 között mentünk volna  a színházba, hazárdjátékozó milánóiakkal is bőven találkozhattunk volna, akik az előadások során is próbára tették szerencséjüket, miközben a szivarok durva füstjét vágni lehetett, és az alkoholfogyasztást sem tagadták meg.

Teatro alla Scala

A páholyok  tehetős tulajdonosok kezén voltak, akik gyakorlatilag szabad kezet kaptak abban, hogy milyen díszítőelemeket használjanak, sőt az olajvilágításról is nekik kellett gondoskodniuk.
Ahogy Stendhal írta, egy páholy árából akkoriban Párizsban, előkelő helyen lakást lehetett vásárolni.

A színház bizonyára zsibvásár jellegű lehetett akkoriban, hiszen számos bodega és egy mindig zsúfolásig megtelt étterem is várta az oda érkezőket.

Teatro alla Scala

A színpadon és a standokon kezdetben az előadásokon túl társasági összejöveteleket és táncokat tartottak.

Az épületet szinte kizárólag az arisztokráciának és a burzsoáziának szánták.
De hogyan született meg az opera fellegvára, ami többek között Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini és Arturo Toscanini, Maria Callas és Herbert von Karajan és Claudio Abbado nevéhez is fűződik?

Mint korábban említettem, a Teatro alla Scala  Mária Terézia rendelete alapján épült. Ez volt akkoriban a legnagyobb operaház, és később maga a bécsi operát is ennek a példájára építették.
A Scala a Királyi Színház hamvaiból született, amit 1776. február 23-án tűz pusztított el. A Santa Maria della Scala omladozó templomának romjait lebontottak, hogy helyet adjanak az új színháznak.

Akkoriban még nem volt tér az épület homlokzata előtt, amit ma a Piazza della Scalának hívnak. Mivel a terület szűk volt a régi épületek miatt, Piermarini építész árkáddal oldotta meg, hogy elválassza a lovaskocsikat és a gyalogosokat egymástól.

1778. augusztus 3-án került sor az operaház felavatására.

Alig egy évvel később máris változtak az idők. A Ciszalpin Köztársaság megalakulásával az összes nemesi címert eltávolították.
Napóleon érkezésével megszűnt a királyi páholy.

A színházat 1807-ben újították fel, a boltozatokra, a páholyokra és a karzatokra újabb díszítések kerültek  medalionok, szárnyas oroszlánok, furulyások személyében.
1813-ban a színpadot kibővítették néhány lebontott épület rovására a jelenlegi Verdi utcában.

A színház azonban csak 1858-ban kezdett vizuálisan is dominálni, a homlokzat és a Palazzo Marino között lévő összes épületet lebontották ott, ahol jelenleg Milánó önkormányzatának az épülete található.
A Ricordi társulat megnyitotta irodáit a színháztól délre, ami nem a véletlen műve volt. Akkoriban ők a zeneipar óriásai voltak.
Két évvel később a Scala már gázvilágítással világított.
Az elektromos világításra 1883-ig kellett várni.

1859. augusztus 9-én II. Vittorio Emanuele király előtt Donizetti Lucia di Lammermoor című művét állították színpadra.
Verdi is visszatért a Scalába, és itt mutatta be például az Aida európai premierjét.

Aztán nehéz idők következtek, így társadalmi nyomásra 1897-ben Milánó önkormányzata bezárta a Scalát.
Az egy évvel későbbi újra nyitás Guido Visconti di Modronénak, egy gazdag és a művészeteket kedvelő hazafinak köszönhető.
1889. április 21-én Giacomo Puccini debütált Edgarral.

Teatro alla Scala

Az I. világháború után a páholytulajdonosok feladták tulajdonjogukat, és megszületett a Scala autonóm vezető testülete.
A  kor leghíresebb énekesei léptek akkoriban a színpadra, úgy mint Magda Magda Oliviero, Giacomo Lauri Volpi és Beniamino Gigli.

1929-ben a fasiszta Olaszországban az történt, hogy megszavazták, a Scala elnökét is magának Mussolininek kellett kineveznie.
A fasizmus idején kapta a Scala az első mozgószínpadát, de üröm is volt bőven ebben az időszakban.
1943. augusztus 16-án bombatámadás érte Milánót. Megsemmisült a Scala tetőszerkezete, a boltozata és a hosszú folyosók, a jelmezraktárak, az öltözők, a próbatermek.
Az operát 1946-ban sikerült újjáépíteni.

Toscanini visszatért közkívánatra, 1946. május 11-én a La gazza ladra (A tolvaj szarka) című nyitóművel.
Ez a bemutató egyben az újjászületést is szimbolizálta.
A színházteremben 5 ezren, a téren és a szomszédos utcákban több ezren tartózkodtak, ők hangszórókon keresztül követték az előadást.

Akkoriban az egyszerű emberek úgy dúdolták az opera dallamait, és olyan jól ismerték azok főszereplőit, ahogy ma popénekeseket és színészeket ismerjük.
Az 1950-es és 1960-as évek a dolce vita, a gazdasági fellendülés időszaka.

1968-ban Európa-szerte tiltakozások voltak, ez persze Milánót sem kerülte el. Mario Capanna által vezetett fiatal tüntetők rothadt tojásokkal és festékkel támadtak a szmokingos urakra és a bundás hölgyekre, akik  a szezon első bemutatójára érkeztek.

2002-2004 között az opera teljes ráncfelvarráson esett át.

Olaszul tanulók vagy a nyelvet gyakorlók számára ajánlom az alábbi, olasz nyelvű videókat, itt be lehet kukkantani a színfalak mögé is:

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

inaugurare felavat
artista művész
opera lirica opera
opera
immortale halhatatlan
invidiare irigykedni
incendio tűz
frivolezza könnyelműség
le ceneri hamu
rinnovare megújítani

 

100 érdekesség Olaszországról 1.

Egy négy részes sorozatban hoztam ezúttal 100 Olaszországgal kapcsolatos érdekességet, amik közül néhányról még egészen biztosan nem hallottatok.
Vágjunk is bele!

Free photos of Mountains

1) Olaszországban senkinek nem kell messzire mennie, ha hegyet kíván mászni, hiszen a területének 76%-a hegyvidéki (34%) vagy dombos (42%).
“Cserébe” viszont temérdek földrengés van, a legtöbbjüket észre sem vesszük. Egy 2020-as adat szerint naponta átlagosan 45 a mért rengések száma, ami azt jelenti, hogy körülbelül félóránként egy földrengést mértek az országos szeizmikus hálózatban Olaszország területén. Ez egyébként nagyságrendileg megegyezik az előző évben mért adatokkal.

2) Európa két legaktívabb vulkána egyaránt Olaszországban található, és rendkívül festői látványt nyújt mindkettő: az Etna (Catania közelében) és a Stromboli (a Lipari-szigetcsoportban található vulkán-sziget).

3) Olaszország az egyetlen ország a világon, ami területén két miniállam található: Vatikánváros és San Marino.

Free photos of Castle

4) Velencétől mindössze 2 km-re délre fekszik egy csodálatos, de kísérteties sziget, Poveglia, ami emberi csontokra épült. Tilos a szigetre lépni, mert az olaszok azt hiszik, hogy kísértetjárta. 1968-ig a szigetet a pestistől és mentális zavaroktól szenvedő emberek elkülönítésére használták, a szigetről ITT tudtok bővebben olvasni.

Elsősorban olaszul már tudók vagy a nyelvet gyakorlók figyelmébe ajánlom az alábbi olasz nyelvű videót, amiből  számos érdekességet megtudhatunk a szigetről.

5) A húsz olasz régió közül kettő sziget: Szicília és Szardínia.
A nagy szigeteken kívül Olaszországnak több, mint 80 lakott szigete van, a legnépszerűbbek Capri, Elba és Ischia.
Újabban a híradásokban sokat hallhatunk Lampedusa szigetéről is, sajnos nem túl pozitív töltetű események kapcsán.

6) Olaszországnak több, mint 1500 tava van, ezek zöme az Alpok közötti északi régiókban összpontosul. Olaszország legszebb 16 taváról bővebben ebben a bejegyzésben olvashattok.

7) Olaszország több mint 7600 km hosszú tengerparttal rendelkezik, és híres festői homokos strandjairól, ahonnan a Tirrén-tengerre, a Földközi-tengerre, az Adriára és a Jón-tengerre nyílik kilátás. Az olasz tengerekről itt olvashattok bővebben.

8) Az Európai Unió legmagasabb hegye a Mont Blanc, 4808 méteres tengerszint feletti magasságát elérő csúcsának tulajdonán Olaszország és Franciaország osztozik, ami egyben a két ország határát is jelöli.

Free photos of Mont blanc du tacul

9) Az északi Alpokon kívül Olaszországot egy másik hegyvonulat is átszeli, az Appenninek, ami északról délre szeli át az országot, és elválasztja a keleti partot a nyugatitól.

10) A liguriai S. Fruttuoso apró faluja mellett található Jézus Krisztus elmerült bronzszobra, ami a “Mélység Krisztusának” is neveznek. A 17 méter mélyen található szobor a búvárok közkedvelt merülőhelye.

Free photos of Venice

Érdekes tények Olaszország történelméről

11) Olaszország Európa egyik legfiatalabb országa, több ezer éves történelme ellenére az egységes Olaszország csak 1861-ben jött létre.

12) 1946-ig Olaszország államformája királyság volt.

13) 1925 és 1943 között Olaszországban fasiszta diktatúra volt Benito Mussolini vezetése alatt.

14) A Nyugatrómai Birodalom több mint ezer évig állt fenn: i.e. 753 és i.u. 476 között.

Rome, Landmark, Italy, Architecture

15) A legenda szerint Rómát két ikertestvér, Romulus és Remus alapította, akiket egy nőstény farkas fogadott örökbe.

6) A XV. és XVIII. század közötti legnagyobb megosztottság pillanatában Olaszország több mint 30 miniállamra, városállamra, hercegségre, királyságra és apró köztársaságra oszlott.

17) Mindkét világháború alatt Olaszország kezdetben Németország szövetségese volt, de mindkét alkalommal félúton szövetségest váltott.

18) Az olasz félsziget a felső paleolitikum (őskőkorszak) óta lakott volt.

19) Olaszországban a mai napig is egy új épület alapjainak ásásakor gyakran találkozunk régészeti leletekkel. Sok olasz azonban ezt titokban tartja, hogy elkerülje az építési folyamat késleltetését, ami gyakran évekig is eltarthat, amíg a régészek fel nem tárják a területet.

Free photos of Pompei ruins

20) Az ókori római várost, Pompeiit a Vezúv vulkán kitörése semmisítette meg. Romjai ma az egyik fő olasz turista látványosság.
Ha erre jártok, javaslom, hogy előre vásároljátok meg a belépőket, amit erre a linkre kattintva megtehettek.

Ha tetszett a bejegyzés, és  szerinted másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

territorio terület
proibito tilos
microstato miniállam
isola abitata lakott sziget
spiaggia sabbiosa homokos part
condividere megosztani
statua di bronzo bronz szobor
regno királyság
L’Impero Romano d’Occidente Nyugatrómai Birodalom
fondare alapitani

Az olasz lagúna városok nyomában 3.

Velencén, a romantikus és elbűvölő,  világhírű és egyedülálló csatornavároson kívül is számos olyan olasz várost ismerünk, amik víz mentén születtek, és amiket tavak és lagúnák ölelnek körbe, valamint csatornák kereszteznek.

A trilógia utolsó részében Comacchio, Livorno és Milanü lagúnáiról olvashattok.

Comacchio

Emilia-Romagna varázslatos települését “kis Velencének” is nevezik. A Pó-delta legeredetibb és leglenyűgözőbb történelmi központja tizenhárom szigeten terül el, ezeket kis csatornák veszik körül, és monumentális hidak kötik össze őket.

Sunset, Comacchio, Channel, Bridge, River, Evening

Pasztell színű házai teszik festőivé ezt a falut, ami az azonos nevű lagúna közepén emelkedik a Po di Volano és a Po di Comacchio között, Emilia-Romagna északi partján. Comacchio ősi eredetű, a rómaiak által lakott Spina etruszk város örököse.

Az évszázadok során fontos haditengerészeti kikötő volt az Adriai-tengeren, és Emilia-Romagna egyik alapvető kereskedelmi kikötője. A város dicső múltjából a jellegzetes velencei hangulatot idéző csatornák mellett ma is megőrizte építészetét és nagy értékű épületeit.

Italy, Trepponti, Bridge, Channel, Lagoon, Picturesque

Kötelező körbe sétálni a történelmi központját, aTrepponti hídtól, a város kapujától és jelképétől menjünk át a Ponte degli Sbirrin, amit a börtönökhöz való közelsége miatt hívnak így. Tekintsük meg a régi betegkórházat, egy impozáns neoklasszikus épületet, ami  ma a Museo del Delta Anticónak ad otthont.

Nézzük meg a Fabbrica dei Marinatit, ami egy régi angolna pácoló üzemet, ez volt a helyiek fő bevételi forrása hosszú időn keresztül.

Ha már csatornák és lagúnák, kötelező hajóba pattanni, és kirándulást tenni a központ csatornák mentén.

Livorno, Italia, Boats, Tuscany

Livorno

Livorno Toszkána harmadig legnagyobb városa, és  kis Velencének is hívják. Aki már járt Velence  Nuova nevű kerületében, tudja, hogy miért.
Livorno történelmi központjában van egy terület hidakkal, csatornákkal és terekkel, ez kétségtelenül a Serenissima hangulatát idézi.

Italy, Nueva Venezia, Canal, Water, City, Architecture

A Venezia Nuova negyed 1629 és 1645 között épült, miután Livornót szabadkikötővé nyilvánították.  A világ minden tájáról érkeztek ide kereskedők, akik új felhasználási módokat és szokásokat, egzotikus árukat, rabszolgákat és külföldi istentiszteleti formákat hoztak.

A kozmopolita kikötőbe történő áruszállítás igénye tehát számos csatorna építését szorgalmazta. Ezek közül a Canale dei Navicelli a legfontosabb, az egyre több raktár iránti igény pedig a kereskedők számára elegáns épületek építését eredményezte.

A XVI. században Venezia Nuova impozáns és elegáns kereskedelmi negyed és befolyásos nemzetközi kereskedők lakhelye volt.

Livorno, Venice District, Channels, Water, Boat

A kerület a San Giovanni Nepomuceno hídtól kezdődik, és a Via Borra, a legnagyobb és legelegánsabb utcán folytatódik, ami tele van impozáns történelmi épületekkel, mint például a Palazzo del Monte di Pietà, a Palazzo delle Colonne és a Palazzo Huigens, és a híd túloldalán egészen a Santa Caterina templomig ér.

Szintén ezen elitt környék része a via Scali del Rifugio és via Scali Rosciano a káprázatos XVIII. századi épülettel, amiről a nevét is kapta. Itt található a Piazza del Posto Pio, ahol a San Ferdinando templom áll, ami számos késő barokk alkotásnak ad otthont.

Milan, Navigli, Nocturnal

Milánó

A Navigli ma a milánói éjszakai élet szimbóluma, de története hosszú múltra tekint vissza.
A Naviglio Grande a legrégebbi csatorna. Az első írásos forrás 1209-ből származik, bár a munkálatok 1177-ben kezdődhettek el, amikor Barbarossa érkezése után Milánót újjáépítették. A csatorna kezdetben a milánói külterületi mezők öntözésére szolgált, és talán védelmi célt is betölthetett.

Milan, Navigli, River, Nocturnal, Center, City Centre

A hajózhatóvá tétele csak 1257-től kezdődött. Beno de ‘Gozzadini polgármester akarta így, az ügy érdekében neki kellett megadóztatnia a papság vagyonát azért, hogy rendelkezzen az építkezéshez szükséges pénzeszközökkel. Ez nem sokkal később az életébe került, és a saját hajójába fulladt, legalábbis a legenda szerint.
Napo Torriani volt az, aki 1272-ben befejezte a munkálatokat.

A Naviglio Pavese viszont az a vízi út, amit a Viscontiak akartak azért, hogy egyesítsék Milánót paviai földjeikkel. Galeazzo Visconti 1359-ben kezdte a munkálatokat.

Dock, Navigli, Milan, Water, Center, City Centre

Milánóban van egy harmadik csatorna is, ami Naviglio Martesana vagy Naviglio Piccolo néven ismert. Francesco Sforza megbízásából 1460-ban készült, és állítólag a csatorna jó részét és a zsilipeket Leonardo da Vinci rajzolta.

A dokk viszont, ami egykor Milánó ősi folyami kikötője volt, ma, a közelmúltbeli átalakítás után, új, ideális helyszíne lett a szabadtéri sétáknak és aperitifeknek.

Milánó misztikumairól ebben a bejegyzésben olvashattok bővebben.

Elsősorban olaszul már beszélők vagy a nyelvet tanulók figyelmébe ajánlom az alábbi videót:

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen a megosztást! 🙂

monumentale monumentális
pastello pasztell
pittoresco festői
fascino báj
conservare megőrizni
carcere börtön
sbirro zsaru
imponente impozáns
anguilla angolna
marinatura pácolás

1000 Miglia, robogjunk át Olaszországon veterán autókkal!

A Mille Miglia a veterán autók látványos versenye, aminek a megszervezésére és lebonyolítására 1977 óta rendszeresen sor kerül Brescia-Róma között.

Az elnevezés az 1600 km-nek (pontosabban kb. ezer mérföldnek) megfelelő útvonal hosszának köszönhető. A versenyt Freccia Rossaként is ismerik, azaz  “a világ legszebb versenye”, ahogy azt a legendás Enzo Ferrari titulálta.


Képek forrása: bresciatourism.it

Idén június 15-18 között kerül sor a látványos autóversenyre.

A Mille Miglia története 
Az első Mille Migliára  1927 márciusában került sor 1000 Miglia Kupa néven, és az úgynevezett 4 muskétás, azaz Aymo Maggi, Renzo Castagneto és Franco Mazzotti 1926 decemberi ötlete alapján látott napvilágot, a szervezésben negyedikként  Giovanni Canestrini újságíró vett részt a pilótákon kívül.

A verseny kezdetben nem irányozta elő a szakaszokra osztást, hanem egyetlen futamból állt. 21 óra úttalan utakon, esővel és köddel küzdő vezetés után Ferdinando Minoia és Giuseppe Morandi győztesként haladt át a célvonalon az Om 665 Sport Superbában.
A siker azonnali volt.
Nuvolari és Guidotti Alfa Romeo 6C 1750 GS fedélzetén négy év is elég volt ahhoz, hogy a legendás 1930-as futamon átlépje a 100 km/h átlagsebesség határát az Alfa Romeo és bátor sofőrei: Nuvolari, Varzi, Campari, Pintacuda, Biondetti.

1939-ben a Mille Miglia nem került megrendezésre, mert az előző évi futamban körülbelül tíz nézőt elgázolt egy Lancia Aprilia, ami Bologna közelében letért az útról, így a baleset miatt Benito Mussolini nem adott többé engedélyt a futamokra.

A szervezők nem vesztették el a kedvüket, és egyfajta kört alakítottak ki Brescia, Cremona és Mantova között, amit kilencszer autóztak végig, nos így született meg a Brescia Mille Miglia Nagydíj.

Forráskép megtekintése

1941-ben Olaszország belépett a második világháborúba, és a Mille Migliát 1946-ig felfüggesztették. A világháború után a versenyt Mille Miglia-Coppa Franco Mazzotti néven folytatták az 1942-ben elhunyt egyik alapító emlékére.

1950-től 1957-ig a világ minden tájáról érkezett hivatalos gyártók és profi pilóták a megmérettetésre. Az esemény olyan nemzetközi jelentőségűvé vált, hogy jelentősen hozzájárult az ország úthálózatának újjáépítéséhez, valamint az autóipar fejlődéséhez, ami a háború utáni időszakban az olasz fellendülés egyik igazi motorjává vált.
Az 1956-os kiadásban Stirling Moss megdöntötte az átlagsebességi rekordot: 157,65 km/h.

Forráskép megtekintése

1957-ben újabb tragikus esemény történt. Alfonso de Portago spanyol pilóta, Edmund Gurner Nelson amerikai navigátor és kilenc néző vesztette életét Mantova tartományban egy gumiabroncs robbanás miatti balesetben.
Ekkor eltörölték az országúti gyorsasági versenyeket.

A következő évek versenyeit már új keretek között tarthatták meg,  egyes rövid szakaszokon teljes sebességgel, míg a hosszabbakon 50 km/h sebességgel lehetett haladni.
1968-ban történelmi Mille Migliát rendeztek annak örömére, hogy az Alfa Romeo első győzelme óta kereken 40 év telt el.
A következő években minden 2. évben, majd 1987-től évente kerülnek megrendezésre a futamok.

A verseny szervezői bejelentették, hogy kérték a Mille Miglia felvételét az UNESCO immateriális világörökségi helyszínei közé.

A Mille Miglia klasszikus útvonala Bresciában kezdődik és ér véget rövid római megálló után, és körülbelül 1600 km. A veterán járművek útvonala az évek során változott, de az indulási és az érkezési célpont változatlan maradt.

A Mille Miglia sztárja az Alfa Romeo, 1927-1957 között 11 győzelmet tudhatott magáénak, 1948-től a Ferrari 8 versenyt nyert.

Free photos of Alfa romeo

A Mille Miglia Múzeum
2004 novemberében a Bresciai Automobilklub és néhány rajongó létrehozta a Mille Miglia Múzeumot Sant’Eufemiában, aminek az elnöke hosszú ideig Cavalier Camozzi volt.

A Mille Miglia természtesen jónéhány film alaptörténetét is szolgáltatja, a teljesség igénye nélkül:
–  Mario Baffico : A kezek tánca
–  Federico Fellini: Amarcord
–  Claudio Uberti: Rosso Mille Miglia

A verseny tiszteletére rendezik meg Brescia történelmi központjában a Fehér Éjszakát szombat este, ami az  utolsó előtti versenynap. Ebből az alkalomból késő estig nyitva tartanak az üzletek és múzeumok, a város főterein pedig ismert művészek lépnek fel.

Az alábbi olasz nyelvű dokumentumfilmben, amit elsősorban olaszul már tudók vagy a nyelvet gyakorlók figyelmébe ajánlok, még több érdekes információt megtudhattok  a Mille Miglia történetével kapcsolatban.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

percorso útvonal
miglia mérföld
gara verseny
corsa futam
bordo fedélzet
velocità media átlagsebesség
coraggioso bátor
distanza távolság
vettura storica veterán jármű
guerra mondiale világháború

Az olasz lagúna városok nyomában 2.

Velencén, a romantikus és elbűvölő,  világhírű és egyedülálló csatornavároson kívül is számos olyan olasz várost ismerünk, amik víz mentén születtek, és amiket tavak és lagúnák ölelnek körbe, valamint csatornák kereszteznek.

Az előző bejegyzésben Velence, Chioggia és Burano lagúnáiról olvashattatok.

Ma ismerkedjünk meg Padova, Peschiera del Garda és Treviso   lagúna városaival!

Padova 

Padova a csatornái miatt egykor elnyerte a víziváros címet. A múltban  a város számos csatornával rendelkezett, ezek ember által ásott,  mesterséges, de  hajózható csatornák voltak. Így kapcsolták össze az egyik patakot a másikkal. A Padova körüli víz- és folyórendszer tagolódott, és a várost egy összetett folyami kommunikációs rendszer középpontjába helyezte, valamint kötötte azt össze a velencei lagúnával.

Mára a város elvesztette csatornáinak nagy részét, de még mindig megcsodálható néhány, mint például a Conca delle Porte Contarine és a Portello, ami a velencei uralom idején a legfontosabb folyami kikötőként szolgált.

Padova, Italy, Sculptures, Source

Ezenkívül a város Veneto régió egyik legélénkebb és legizgalmasabb kulturális központja, köszönhetően elsősorban annak a számos diáknak, akik Olaszország minden részéből ide özönlenek, hogy a világ egyik legrégebbi és legrangosabb, 1222-ben alapított egyetemére járjanak.

A város tele van szebbnél szebb művészeti alkotássokkal, mint például a Palazzo della Ragione és a Loggia dei Carraresi, a Scrovegni-kápolna Giotto értékes freskóival, Donatello szobrai vagy a modern Libeskind emlékművek.

A történelmi belváros évezredes árkádjain és utcáin sétálva megcsodálhatjuk a XIV. századi freskókkal díszített ősi palotákat.
Kötelező a csodálatos templomok felkeresése is, például a San Antonio bazilika, a Santa Giustina apátság és a katedrális le ne maradjon a listáról.

Forráskép megtekintése

Padova egyben a tudomány városa is. Erre ékes bizonyíték a Palazzo del Bo ősi egyetemi épülete, többek között itt található a világ első anatómiai teátruma, ahol nyilvános anatómia előadásokat és boncolást tartottak, egy ősrégi orvostanterem,  és itt őrzik Galileo Galilei katedráját is.

Az egyetemre olyan illusztris professzorok jártak, mint Nicolò Copernico, és a világ első diplomás nője, Elena Cornaro Piscopia is.

A botanikus kertet az Unesco a világörökség részévé nyilvánított, mivel ez a világ legrégebbi egyetemi botanikus kertje.

Az alábbi videót elsősorban olaszul már beszélők, vagy a nyelvet tanulók számára ajánlom:

 

Ha ebben az elegáns hangulatú városban járunk, ki ne hagyjuk  a Prato del Vallét, ami Európa egyik legnagyobb tere, valamint a Piazza delle Erbe és a Piazza della Frutta nyüzsgő városi piacait, a régi kocsmákat vagy a történelmi bárokat, például a Caffè Pedrocchit.

Forráskép megtekintése

Peschiera del Garda

A csatornákkal átszelt és azokkal körülvett Peschiera del Garda a Garda-tó keleti részének egyik legkülönlegesebb települése. Veronától néhány kilométerre Peschiera del Garda bámulatos történelmi központjával és a XVI. századból származó, impozáns ötszögletű falba zárt erődítménnyel, gyönyörű sáncokkal és lenyűgöző bejárati kapukkal várja látogatóit.

Érdemes felkeresni a XVI.  századi Madonna del Frassino szentélyt, ami több ezer hívő zarándokhelye. Az egyik leglátványosabb látnivaló minden bizonnyal az a gyalogos híd, ami az erőd külső csatornáján halad át.

Peschiera a béke szigete is a természet lágy ölén, érdemes felkeresni például a Frassino-tó oázisát vagy a Mincio-völgyet. A borászoknak, borimádóknak kötelező fedezni és bejárani azt a területet, ami Peschierától a Sirmione-félszigetig ér, és amit Luganának hívják. Ez a hely az azonos nevű borról ismert, ami különösen jól illik a Garda-tó hagyományos, jellegzetes ételeihez.

Limone, Garda, Vacations, Italy, Brescia, Lombardy

Peschierában hajóról fedezzétek fel a  csatornákat, csodáljátok meg ezt a varázslatos várost a vízről, valamint  a Garda-tó partján magasodó, romantikus falvakat.

Treviso, Canal, Bridge, Veneto, Italy, Buildings

Treviso

A város lehet, hogy meglepi a látogatókat a csatornáival, de ne feledjük, hogy folyóvizekben gazdag helyen, a Sile és Botteniga folyók találkozásánál fekszik. Az egyéb jelentős vizei a Sile mellékfolyói, tehát a Storga, a Limbraga és a Dosson.

A város csatornái a Botteniga folyó mellékágakra való felosztásából születtek, és a folyó két ága szegélyezi például a városfalat.  A Cagnan Medio vagy a Buranelli-csatorna az egyik legfestőibb, a közelében található egy csodálatos XVI. századi palota, ami egykor buranói kereskedők lakhelye és raktára volt.

Egy másik gyönyörű vízfolyás a Canale della Roggia, ami a történelmi központ nyugati részén halad át, a Piazza Duomo, majd a Piazza Borsa mellett halad el, és végül a Sile folyóba ömlik.

Treviso 33 csodálatos szökőkúttal is büszkélkedhet, a kisváros telis-tele van macskaköves utcákkal és freskókkal díszített templomokkal.

Italy, Treviso, River, Passage, Willow, Shadow, Channel

Treviso környékéről ered a prosecco, az olaszok isteni habzóbora, valamint a városban találták fel olyan 60 évvel ezelőtt a tiramisùt is.

A trilógia utolsó részében Comacchio, Livorno, Milánó és Mantova lagúnáiról olvashattok majd, tartsatok akkor is velem!

Ha tetszett a bejegyzés, és szerintetek másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen a megosztásokat!  🙂

città d’acqua víziváros
canali artificiali mesterséges
scavare ásni
ammirare csodálni
porto fluviale folyami kikötő
centro culturale kulturális központ
fondare alapítani
cattedra katedrális, tanári asztal
laureato diplomás
orto botanico botanikus kert

 

30 évvel ezelőtt történt a maffia minden idők legbrutálisabb vérengzése

30 évvel ezelőtt a mai napon, 1992. május 23-án történt minden idők  legbrutálisabb maffia lecsapása az igazságszolgáltatás ellen.
Capaci közelében hajtottak végre egy terrorista-maffiatámadást 500 kg robbanóanyaggal azért, hogy megöljék a  maffiaellenes Giovanni Falcone bírót.

Giovanni Falcone 1939-ben, Palermóban született olasz bíró volt.

Kollégájával és egyben legjobb barátjával, Paolo Borsellinóval együtt őt tartják az olasz és a nemzetközi maffiaellenes küzdelem egyik legfontosabb és egyben legismertebb alakjának. Elhivatottságuként mindketten életükkel fizettek.

Képek forrása: ilprimatonazionale

A támadók 17 óra 57 perckor felrobbantották az A29-es autópálya egy szakaszát, miközben az autókonvoj a bíróval, annak szintén bíró feleségével, rendőri kísérettel haladt (volna) át azon a szakaszon.
A véres merényletben, ahol kő kövön nem maradt, a bírón kívül még négyen haltak meg: felesége, Francesca Morvillo, valamint Vito Schifani, Rocco Dicillo és Antonio Montinaro kísérőügynökök. Rajtuk kívül 23-an sérültek meg.

Mivel a maffiózók nyaka körül egyre inkább szorult a hurok, a támadásról és  Falcone megöléséről a Cosa Nostra a Tartományközi Bizottság ülésein döntöttek, ezekre 1991. szeptembere és decembere között Enna közelében került sor. Az ülések elnöke  Salvatore Riina maffiavezér volt.

Ugyanebben az időszakban Castelvetrano közelében egy másik találkozóra is sor került, itt szervezték meg a támadást a Legfelsőbb Bíróság ítéletét követően, ami megerősítette a palermói megatárgyalás ítéletét, azaz az életfogytiglani börtönbüntetést.

A támadást mértani pontosságú tervek és előkészületek sorozata előzte meg.

A Tartományi Bizottság ülésein Giovanni Bruscát választották a támadás koordinátorának. Miután úgy döntöttek, hogy robbanóanyagot használnak, két lehetőséget javasoltak Bruscának. Vagy helyezzen robbanóanyagot a Falcone otthona közelében található szemeteskukába (ezzel a módszerrel többször is éltek, más esetekben), vagy az A29-es autópályát keresztező gyalogos aluljáróba rejtsék el azt.

Mindkét javaslatot elutasították, mivel az elsőnél fennállt annak a veszélye, hogy túl sok “ártatlan” áldozata lesz, míg a másodiknál Pietro Rampulla, a robbanóanyagok szakértője azt javasolta, hogy keressenek szűk helyet a töltetek elhelyezésére, hogy nagyobb legyen deflagráció.

Némi kutatás után egy esővíz-elvezetőt találtak, ami keresztezte az autópályát. 1992 áprilisában Brusca nem bízott semmit a véletlenre, robbanópróbát hajtott végre az Altofonte melletti Contrada Rebuttonéban.

A földbe egy akkora alagutat ásott, mint amekkora az autópálya alatti, és a lyukat kitöltötte cementtel; az alagútba robbanóanyagot és elektromos detonátort helyezett el. Ugyanazt az adót és vevőt használták, mint később a Capaci elleni támadásnál.
A keletkezett robbanás, bár a töltés jóval kisebb volt, mint a támadásban használt robbanás, meglehetősen erős volt.

Április és május között Salvatore Biondino, Raffaele Ganci és Salvatore Cancemi (a San Lorenzo, della Noce és Porta Nuova körzetek vezetői) ellenőrzéseket végeztek az A29-es autópályán, Capaci körzetében, hogy megtalálják a legmegfelelőbb helyet a támadás végrehajtására.

Ezzel egy időben Altofonte mellett egy újabb szervezedés és találkozó volt, itt döntöttek 200 kg robbanóanyag átszállításáról 13 kukában. A kukákat Antonino Troìa, a Capaci család alfejének a villájába vitték, majd egy újabb találkozó során  a robbanóanyag másik részének az átszállítására került sor.

Közben különféle sebességteszteket végeztek, a robbanás helye előtt az autópálya szakaszon hűtőszekrényt és piros festéknyomokat helyeztek el, ezekkel jelezték a rádiós vezérlés működtetésének pillanatát.
Levágták a fák ágait is, hogy semmi ne befolyásolja a tökéletes rálátást az autópálya ezen szakaszára.

Május 8-án este a 13, robbanóanyaggal megrakott kukát elhelyezték  az autópálya alatti vízelvezető alagútban, a capaci csomópontban.  Szintén májusban Falcone palermói háza alatt parkoló két páncélozott Fiat Croma és Lancia Thema mozgását kezdték el  ellenőrizni, figyelték a bíró minden mozdulatát, és azt is, hogy mikor tér vissza Rómából.

Május 23-án,  a támadás napján sem bíztak semmit a véletlenre.
A Fiat Croma elhagyta a házat, és a Punta Raisi repülőtér felé indult az autópályán, hogy felvegye Falconét.
2 maffiózó kocsiban ülve, a reptéren, telefonon keresztül leadta a drótot, hogy Falcone valóban megérkezett.

Ezután az A29-es autópálya sávjával párhuzamos úton követték a páncélos menetet, és 3-4 percig telefonos kapcsolatban maradtak azokkal, akik egy Capaci feletti dombon állomásoztak, hiszen innen az érintett autópálya-szakasz tökéletesen belátható volt.

Amikor az autókonvoj az érintett szakaszra ért,  aktiválták a távirányítót, ami a robbanást okozta. A konvoj első autóját, egy páncélozott,  barna Cromát a robbanás telibe találta, és az útfelületről a néhány tíz méterrel arrébb lévő olajfákkal tarkított kertbe repítette. A benne ülő ügynökök,  Antonio Montinaro, Vito Schifani és Rocco Dicillo azonnal szörnyet haltak.

A második autó egy fehér Croma volt, amit Falcone vezetett.  Az autó a hatalmas robbanás következtében hirtelen felemelkedett, majd az aszfaltfalnak és a törmeléknek csapódott. Falcone és felesége nem voltak bekötve a biztonsági övvel.  Falcone bíró még élt és eszméleténél volt, amikor kiszabadították a roncsok közül, de állapota válságos volt, a kórházban veszítette életét még aznap este.

Állítólag az verte ki a maffiánál a biztosítékot, hogy a köztudottan maffiózó Giulio Andreotti szenátort lejáratták, nem is őt iktatták be,hanem Luigi Scalfarót.

A sors iróniája, hogy római beiktatásra aznap, május 25-én került sor, amikor az áldozatok gyászmiséjére is Palermóban, a San Domenico templomban, amin részt vettek Falcone családtagjai, kollégái, többek között Paolo Borsellino és az egész környék apraja-nagyja.

A capaci mészárlás kivizsgálását kezdetben Caltanissetta Salvatore Celesti leköszönő főügyésze koordinálta, majd 1992. július 15-én átadták utódjának, Giovanni Tinebrának. Az első nyomozási eredmények 1993. márciusában születtek. Letartóztatása után Gioè öngyilkosságot követett el a cellájában, valószínűleg azért, mert rájött, hogy lehallgatták, miközben együttműködött az igazságszolgáltatással.

Majd Di Matteo és La Barbera is úgy döntött, hogy együttműködik az igazságszolgáltatással, és elsőként hozták nyilvánosságra a mészárlás többi elkövetőjének nevét.
A maffia annyira felbőszült ezen, hogy Di Matteo kisfiát elrabolták, brutális kegyetlenséggel megölték, holttestét savban oldották fel, így próbálták őt a vallomása visszavonására kényszeríteni.
Ennek ellenére Di Matteo folytatta az igazságszolgáltatással való együttműködését.

Ez volt az első olyan bírósági vizsgálat Olaszországban, ahol a törvényszéki szakterületen DNS elemzést alkalmaztak.

A mészárlást követő napokban a nyomozók egy, az autópályára néző dombon találtak több cigarettacsikket a földön, az összehasonlító nyálelemzést követően a DNS-t összeegyeztethetőnek találták a két fő gyanúsított, La Barbera és Di Matteo DNS-ével.

1995 áprilisában megkezdődött a capaci-mészárlás pere.  1997-ben a Carmelo Zuccaro bíró által vezetett caltanissettai bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Salvatore Riinát (ő a börtönben vesztette életét 87 évesen, 2017-ben) és még egy sor maffiózót.

Salvatore Riináról, közismertebb nevén Totò Riináról alapmű az Il capo dei capi.
Ez a lebilincselő, fordulatokkal teli minisorozat a Cosa Nostra fejéről  szól, aki a forgatás idején már börtönben ült, de még életben volt.
Maffia film ajánlómról szóló bejegyzésemet ITT tudjátok megtekinteni.

2000 áprilisában a caltanissettai fellebbviteli bíróság megerősítette az összes elsőfokú ítéletet és felmentő ítéletet, de Salvatore Buscemit, Francesco Madoniát, Antonino Giuffrét, Mariano Agate-et és Giuseppe Farinellát is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte.

2002 májusában a Semmítőszék hatályon kívül helyezte Pietro Aglieri, Salvatore Buscemi, Giuseppe Calò, Giuseppe Farinella, Antonino Giuffrè, Francesco Madonia, Giuseppe Madonia, Giuseppe és Salvatore Montalto, M. ítéletét.

Elsősorban olaszul már beszélők vagy olaszul tanulók figyelmébe ajánlom az alábbi videót:

strage mészárlás
attentato tánadás
autostrada autópálya
macchina blindata páncélozott autó
giudice bíró
morire meghalni
colpire lesúlytani
riunione találkozó
carcere börtön
sentenza ítélet

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

Az olasz lagúna városok nyomában 1.

Velencén, a romantikus és elbűvölő,  világhírű és egyedülálló csatornavároson kívül is számos olyan olasz várost ismerünk, amik víz mentén születtek, és amiket tavak és lagúnák ölelnek körbe, valamint csatornák kereszteznek.

A gyakran ősi kereskedelmi útvonalakként született olasz városok csatornái ma már nem találkoznak távoli világból érkező kereskedőkkel, és innen érkező egzotikus fűszereket sem látnak.

Ugyanakkor ezek a csatornák a mai napig hajózhatók, a turisták és a városuk hagyományit tisztelő helyi lakosok legnagyobb örömére.  Gondolákban, csónakokban vagy hajókon a mai napig végig lehet járni a gyönyörű városok vízi útjait, ezek mindegyike kivétel nélkül velencei hangulatot idéz, de mindegyik településnek megvan a maga története.

Íme a 10 legszebb és leghíresebb olasz csatornaváros:
Velence, Chioggia, Burano, Padova, Peschiera del Garda, Treviso, Comacchio, Livorno, Milánó és Mantova.

Italy, Venice, Water, Gondola, Architecture, Venezia

Velence

Maga a varázslat, minden ide utazó  akár első, akár sokadik alkalommal jár itt, hitetlenkedve és tátott szájjal csodálja ezt a varázslatos és egyedi várost. A Serenissimát lagúnáival együtt az UNESCO a világörökség részévé nyilvánítottak. 435 híd köti össze a 118 szigetecskét, amiken a város fekszik, és 176 csatorna szeli át ezeket.

A népek és kultúrák kereszteződése ellenére Velence évszázadok óta változatlan formában őrzi örök szépségét. Ha megtehetjük, gondolában romantikázzuk végig a Canal Grande mentén található csodálatos palotákat, tekintsük meg a Sóhajok hídját, és suhanjuk el a Rialto híd alatt.

A vízről csodálatos látványt nyújt a Szent Márk tér  a bazilikával, a harangtoronnyal és a Dózse-palotával, ez utóbbit Napóleon Európa legelegánsabb palotájának titulálta.

Venice, Sunset, Gondola, Water, Italy, Architecture

Velence egyben az az olasz város, ahol a műalkotások legnagyobb sűrűsége koncentrálódik. Megcsodálhatjuk Tintoretto remekműveit a San Rocco iskolában, megtekinthetjük Picasso, Dalí és Miró munkáit a Peggy Guggenheim gyűjteményben, betekintést nyerhetünk a kortárs művészetbe, vagy felfedezhetjük a múzeumokat, galériákat, a világ egyik legszebb könyvesboltját, és az elkerülhetetlen Biennálét.

Venice, Italy, Water, Architecture, Channel, Travel

Így csodálhatjuk meg az olyan lenyűgöző nemesi palotákat, mint a Palazzo Grassi és a dózsék korát idéző arisztokrata rezidenciákat, de olyan rejtett csodákra is bukkanhatunk, mint a Palazzo Contarini del Bovolo.

Velencét akkor ismerhetjük meg igazán, ha nem a térképet követjük, hanem egyszerűen beleveszünk a lagúnák és a csatornák zeg-zúgos világába.

Italy, Chioggia, Bridge, Channel

Chioggia

Csendes utcái és festői csatornái miatt Chioggiát kis Velencének hívják. A barbár inváziók elől menekülők népesítették be anno Velence hátországát.

Velencéből érdemes hajóval kirándulást tenni Chioggiába és sétálni San Domenico, Vena és Lombardo színes házai és csatornái között.
A Corso del Popolón végig sétálva számtalan nagyszerű építészeti remekművet tekinthetünk meg, úgy mint a Palazzo Comunale, a Granaio, a 13. századi San Nicolò, San Domenico és Carpaccio, valamint a Piazzetta Vigo a 12. századi oszloppal.

Ki ne hagyjuk az Óratornyot, azaz egykori világítótornyot és őrtornyot, ami ma Chioggia történelmét nyomon követő és bemutató múzeumként funkcionál, és aminek a tetején egy asztrológiai órát is megtekinthetünk.

Watch, Old, Symbol, Ancient, Bell Tower, Veneto, Italy

Látogassuk meg  a Santa Maria Assunta tiszteletére szentelt katedrálist és a közeli San Martino templomot.

A városban található egy jellegzetes halpiac, keddtől vasárnapig tart nyitva, itt közvetlenül a tengerről kora reggel visszatérő halászok árulják az aznap fogott zsákmányukat.
Chioggia kikötőjében, a mólónál még mindig megcsodálhatjuk a bragozzikat, a jellegzetes élénk színű hajókat.

Italy, Burano, Channel, Venice, Canal, Boats, Buildings

Burano

Velence egyik szigete, ami csipkéiről és a csatornák mentén álló színes házairól híres.
A Tre Pontihoz érve megcsodálhatjuk a part menti színes házakat. A legenda szerint anno a halászok festették élénk színűra a házaikat, és amikor a hosszú utazásaikból tértek haza, így könnyen tudtak tájékozódni.

Burano, Architecture, Colorful, Venice, Italy

Ha a Galuppi tér körüli utcákon sétálgatunk, gyakori jelenség, hogy az utcákon és a tereken idős hölgyekbe botlunk, akik kiülnek az utcára és ott hímezik az eredeti buranói csipkét, miközben megvitatják az élet kisebb-nagyobb eseményeit.
Érdemes ellátogatni a Csipkemúzeumba, valamint a főtéren található  San Martino Vescovo temploba. Ez utóbbi Gian Battista Tiepolo híres festményének ad otthont.

Mindenféleképpen keressük meg a Casa di Bepi Suàt, a sziget leghíresebb, színes és geometriai formákkal tarkított házát.

Forráskép megtekintése

Elsősorban olaszul már tudók vagy a nyelvet tanulók figyelmébe ajánlom az alábbi videót:

A következő bejegyzésben Padova, Peschiera del Garda és  Treviso lagúnáiról olvashattok, tartsatok akkor is velem!

Ha tetszett a bejegyzés, és szerintetek másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen a megosztást! 🙂

canale csatorna
commercio kereskedelem
navigabile hajózható
residente helyi lakos
viaggiatore utazó
collegare összekötni
eterno örök
opera d’arte művészeti alkotás
arte contemporanea kortárs művészet
palazzo nobiliare nemesi palota