Oh Bej! Oh Bej! A karácsonyi vásár fényei Milánóban

”Oh Bej! Oh Bej!”

Vagyis de szép, de szép!  🙂
De ez nem is olaszul van!

Akkor mi ez a furcsa kifejezés?

A milánói karácsonyi vásár története a XIII. század végére nyúlik vissza.
Ha nem is a mai formájában, de 1288 óta létezik.

Milánóban az ”Oh Bej, Oh Bej”-ként emlegetett vásár a legnagyobb jelentőségű az év végi ünnepek előtt, ami a többi vásárral ellentétben csak egy hétvégén át látogatható, Szent Ambrus ünnepe környékén.

Az ”Oh Bej, Oh Bej” legendája Giannetto Castiglione nevéhez fűződik, aki a XVI. században IV. Piusz pápa utasítására utazott a városba.

Ekkoriban a pápai udvar úgy vélte, Szent Ambrus népe nem igazán jeleskedik a vallás megfelelő gyakorlásában. Így aztán követ útján próbálta jobb belátásra téríteni a népet.

Castiglione küldöttsége élén elsőként lépett a városba egy december 7-i napon, Szent Ambrus – Milánó védőszentjének a napján.

Az őt váró tömegben rengeteg gyermeket pillantott meg. Ahogy az egy nemes úrtól illik, hamar ajándékokkal halmozta el őket, akik az ”Oh Bej, Oh Bej” kiáltásokkal boldogan fogadták az édességekkel és játékokkal megrakott kis csomagokat.

Az ”Oh Bej, Oh Bej” kifejezés mai megfelelője az ”Oh Belli, Oh Belli”, (de szép, de szép), a gyerekek elragadtatását volt hivatott kifejezni, a lombard dialektus miatt hangzik ilyen érdekesen.

A vásár a városban kifejezetten hosszú időszakokig került megszervezésre egy-egy helyen.
Legutóbb 2006-ban törték meg egy akkor már 120 éves hagyományt, és költöztették át az egyre nagyobb helyet kívánó eseményt a Castello Sforzescóba.

A kastély körül 25.000 négyzetméter területen 380 kiállító, elsősorban kézműves,  várja 2019-ben is a látogatókat, december 5-8. között.

Az idei karácsonyi ünnepségsorozat Milánóban szép olasz elnevezést kapott: Green Christmas (a környezetvédelem, az innováció jegyében) a tavalyi Your Christmas után. 🙂

Idén először Milánóban építették meg a San Siro melletti mikulásvárost, ami jelenleg Olaszország legnagyobb karácsonyi városa.

30.000 négyzetméteren várják az idelátogatókat játékgyárral, a manók falvával, a rénszarvas és a télapó otthonával, télapó-postával, előadásokkal.
Bővebben erről ebben a bejegyzésben tudtok olvasni.

A város másik nagy karácsonyi vására a város szívében, a Dóm téren és környékén várja a látogatókat. A Corso Vittorio Emanuele és a via dell’Arcivescovado között kerül megrendezésre.

Nagyjából 80 karácsonyi bódét állítottak fel, ahol helyi termékek, sajtok, tartósított húsipari készítmények, ajándéktárgyak vásárolhatók.

Nem hiányozhat a perec, a vattacukor és a forralt bor sem.

A Dóm téren december 5-én állítják fel a város legmagasabb karácsonyfáját. A tavalyi fa 25 méter magas,Trentinóból érkezett. Egészen vízkeresztig, 35 ezer led világította be a Dóm teret napi 24 órában.

Idén viszont 35 méter magas, 14 méter átmérőjű, fém karácsonyfa több ezer leddel díszíti a Dóm teret.

Ezen kívül a Dóm téren minden nap 18.30-kor adventi zenés naptárban gyönyörködhetünk. A Palazzo del Portici Meridionali egy hatalmas kivetítő vászonná válik, 60×20 méter felületen videóvetítéssel várják a látogatókat.

A Stazione Centrale (Központi pályaudvar) homlokzatára is fantasztikus karácsonyi fényeket vetítenek minden este – és itt, az épülettel szemben is találhatunk egy viszonylag kicsi, de hangulatos karácsonyi vásárt.

A Dóm tértől néhány lépésre, a II. Vittorio Emanuele Galériában, az Oktogon alatt a galéria közepén, a karácsonyi ünnepek alkalmából a Swarovski – immár a hagyományokhoz híven –  egy 12 méteres fát állított fel mintegy 10 ezer kristálydíszítéssel, 36 ezer led izzó világítással.

A több mint 36 km hosszú, színes fényekben pompázó városban jégpályák, betlehemek, utcai árusok várják a helyieket és a turistákat.

Vin brulé (forralt bor), sült gesztenye és a jellegzetes firunatt (gesztenye füzér) illata tölti be a tereket.

Újdonság, hogy a II. Vittorio Emanuele kupolája elegáns fehérben pompázik, köszönhetően a 800 négyzetméternyi, mintegy 5000https://olasznyelvtan.hu/milano-a-panettone-fovarosa/ led izzónak.

Ha karácsony, akkor a Scalában kötelező, hogy új műsorszámmal lepjék meg a közönséget. Idén a Tosca az új színdarab, amit hatalmas sikerrel mutattak be az operaházban.

Milánó a divat és a panettone fővárosa is.
A panettone történetéről, magyar nyelvű recepttel, ebben a bejegyzésben tudtok olvasni.

A panettone egy olyan édesség, ami nem hiányozhat egyetlen olasz karácsonyi asztalról sem.
2017-ben, karácsony előtt elkészítették az eddigi legnagyobb panettónét, ami 2 méter magas volt és 140 kg. A II. Vittorio Emanuele Galériában ebből a hatalmas kuglófból 1200 ember tudott 1-1 szeletet kóstolni.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

 

mercatino natalizio milanesemilánói karácsonyi vásár
antica tradizioneősi hagyomány
rappresentareábrázol
conteneretartalmazni
fedehit
cittadinovároslakó
giocattolojáték
distribuireszétosztani
derivareszármazik
gioiaöröm

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top