skip to Main Content
Buon Natale! A Karácsonyi Vásár Fényei Milánóban

Buon Natale! A karácsonyi vásár fényei Milánóban

O Bej! O Bej!
Azaz de szép, de szép! 
De ez nem is olaszul van!
Akkor mi ez a furcsa kifejezés?

A milánói karácsonyi vásár története a XIII. század végére nyúlik vissza.
Ha nem is a mai formájában, de 1288 óta létezik.
Milánóban az ”Oh Bej, Oh Bej”-ként emlegetett vásár a legnagyobb jelentőségű az év végi ünnepek előtt, ami a többi vásárral ellentétben csak egy hétvégén át látogatható, Szent Ambrus ünnepe környékén.

Az ”Oh Bej, Oh Bej” legendája Giannetto Castiglione nevéhez fűződik, aki a XVI. században az IV. Piusz pápa utasítására utazott a városba. Ekkoriban a pápai udvar úgy vélte, Szent Ambrus népe nem igazán jeleskedik a vallás megfelelő gyakorlásában. Így aztán követ útján próbálta jobb belátásra téríteni a népet.
Castiglione küldöttsége élén elsőként lépett a városba egy december 7-i napon, Szent Ambrus – Milánó védőszentjének a napján.
Az őt váró tömegben rengeteg gyermeket pillantott meg. Ahogy az egy nemes úrtól illik, hamar ajándékokkal halmozta el őket, akik az ”Oh Bej, Oh Bej” kiáltásokkal boldogan fogadták az édességekkel és játékokkal megrakott kis csomagokat.
Az ”Oh Bej, Oh Bej” kifejezés mai megfelelője az ”Oh Belli, Oh Belli”, (de szép, de szép), a gyerekek elragadtatását volt hivatott kifejezni, a lombard dialektus miatt hangzik ilyen érdekesen.
A vásár a városban kifejezetten hosszú időszakokig került megszervezésre egy-egy helyen.
Legutóbb 2006-ban bontottak meg egy akkor már 120 éves hagyományt, és költöztették át az egyre nagyobb helyet kívánó eseményt a Castello Sforzesco-ba.
A kastély körül 25.000 négyzetméter területen 380 kiállító várja a látogatókat.

Az idei karácsonyi ünnepségsorozat Milánóban szép olasz elnevezést kapott: Your Christmas. 🙂

A város másik nagy karácsonyi vására a város szívében, a Dóm téren és környékén várja a látogatókat. A Corso Vittorio Emanuele és a via dell’Arcivescovado között kerül megrendezésre.
Nagyjából 80 karácsonyi bódét állítottak fel, ahol helyi termékek, sajtok, tartósított húsipari készítmények, ajándéktárgyak vásárolhatók.
Nem hiányozhat a perec és a forralt bor sem.

A Dóm téren december 5-én állították fel a város legmagasabb karácsonyfáját. A fa 25 méter magas, Trentinóból érkezett. Egészen vízkeresztig, 35 ezer led világítja be a Dóm teret napi 24 órában.

Ezen kívül a Dóm téren minden nap 18.30-kor az adventi zenés naptárban gyönyörködhetünk. A Palazzo del Portici Meridionali egy hatalmas kivetítő vászonná válik, 60×20 méter felületen videóvetítéssel várják a látogatókat.
Hogy aznap volt-e valami gond a vetítéssel, amikor mi ott voltunk, azt nem tudom, de számunkra ez kissé csalódás volt.
Ugyanakkor a Stazione Centrale (Központi pályaudvar) homlokzatára tényleg fantasztikus karácsonyi hangulatot vetítenek minden este – és itt, az épülettel szemben is találhatunk egy viszonylag kicsi, de hangulatos karácsonyi vásárt.

A Dóm tértől néhány lépésre, a II. Vittorio Emanuele Galériában, az Oktogon alatt a galéria közepén, a karácsonyi ünnepek alkalmából a Swarovski – immár a hagyományokhoz híven –  egy 12 méteres fát állított fel mintegy 10 ezer kristálydíszítéssel, 36 ezer led izzó világítással.

A több mint 36 km hosszú, színes fényekben pompázó városban jégpályák, betlehemek, utcai árusok várják a helyieket és a turistákat.
Vin brulé (forralt bor), sült gesztenye és a jellegzetes firunatt (gesztenye füzér) illata tölti be a tereket.

Idei újdonság, hogy a II. Vittorio Emanuele kupolája elegáns fehérben pompázik, köszönhetően a 800 négyzetméternyi, mintegy 5000 led izzónak.
Ugyanakkor a Scala tér idén vörös színben tündököl, köszönhetően a Chanelnek.

Ha karácsony, akkor a Scalában kötelező, hogy új műsorszámmal lepjék meg a közönséget. Idén Verdi: Attila az új darab, amit hatalmas sikerrel mutattak be az operaházban.

A corso Buenos Aires, a Caselli Daziari és a corso Venezia szintén vörös fényekben pompázik, amivel a párizsi Champs Élysées karácsonyi hangulatát próbálják Milánóba varázsolni.

Milánó a divat és karácsonykor a panettone fővárosa is.
Erről már írtam korábban, a cikket recepttel együtt itt találjátok:

https://olasznyelvtan.hu/milano-a-panettone-fovarosa/

A panettone egy olyan édesség, ami nem hiányozhat egyetlen olasz karácsonyi asztalról sem.
2017-ben, karácsony előtt elkészítették az eddigi legnagyobb panettónét, ami 2 méter magas volt és 140 kg. A II. Vittorio Emanuele Galériában ebből a hatalmas kuglófból 1200 ember tudott 1-1 szeletet kóstolni.
Idén december 16-én ismét megkísérelték megdönteni az eddigi rekordot. Megpróbáltuk kivárni, hogy mi lesz a vége, de sajnos az (elvileg) késő esti géppel jöttünk haza, így lemaradtunk a végeredményről.
A visszautunkat meglehetősen hosszú és „természetesen” információmentes maratoni várakozás előzte meg, hajnali fél 3-as landolással.
Viszont ez sem tudta az arcunkról a mosolyt letörölni, Olaszország és az olasz emberek csodálatosak. 🙂

Alla prossima!  🙂

Ha szereted az olasz kultúrát és az olasz nyelvet, erről többet is meg szeretnél tudni, kérlek, hogy látogass el az oldalamra:
https://www.facebook.com/olasznyelvtan/?ref


Back To Top