skip to Main Content
BUON NATALE! KARÁCSONYI KÉSZÜLŐDÉS OLASZ MÓDRA 1. – IMMACOLATA

BUON NATALE! KARÁCSONYI KÉSZÜLŐDÉS OLASZ MÓDRA 1. – IMMACOLATA

A karácsonyi ünnepekre való készülődés  Olaszországban december 8-én, a Szeplőtelen fogantatás (L’Immacolata Concezione) napján kezdődik.
Ez az ünnepi időszak január 6-án, az Epifania (vízkereszt) ünneppel ér véget.
Olaszországban nem ünneplik adventet és adventi koszorújuk sincs.

A Szeplőtelen fogantatás egy katolikus hittétel, ami szerint Szűz Mária már édesanyja, Szent Anna méhében szeplőtelenül, azaz eredendő bűn nélkül fogant.
A szeplőtelen fogantatás tehát nem azonos azzal a hittétellel, hogy Mária Jézust szűzen foganta és szülte.
A szeplőtelenség olyan kiváltság, amelyet a római katolikus egyház csak Szűz Mária esetében ismer el. A római katolikus egyház régi időtől kezdve hitte, hogy Mária szeplőtelenül fogantatott), ezt a tant dogmává azonban csak IX. Piusz pápa emelte 1854. december 8-án.

Néhány szokás, mely december 8-hoz kapcsolódik:

 • Családi ünnep, amit az olaszok – ha megtehetik – ténylegesen családi körben töltenek.
 • A Szeplőtelen fogantatás napján kezdenek el a karácsonyra készülni.
 • Ezen a napon kezdik el otthon is feldíszíteni a karácsonyfákat, régi és új karácsonyfa díszekkel. Nem feltétlenül egy nap alatt végeznek vele, akár egy hétig is elbíbelődnek a fa díszítésével.
  Nekem mindig is nagyon tetszett, hogy feldíszített lakásba értünk haza, rá tudtunk hangolódni az ünnepekre és nem az utolsó pillanatban kellett kapkodni.
 • Ezen a napon kezdik el felállítani és megépíteni a karácsonyi betlehemet, ezt sem feltétlenül állítják fel egy nap alatt. A tradíció szerint minden évben legalább egy új elemmel kell a betlehemet gazdagítani, bővíteni.

 • Kilátogatnak a karácsonyi piacokra, vásárokra.
 • Elkezdődik a síszezon.
 • Milánóban egy nappal előtte van a város védőszentjének az ünnepe, Szent Ambrus napja. Így a milánóiaknak, ha szerencséjük van,  akár 4-5 napos hosszú hétvégéjük is lehet.

  Ha szereted az olasz kultúrát és az olasz nyelvet, erről többet is meg szeretnél tudni, kérlek, hogy látogass el az oldalamra:
  https://www.facebook.com/olasznyelvtan/?ref

Back To Top