A cannoli története
Kialakulásának története körül sok legenda kering.
Az első feljegyzések szerint Ciceró is írt már egy tejjel gazdagított cső alakú tésztáról. Sokan vitatják, hogy az ókori szerzőé lenne az első cannoliról szóló feljegyzés.
Egy másik teória szerint egy ókori római receptet módosíthattak egy szicíliai kolostor apácái, és ezt vehették át palermói cukrászok.
Egy harmadig legenda szerint a szicíliai arab uralom ideje alatt a szaracénok háremeiben élő hölgyek készítettek először ilyesféle édességet, ősi arab recept alapján.
Az édesség neve csövecskét jelent, mivel csőre kell tekerni a tésztát, majd azt kisütni.
A roppanós, olajban sütött, ricottával töltött, eredetileg csak karnevál idején készített szicíliai édességet nem ördöngösség elkészíteni.
Könnyű, selymes krém és roppanós tészta – ez a titka a jó cannolinak.
Mint minden regionális receptnek, ennek is megvannak a maga titkai és változatai, szinte városról városra, sőt családról családra másképpen készítik, és naná, hogy mindenki azt mondja, az ő receptje a tuti.
Vannak, akik a tésztához aromát, kávét vagy fahéjat adnak, mások kakaót.
A tészta egyik lelke az alkohol. A toszkánok például a szicíliai Marsala helyett Vin Santót használnak és voilà, máris toszkán a recept.
Egy dolog biztos, a töltelékhez csakis ricottát használnak (a mi édes túrónk tehát nem megfelelő) és szinte mindig csokoládé darabokkal dúsítják. Ezen felül pedig díszíthetik cseresznyével, pisztácia darabokkal, kandírozott naranccsal.
Hozzávalók a tésztához:
26 dkg finomliszt
2 dkg cukor
5 gr keserű kakaópor
1 csipetnyi só
20 gr tojás
3 dkg hideg zsír
0,6 dl Marsala – helyettesíthető más alkohollal
0.1 dl olasz (!) fehér borecet – ha ezt nem tudjátok beszerezni, hagyjátok ki a receptből
Hozzávalók a töltelékhez:
1 kg ricotta, amit legalább egy éjszakán keresztül hűtőben le kell csöpögtetni
13 dkg cukor
80 gr csoki darabok
Az alábbi videóban olasz nyelven is megtekinthetitek a cannoli elkészítését:
A tészta elkészítése:
A tésztához az alapanyagokat kézzel keverjük össze egy tálban, a videóban látható módon. Először a tálban, majd a gyúródeszkán egészen addig, míg homogén tésztát nem kapunk.
Folpackban legalább egy órán keresztül hűtőben pihentetjük.
Majd tovább pihentetjük legalább fél órán keresztül szobahőmérsékleten, ezt követően megfelezzük.
Az egyik felét folpack alatt tartjuk, a másik felét lisztes gyúródeszkán, kézzel gyúrni kezdjük.
Kövessétek a videón ennek a menetét: 1.33
Ha valakinek nincs tésztagyújtó gépe, kézzel is nyújthatja a tésztát, de így nyilván melósabb.
Az alapos gyúrás, a tészta hajtogatása azért fontos, hogy a sütés során buborékok keletkezzenek a tészta felületén.
A gyúrás, nyújtás, hajtogatás végén a tészta vastagsága mindösszesen fél milliméter.
Ha a legkevesebb macerával szeretnénk elkészíteni, akkor négyszög alakúra vágjuk fel a tésztát úgy, ahogy a videóban is látszik. Ha a tradicionális elkészítést részesítjük előnyben, akkor kör alakúra vágjuk ki a tésztát.
Tekerjük fel a tésztát egyenként a csövekre, tojássárgájával ragasszuk azt össze. Videó: 3.50
Elérkezett a sütés pillanata, 180 C°-os zsiradékban (ez lehet zsír vagy olaj) egyenként sütjük a cannolót, szűrő és csipesz segítségével forgatjuk, hogy ne égjen meg, viszont a buborékok megjelenjenek a tészta felszínén. Majd a zsiradékot lecsepegtetjük.
A töltelék elkészítése:
Az éjszaka folyamán lecsöpögtetett ricottát szűrőn átnyomjuk, hozzáadjuk a cukrot, alaposan elkeverjük, hogy selymes és homogén legyen, a végén pedig hozzáadjuk a csoki darabokat és alaposan összekeverjük.
Habzsákba töltjük, a cannolo egyik majd másik végébe is betöltjük a krémet, igény szerint pisztáciával, kandírozott gyümölccsel díszítjük, porcukorral hintjük.
A finom cannoli lényege a roppanós ostya.
Egy apró trükk arra, hogy roppanós maradjon: ne töltsük meg előre krémmel az ostyát, mert elázik, hanem csak fogyasztás előtt.
„Leave the gun, take the cannoli.” – hangzott el a Keresztapa című filmben.
Ugye ezzel mindenki egyetért? 🙂
Buon appetito! 🙂
Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod. 🙂
derivare da | valahonnan származni |
suora | apáca |
ricotta | túró |
ripieno | töltelék |
piccoli tubi di metallo | kis fémcsövek |
setacciare | szitálni |
zucchero a velo | porcukor |
riempire | megtölteni |
croccantezza | ropogósság |
farcire | megtölteni |