skip to Main Content
Carbonara, Carbonara, Carbonara!

Carbonara, carbonara, carbonara!

Április 6-án, idén negyedik alkalommal ünnepeljük világszerte az olasz gasztronómia egyik kulináris kincsét, a carbonarát.
Az eseményt világszerte olyan sokan követik, hogy erre a virtuális rendezvényre egy külön hastaget is létrehoztak: #carbonaraday.

A carbonara viszonylag modern receptnek számít.
Úgy tartják, hogy a II. világháború után, az amerikai katonáknak – akik hozzá voltak szokva a tojással és húsos szalonnával készült ételekhez – kedveskedtek ezzel a római étellel.

A tökéletes recept

Minden szakácsnak megvan a maga titka, hogy hogyan készíti a tökéletes carbonárát.
Egy olasz szakács számára 5 összetevője van a tökéletes carnonárának:
guanciale, pecorino, tojás, só (csak a tészta főzőlevébe kell tenni belőle) és fekete bors.

Ország- és világszerte léteznek a carbonarának különféle alternatív változatai is, mint például Spanyolországban tejszínt is adnak hozzá, Kínában és Malajziában csirkével készítik. Van, aki szerecsendióval (például Olaszország észak-keleti régióiban), és van, aki petrezselyemmel is ízesíti.

Az alábbi videóban egy római, egy picit „pazzarello” szakács mutatja be a tökéletes carbonara receptjét, olaszul.
A videóból a 6., titkos összetevő is kiderül. 🙂

Hozzávalók 1 fő részére: 
10 dkg spagetti
5 dkg húsos szalonna (guanciale)
3 dkg pecorino romano (sajt)
feketebors
2 tojás sárgája
+ a 6. titkos összetevő: sertészsír

preparare elkészíteni
strutto sertészsír
tuorlo / rosso di uova tojás sárgája
ingrediente segreto titkos összetevő
sciogliersi elolvad / megolvad
grattugiare reszelni
mescolare összekeverni
aggiungere hozzáadni
fare una verifica ellenőrizni
amalgamare alaposan összekeverni

Ha úgy gondolod, hogy ez a bejegyzés mások számára is hasznos vagy érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod. 🙂

Back To Top