A colomba di pasqua (húsvéti galamb) a csokitojással egyetemben a húsvéti ünnepek egyik tipikus édessége, széles körben elterjedt az egész ország területén.
Az eredeti recept Lombardiából származik, de az évszázadok során számtalan variációja alakult ki.
Ennek a finom húsvéti édességnek a történetét mindig is mítoszok és legendák övezték.
Hivatalos születése az 1930-as évekre datálódik, amikor is Milánóban a Motta vállalat reklámfőnöke egy nyertes javaslattal állt elő.
A panettonéjáról már ismert vállalat úgy döntött, hogy megoldást keres arra, hogyan tudná gyártósorát, gépeit, és a karácsonyi kuglóf elkészítéséhez szükséges alapanyagokat a következő hónapokban is ki- és felhasználni.
Így született meg a húsvéti galamb ötlete, elkészítéséhez hasonló technológiát alkalmaznak, mint a panettone elkészítéséhez, azzal a különbséggel, hogy ennek a süteménynek a tetejét vékony réteg mandulával vagy manduladarabokkal vonják be.
A klasszikus süti lisztet, vajat, tojást, cukrot, kandírozott narancshéjat és az imént említett mandulát tartalmazta, de az idők során számtalan variációja jött létre.
Köszönhetően a panettone hírnevének, a colomba nagyon rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert, ma már nem hiányozhat egyetlen olasz húsvéti asztalról sem.
Semmi kétség nem fér ahhoz, hogy a Motta vállalat a colomba szülőatyja, de a sütemény kialakulása körül számos legenda alakult ki, mindegyikben szimbolikus jelentéssel és természetfeletti erővel van a galamb felruházva. Pontosan, mivel születése a keresztény hagyományokhoz szorosan kapcsolódik, nem kizárható, hogy az évszázadok során készítettek hasonló formájú, de nem édes ételeket az év ezen időszakában.
Az egyik legenda szerint a VI. században, a Paviát elfoglaló Alboin longobárd királyt galamb formájú, édes kenyérrel kínálták.
Egy másik legenda szerint Szent Kolumbán, ír származású, bencés misszionárius nevéből ered a sütemény elnevezése. 600-ban Teodolinda lombard királynő meghívta udvarába Kolumbánt szerzetesei kíséretében.
Ők viszont nyilvánvalóan elutasították a húsban és vadételekben gazdag ebédet, mert nem nagypéntek volt. Kolumbán, hogy végül meg ne sértse a királynőt, minden felszolgált finomságot fehér, galamb alakú kenyérré varázsolta.
Végül egy harmadik legenda szerint az édesség kialakulása az 1176-os legnanói csatához kapcsolódik. A lombard címeren három galamb volt és a legenda ezeknek a madaraknak tulajdonítja Carroccio és seregének a viadalát.
A colomba elkészítését az olaszul tudók ezen a videón követhetik, az olaszul még nem tudóknak lefordítottam a receptet és az elkészítés módját.
Az alábbi recept egy könnyített verzió. 🙂
- 3 tojás sárgáját és fehérjét válaszd szét!
- A tojásfehérjéket verd fel kemény habbá!
- A tojássárgákhoz adj 15 dkg cukrot, majd keverd össze homogén krémmé!
- Add hozzá egy citrom és egy narancs reszelt héját, egy kis üveg mandula aromát! Tanács tőlem: biogyümölcsöket és ne vegyi anyagokkal kezelt gyümölcsöket használj!
- Adj a krémhez 0,9 dl napraforgó olajat, keverd össze!
- Adj hozzá 1,7 dl tejet és keverd össze, majd adj hozzá apránként 35 dkg lisztet!
- Adj hozzá egy csomag élesztőt, keverd alaposan össze!
- Majd adj hozzá kandírozott gyümölcsöt, gumicukrot, csokidarabokat vagy mazsolát, de így „üresen” is hagyhatod a tésztát.
- A tésztához most add hozzá a keményre vert tojásfehérjék habját és keverd össze!
- Majd a tésztát öntsd bele egy galamb formába!
- A tetejét szórd meg cukorszemekkel és mandulával!
- 180C°-os sütőben süsd 40 percig!
- Miután kihűlt, szeletelhető.
A panettone klasszikus, eredeti receptjét ebben a bejegyzésben találod arra az esetre, ha szeretnéd a bonyolult kelesztési procedúrát választani.
Buon appetito e buona Pasqua a tutti! 🙂
Ha úgy gondolod, hogy mások számára is érdekes lehet ez a bejegyzés, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂
Kép forrása: giallozafferano.it
inventare | feltalálni |
diffuso | elterjedt |
sfruttare | kihasználni |
simile a | hasonló vmihez/vkihez |
a base di | vmi alapján |
pasquale | húsvéti |
colomba | galamb |
olio di girasole | napraforgóolaj |
gli albumi | tojásfehérje (tsz) |
i tuorli | tojássárgája (tsz) |