Crostata, a fenséges omlós vajas olasz süti

A crostata torta talán a legrégebbi olasz desszert, amihez számos történet fűződik.
Ez egyik legenda még a kereszténység előtti időkbe repít minket.
Partenope sellő a Nápolyi-öbölben élt, és minden tavasszal, a természet újraéledésekor elkápráztatta az ott élőket csodálatos dalaival. A nápolyikat méltón kívánták ezt megköszönni, utasítottak hét fiatal lányt, hogy vigyék el a sellő számára az ajándékaikat, aminek jelképes jelentése is volt.
Lisztet (az erő és a gazdagság szimbóluma), túrót (a munka szimbóluma), tojást (az új élet szimbóluma), tejben főtt búzát (a két királyok szimbóluma), narancsvirágvizet (a természet hálaadásának a szimbóluma), fűszereket (a távoli népek szimbóluma), cukrot (Partenope édes énekének a szimbóluma) ajándékoztak neki.

Képek forrása: Pinterest

Valósághűbb a történet azon verziója, miszerint egy apáca az ősi Szent Gergely kolostorban alkotta meg először ezt a süteményt.
A kulináris interpretáció misztikus értelmet adott, mivel Krisztus feltámadását szimbolizálta. Ezért is a szokás elkészíteni a desszertet nagypénteken, és elfogyasztani a húsvét során.

Egy újabb történet szerint egy nap Marquis de Rubis, útban Nápoly felé szerencsétlenül járt, mert eltörött a kocsijának a kereke, így nem volt mit tennie és elfogadta egy paraszt család vendéglátását. Így történt, hogy megkóstolhatta ezt a finom desszertet, ami annyira lenyűgözte, hogy azonnal hatállyal bevezettette a bourboni udvarban is.

Az utolsó történet a süteménnyel kapcsolatban már dokumentumokkal alátámasztott, és kapcsolódik a Bourbon-házhoz. II. Ferdinánd, Bourbon király felesége, Mária Terézia soha, de soha nem mosolyogott, így kapott egy is „csodálatos” gúnynevet: „a soha nem mosolygó királyné”.
Egy nap, engedve férje unszolásának, megkóstolta a crostatát, és azonnal széles mosoly öntött el az arcát.
Ekkor a király ekképpen kiáltott fel: „a sütemény csodát tett, de ahhoz, hogy a feleségemet újra mosolyogni lássam, a következő húsvétig kell várnom?”

Mára már nem csak húsvétkor, hanem az év bármely szakában is kapható ez az ízletes sütemény.
Számos variációja terjedt el a klasszikus lekváros verzión túl: készíthető rizzsel, spagettivel, tönkölybúzából, vaníliakrémmel, túróval, nutellával.

Most megosztom veletek az olasz családom jól bevált és pikk-pakk elkészíthető crostata receptjét.

Hozzávalók:

20 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 egész tojás és 1 tojás sárgája
40 dkg liszt
1 ek méz
csipetnyi só
½ citrom leve
bio citrom reszelt héja
lekvár

A vajat, porcukrot, tojást, lisztet, mézet, sót és citromot összedolgozzuk, nyújtjuk, majd sütőpapírral bélelt formába tesszük. Tegyünk félre tésztát a sütemény beborításához!
Megkenjük lekvárral, de helyette használhatunk előzetesen lecsöpögtetett túrót (ne áztassa el a tésztát), vaníliakrémet vagy nutellát is.
A maradék tésztából rácsokat formázunk és befedjük a sütemény tetejét.
Jó kézügyességűek rács helyett más formákkal is próbálkozhatnak. 🙂
Előmelegített, 180 C°-os sütőben sütjük.

Buon appetito! 🙂

Ha tetszett a bejegyzés és szerinted másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂 

in onore divki / vmi tiszteletére
sirenasellő
donoajándék, adomány
rinnovaremegújítani
ceremonia cristianakeresztény szertartás
risveglioébredés
restituirevisszaadni, visszaszolgáltatni
simboleggiareszimbolizálni
ospitalitàvendéglátás, vendégszeretet
contadinoföldműves

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top