Csökönyös csacsik csatája – ez a Palio degli Asini di Cocconato

Gondoltátok volna, hogy a lovasversenyek mellett, mint például a Palio di Siena, szamaras paliókat is rendeznek az olaszok?

Pontosan fél évszázados az alig 1500 lelket számláló Cocconatóban (Asti megye, Piemonte) megrendezett szamaras palio. A versenyt Cocconato és a környékbeli falvak szamarai között rendezik meg.

A verseny kialakulása egy középkori történethez fűződik. A legenda szerint hatalmas tűz ütött ki a kastélyban, ennek eloltásában segédkezett a környék apraja-nagyja. A hely földrajzi adottságaiból adódóan az oltáshoz szükséges vizet hordókban a patakból szamárháton hordták fel a várhoz. Az erőfeszítés végül sikerrel járt. Radicati gróf ennek örömére megrendezett egy szamárversenyt, ahol a nyertes csacsi jutalma a vár zászlója volt.

Immár fél évszázada, minden szeptember 4. vasárnapján rendezik meg a szamaras paliót, ami egyébiránt nem az egyetlen csacsis verseny az országban. Viszont egyedülálló abban a tekintetben, hogy a többi versenynél zsokék pattannak fel a csacsik hátára.

A palio egy történelmi felvonulással kezdődik. A felvonulók a XIII-XV. század között itt élt, valós személyeket testesítenek meg, az utolsó részletig korhű ruhákban.

A felvonulást követően kezdődik a szamarak megmérettetése.
Amiben ez a szamárverseny eltér a többitől, az az, hogy itt a „zsokék” nem ülnek fel a szamarak hátára, hanem a falvak két-két izmos, gyorslábú, lelkes legénye noszogatja a jószágokat. Szó szerint az egyik húzza kötőféken, a másik pedig hátulról tolja.
Ez már önmagában is vicces, de a szamarak nem hallgatnak vezényszóra, nem tudnak rajtvonalnál egy sorban felsorakozni.
A futam indítása úgy néz ki, hogy ha nagyjából minden csacsi egyvonalban van olyan olaszmódra, akkor a bíró elindítottnak tekinti a versenyt és ezt a résztvevőkkel hangosbemondón tudatja.
Ezt néha 10-20 perces csacsi noszogatások, vagy éppen ellenkezőleg, a begőzölt csacsik visszatartása, utánuk való rohangálás és a rajtvonalhoz való visszaterelésük előzi meg.


Képek forrása: viaggiaredigusto.com

A palio kialakulása idején 10 falu vett részt ezen a nagyon mulatságos eseményen: Borgo Airali, Borgo Brina, Borgo Colline Magre, Borgo Cortile, Borgo Freccia, Principato di Moransengo, Borgo Piazza, Borgo San Carlo, Borgo Torre és Borgo Tuffo,
Viszont a falvak elnéptelenedése miatt az elmúlt években csak 7 falu indította jelöltjeit. Idén 8 falu szamarai fognak csökönyösködni.
2002 óta a palio a hagyományőrző Nemzeti Történelmi Játékok része.
A nyertes csacsi fődíja az áhított palio, az utolsóé pedig a „saracca”.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen a megosztásokat! 🙂

 

asinoszamár
incendiotűz
spegnereeloltani
ruscellopatak
vallevölgy
costume d’epocakorabeli öltözék
corsafutam
parteciparerészt venni
bottehordó
corteo storicokosztümös, történelmi felvonulás
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top