Csökönyös csacsik csatája – ez a Palio degli Asini di Cocconato

2019-09-20
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , ,
0

Gondoltátok volna, hogy a lovasversenyek mellett, mint például a Palio di Siena, szamaras paliókat is rendeznek az olaszok?

Pontosan fél évszázados az alig 1500 lelket számláló Cocconatóban (Asti megye, Piemonte) megrendezett szamaras palio. A versenyt Cocconato és a környékbeli falvak szamarai között rendezik meg, amire idén két hétvégén keresztül szeptember 16-17. és  szeptember 23-24. között kerül sor.

A verseny kialakulása egy középkori történethez fűződik. A legenda szerint hatalmas tűz ütött ki a kastélyban, ennek eloltásában segédkezett a környék apraja-nagyja. A hely földrajzi adottságaiból adódóan az oltáshoz szükséges vizet hordókban a patakból szamárháton hordták fel a várhoz. Az erőfeszítés végül sikerrel járt. Radicati gróf ennek örömére megrendezett egy szamárversenyt, ahol a nyertes csacsi jutalma a vár zászlója volt.

Immár fél évszázada, minden szeptember 4. vasárnapján rendezik meg a szamaras paliót, ami egyébiránt nem az egyetlen csacsis verseny az országban. Viszont egyedülálló abban a tekintetben, hogy a többi versenynél zsokék pattannak fel a csacsik hátára.
Idén a versenyre (néhány év kihagyás után a covid miatt) 2022. szeptember 25-26. között kerül sor.

A palio egy történelmi felvonulással kezdődik. A felvonulók a XIII-XV. század között itt élt, valós személyeket testesítenek meg, az utolsó részletig korhű ruhákban.

A felvonulást követően kezdődik a szamarak megmérettetése.
Amiben ez a szamárverseny eltér a többitől, az az, hogy itt a „zsokék” nem ülnek fel a szamarak hátára, hanem a falvak két-két izmos, gyorslábú, lelkes legénye noszogatja a jószágokat. Szó szerint az egyik húzza kötőféken, a másik pedig hátulról tolja.

Ez már önmagában is vicces, de a szamarak nem hallgatnak vezényszóra, nem tudnak rajtvonalnál egy sorban felsorakozni.
A futam indítása úgy néz ki, hogy ha nagyjából minden csacsi egyvonalban van olyan olaszmódra, akkor a bíró elindítottnak tekinti a versenyt és ezt a résztvevőkkel hangosbemondón tudatja.
Ezt néha 10-20 perces csacsi noszogatások, vagy éppen ellenkezőleg, a begőzölt csacsik visszatartása, utánuk való rohangálás és a rajtvonalhoz való visszaterelésük előzi meg.


Képek forrása: viaggiaredigusto.com

A palio kialakulása idején 10 falu vett részt ezen a nagyon mulatságos eseményen: Borgo Airali, Borgo Brina, Borgo Colline Magre, Borgo Cortile, Borgo Freccia, Principato di Moransengo, Borgo Piazza, Borgo San Carlo, Borgo Torre és Borgo Tuffo,
Viszont a falvak elnéptelenedése miatt az elmúlt években csak 7 falu indította jelöltjeit. Idén 8 falu szamarai fognak csökönyösködni.
2002 óta a palio a hagyományőrző Nemzeti Történelmi Játékok része.
A nyertes csacsi fődíja az áhított palio, az utolsóé pedig a „saracca”.
ű
Cocconato egyébként az egyik legszebb olasz falu is, a palióról és Cocconatóról tudhattok meg néhány érdkességet az alábbi, olasz nyelvű videóban, amit elsősorban olaszul már beszélők vagy a nyelvet tanulók számára ajánlok:

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen a megosztásokat! 🙂

asino szamár
incendio tűz
spegnere eloltani
ruscello patak
valle völgy
costume d’epoca korabeli öltözék
corsa futam
partecipare részt venni
botte hordó
corteo storico kosztümös, történelmi felvonulás

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük