Domenica delle palme – Virágvasárnap

Az olaszok katolikus nemzet, a hitet nem gyakorlók is évente kétszer egészen biztosan elmennek a templomba:  a karácsonyi és a húsvéti szentmisére. Ha ez utóbbira például egy húsvéti utazás miatt nincs lehetőségük, akkor a virágvasárnapi misén vesznek részt.

Virágvasárnapnak hívjuk a húsvét előtti vasárnapot, ami egyben a farsangi időszak vége utáni 40. nap. Ezzel a nappal veszi kezdetét a húsvétot megelőző nagyhét.
Virágvasárnapon Jézus Jeruzsálembe való bevonulását ünnepeljük.

Plant, Nature, Tree, Sheet, Oliva, Color

A katolikusoknál a Virágvasárnap a nagyböjt utolsó és egyben legfontosabb hetének – a szenthétnek – a kezdete.
Barkás vagy pálmás felvonulást és körmenetet tartanak aznap.

A pálma a diadal és a győzelem jelképe, ezért sok nyelven, így az olaszban is az ünnep neve Pálmavasárnap (Domenica delle palme).

Jézus bevonulása a palermói Capella Palatina mozaikján:

A Biblia szerint Betániából az Olajfák hegyén és a Kedron patak völgyén át vezető országúton, majd az Aranykapun keresztül vezetett Jézus bevonulásának útja, célja a jeruzsálemi templom volt.
Korábban a katolikus egyházban a vasárnapi szentmiséket reggel vagy délelőtt tartották, mivel szombat éjféltől szentségi böjt volt érvényben. A virágvasárnapi szentmise evangéliuma a jeruzsálemi bevonulásról szólt.

Ma már a nap bármely szakában lehet szentmisét tartani, így ez a két hagyomány összekapcsolódott a szentmisében. Ennek a következménye, hogy a virágvasárnapi szentmisében két evangéliumi szakasz, a jeruzsálemi bevonulás és a szenvedéstörténet is elhangzik.

A körmenet is megváltozott az idők során.
Eredetileg valahol a templomon kívül találkoztak, majd a barkák megáldása után vonultak a templomba, jelképezve Jézus bevonulását.
Hivatalosan ma is a templomon kívül kellene kezdeni a körmenetet, de ez nem mindig van így.

Olaszországban a misén és vagy a körmeneten résztvevők áldott pálmaággal vagy olajággal térnek haza. Ezekből 1-1 ágat, mint a béke szimbólumát, barátokkal és rokonokkal csereberélik.
Egyes régiókban az is szokás, hogy a családfő a szentvízbe mártott ággal áldja meg a húsvéti asztalt.

Képek forrása: 1.bp.blogspot.com

Olaszország számos területén díszítéssel ellátott pálmaágból készült kisebb-nagyobb fonatot készítenek, ezeket a templomok közelében tudják megvásárolni a hívők. Ez a szokás Szicíliából indult –  a mai napig nagyon erős ez a hagyomány ezen a csodálatos szigeten – , majd az idők során elterjedt az egész ország területén.

Domenica delle PalmeVirágvasárnap
cristianesimokereszténység
precederemegelőzni
ingresso a Gerusalemmebevonulás Jeruzsálembe
chiesatemplom, egyház
asinoszamár
rami /rametti di ulivoolajfaágak/gallyak
Gesù CristoJézus Krisztus
i fedelihívők

 

Ha úgy gondolod, hogy másoknak is érdekes lehet ez a bejegyzés, köszönöm szépen, ha megosztod. 🙂

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top