Egy palermói bácsi 97 évesen szerezte meg első diplomáját

2020-10-06
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , ,
0

Giuseppe Paternò Olaszország legidősebb egyetemi hallgatója, aki történelem és filozófia szakon tanult alapképzés keretében a Palermói Egyetemen, közel 97 évesen diplomázott idén július végén.
3 év alatt teljesítette azt, ami a nála 70-75 évvel fiatalabb évfolyamtársai közül sokaknak nem sikerült, ráadásul maximális pontszámmal és dicsérettel.

PHOTO: Giuseppe Paterno, 96, Italy's oldest student, who is studying for an undergraduate degree in history and philosophy at The University of Palermo, uses his typewriter as he studies for an exam, at his home in Palermo, Italy, November 4, 2019. Képek forrása: Reuters/Guglielmo Mangiapane

Életében számos nehézséggel kellett megküzdenie és szembenéznie: a szegénységgel, a nélkülözéssel, világháborúval, és most még a világjárvánnyal is.
Mindig is szeretett volna tanulni, a késői diplomájával egy óriási, gyerekkora óta dédelgetett álma vált valóra.
Közel 97 évesen vehette át a diplomáját és ezzel világrekorder lett, ő a legidősebb első diplomás a világon.

PHOTO: Giuseppe Paterno, 96, Italy's oldest student, attends his graduation, which had social distancing measures in place, after completing his undergraduate degree in history and philosophy at the University of Palermo in Palermo, Italy, July 29, 2020.

Lelkesedése a tanulás iránt mindig is óriási volt, az az életfilozófiája, hogy így veszi fel a harcot az idő múlásával.
A bácsi most azon töri a fejét, hogy még a mesterfokozatot is meg kellene szerezni, mivel az édesanyja is megérte a száz évet, neki is sikerülni fog. Kívánom, hogy még sok-sok évet éljen erőben, egészségben!

PHOTO: Giuseppe Paterno, 96, Italy's oldest student, takes his final exam online, for his undergraduate degree that he has been studying at the University of Palermo, using a laptop at his home, in Palermo, Italy, June 23, 2020.

Giuseppe bácsi kisgyerekként, 7 évesen kezdett el dolgozni, amikor az édesapja, aki egy palermói belvárosi sörözőben volt alkalmazott, magával vitte besegíteni. Hétgyermekes, szegénysorban élő család első szülöttjeként mindig keményen kellett dolgoznia. A nagy gazdasági válság idején csak a kötelező iskolát végezhette el.
14 évesen kifutófiúként dolgozott, majd csatlakozott a haditengerészethez, ahol a II. világháború idején szolgált. Később a vasútnál helyezkedett el, ahol távíró volt, majd állomásfőnök lett. 42 évet töltött a vasútnál, innen vonult nyugdíjba.
Azért, hogy a ranglétrán feljebb léphessen, estin végezte el a szakközépiskolát. 31 évesen munka, család, két kisgyerek mellett érettségizett le.

PHOTO: Giuseppe Paterno, 96, Italy's oldest student, walks past a painting hung on the wall depicting his wedding day with his late wife Stefana Battaglia, who died in 2006, and Paterno, two days before he graduates from The University of Palermo.

1984-ben vonult nyugdíjba, ekkor kapta az írógépet édesanyjától ajándékba. Ezen a gépen írta beadandóit és a szakdolgozatát is.

PHOTO: Giuseppe Paterno, 96, Italy's oldest student, uses his typewriter a day before he graduates from The University of Palermo with an undergraduate degree in history and philosophy, at his home in Palermo, Italy, July 28, 2020.

2017-ben gondolt egy nagyot és azt mondta, egy életem, egy halálom, vagy most szerzem meg a diplomát, vagy soha. Az egyetem akadályait simán vette, 2 kivételével minden vizsgáját maximális pontszámmal és dicsérettel teljesítette. Az egyetlen apró nehézséget számára a távoktatás és a videokonferenciák jelentették.
A kedvenc témája a filozófia. A téma iránti érdeklődését sokszor versek formájában veti papírra, sőt több kis verseskötete is megjelent már az évek során. Egy külön könyvespolcon tartja filozófiai témájú könyveit.

PHOTO: Philosophy books belonging to Giuseppe Paterno, 96, Italy's oldest student, stand on a shelf, a day before he graduates from The University of Palermo with an undergraduate degree in history and philosophy in Palermo, Italy, July 28, 2020.

A bácsi örökmozgó, állítása szerint soha nem fárad el. Azt üzeni a fiataloknak, hogy ne henyéljenek, éljenek és csinálják azt, amit szeretnek. Azt mondja, az egyetlen dolog, amit megbánt az életében az az, hogy nem fiatalon tanult.

Giuseppe bácsi még a diplomavédés előestéjén is szorgalmasan magolt.
A bácsi szakdolgozatának a témája az utcán hevert: saját élettörténetével, tapasztalataival egészítette ki a történelmet. Palermo építészeti csodáiról, történelméről és eseményeiről írt, például az Aragonesi térről, ahol a világháború végét ünnepelte a családjával, és ahová egészen Trapaniból gyalogolt; a Bologni térről, ahol friss diplomásként ünnepelt; Mondellóról, ahol 1937-ben járt először villamossal, hála egy volt iskolástársának; végül pedig a delle Scienze utca történetéről, ahol az egyetem is található, és ahol megvalósíthatta az álmát.

Giuseppe bácsi nem mindennapi történetét az egyik mondatával zárom: „c’è sempre tempo per realizzare i propri sogni”.

Nézzétek az örömet az arcán, imádás! ❤️❤️❤️

PHOTO: Giuseppe Paterno, 96, Italy's oldest student, celebrates after graduating from his undergraduate degree in history and philosophy during his graduation at the University of Palermo, in Palermo, Italy, July 29, 2020.

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod. 🙂

 

laurearsi lediplomázni
entusiasmo lelkesedés
antidoto ellenszer
capostazione állomásfőnök
diploma érettségi
laurea diploma
tesi diplomamunka
poesia vers
interesse érdeklődési kör
macchina da scrivere írógép

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük