OlaszNyelvtan.hu | Olasz nyelvtanulás

Elena Lucrezia Corner Piscopia, a világ első doktori címet szerzett nője

2021-03-09
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , ,
0

 

Elena ötödik gyermekként látta meg a napvilágot Giovan Battista Corner és Zanetta Boni hét gyermeke közül. A velencei arisztokrácia egyik legfontosabb családjába tartozó apa hosszú kapcsolatban állt Zanettával, egy nagyon szerény származású nővel.  A kapcsolatukból származó összes gyereket a születésükkor azonnal legitimáltak, viszont a pár csak 1654-ben kelt egybe.
Az anya származása miatt a házasságkötés előtt született gyerekek nem kaphatták meg a nemesi rangot. Az édesapjuk próbálta ezt jóvá tenni. Két fiúgyermeke, Francesco és Girolamo esetében úgy, hogy 1664-ben, mivel kiürültek az egyház kasszái, megvásárolható volt a nemesi rang,  az apa 105.000 dukátot perkált le, hogy  fiai számára megszerezze a nekik kijáró nemesi rangot. Lánygyermekek esetén erre nem volt lehetőség, így a tehetséges Elena esetében más módszerhez folyamodott.

Forráskép megtekintése
Képek forrása: artspecialday.com

Giovan Battista rokonai és felmenői közül sokan elismert tudósok voltak, például az üknagyapja, Alvise, híres író és mecénás volt. Giacomo Alvisét, aki a nagypapája volt, Galilei közeli barátjaként ismerték.  Édesapja, Girolamo, híres fizikatudós volt, és még mindig nincs vége a sornak. Marcantonio nagybátyja nevéhez egy fontos könyvtár létrehozása, valamint festményekből és tudományos eszközökből álló gyűjtemény alapítása fűződik.

Az alma nem esett messze a fájától, valószínűleg Giovan Battista, amikor felismerte lánya remek képességeit, azonnal és feltétel nélkül minden szempontból támogatta a lány kulturális fejlődését, tanulmányait és közéleti sikereit.
Ne feledjük, a XVII. században járunk, akkoriban egészen rendkívüli volt, hogy egy nő képezte magát, és magas szintű tanulmányokat folytatott.
Apja Elenát a legjobb iskolákba járatta és a legjobb tanítómestereket fogadta mellé.

Forráskép megtekintése

Már egészen fiatal korában kiemelkedő tehetségnek tartották, így Giovanni Fabris, pap és a család barátja tanácsára megkezdte klasszikus tanulmányait. 10 éves korára már megtanult latinul, görögül, franciául, és spanyolul.
Mivel elsajátította a héber és az arab nyelvet is, elnyerte az „Oraculum Septilingue” (Hétnyelvű Bölcs) címet.
Ezt követően a természettudományi tantárgyakba vetette bele magát, többek között matematikát, filozófiát, fizikát, csillagászatot és teológiát tanult.

Elena a zenében is kiemelkedően tehetséges volt, játszott többek között csembalón, hárfán, és hegedűn, sőt zeneműveket is komponált.

Forráskép megtekintése

Kitartó munkájának köszönhetően 1669-ben felvették a padovai egyetemre, majd ezt követően Rómában és Sienában folytatta tanulmányait.
Hírneve külföldre is eljutott.
Miután Elena Velencében nyilvános vitát folytatott görög és latin nyelven filozófiai kérdésekről, apja azzal a kéréssel állt elő, hogy lánya teológia diplomát szerezhessen. Ezt a padovai püspök, Gregorio Barbarigo ellenezte, kerek-perec kijelentette, hogy ha nő diplomázna teológiából, azzal az egész világ előtt nevetségessé tennék magukat.
Elena apja viszont kötötte az ebet a karóhoz, és szoros levélváltás alakult ki a férfi között. És milyen jól tette, megszületett a kompromisszum. Ugyan Elena nem szerezhetett teológiai diplomát, de filozófia diplomát igen.
Vizsgájára 1678. június 25-én került sor, hatalmas érdeklődés övezte ezt az eseményt, így óriási tömegek előtt védte meg disszertációját.
Tanulmányai alatt végig Velencében élt, ezt követően költözött Padovába, a Palazzo Cornerba.

A kemény tanulás és önsanyargatás sajnos megbosszulta magát, Elena egészségi állapota rohamosan romlani kezdett. 1684. július 26-án halt meg gangrénában. A Santa Giustina templomban helyezték örök nyugalomba. Mivel nagyon kevés írásos emlék maradt utána, valószínűsíthető, hogy úgy rendelkezett, hogy kéziratait semmisítsék meg.

Forráskép megtekintése

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

ottenere megszerezni
laurea diploma
dottorato doktorátus
educazione oktatás, nevelés
appartenere a tartozni vkihez/ vmihez
relazione kapcsolat
prestigio presztízs
nobile nemes
compromesso kompromisszum
vescovo püspök

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük