Érdekességek, kuriózumok Olaszországról 1.

2021-01-09
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , ,
0

A teljesség igénye nélkül csokorba gyűjtöttem néhány érdekességet Itáliáról, a kultúra és a művészetek bölcsőjének hazájáról, amit 5 részletben osztok meg veletek.

Sanctuary, Madonna, San Luca, Bologna

Az „Italia” név
a görög „italos” szóból származik
, ami borjút jelent. Ennek olyan prózai oka van, hogy valaha a déli területek a bikát használták jelképükként. Eredetileg az i.e. VIII. században a görög gyarmatosítók ruházták fel  Calabriát ezzel a névvel,  majd később Augustus római császár az egész félszigetre kiterjesztette.

Man, Cattle, Animals, Cows, Bulls, Calves, Mammals

Azt mondják, hogy Olaszországban az egy négyzetkilométerre eső műemlékek, remekművek, látványosságok száma magasabb, mint bárhol máshol a világban. Csak egy kiragadott példa: gondoljuk Rómára, ahol az utcákon sétálva anélkül, hogy bármilyen múzeumba vagy kiállításra betérnénk, egy szabadtéri múzeumban érezhetjük magunkat.

Trevi, Fountain, Fontana Di Trevi, Rome, Italy, Europe

Az olaszok azt állítják, hogy ők az  európai konyha szíve, valamint azt is, hogy a kontinens többi nemzete tőlük tanult. Ennek az állításnak a megerősítése az a tény, hogy a fagylaltot, a tortát (crostata) és a kávét a világ minden pontján nekik köszönhetjük. Talán kevésbé ismert, hogy a sültkrumplit is Olaszországnak köszönhetjük. Ezt a tényt  egy olasz receptkönyv dokumentálja, amit 1474-ben írt Bartolomeo Sicci.

Caffè, Cappuccino, Latte, Caffè Espresso

Az olaszok annyira szeretik a tiszta ételeket és a mediterrán diétát, hogy 1986-ban, amikor Rómában megnyílt az első McDonald’s, az étterem bejárata előtt ingyenes spagettit kínáltak.

French Fries, Fast Food, Mcdonald'S, Eating, Female

A Római Egyetem Európa legnagyobb egyeteme, és egyben a világ egyik legrégebbi egyeteme is. 1303-ban alapította a római katolikus egyház. Több mint 150.000 hallgatója van.
Ha már az egyetemeknél tartunk, a legrégebbi és azóta folyamatosan működő olasz egyetem a Bolognai Egyetem, amit 1088-ban alapítottak.
Tudtátok, hogy ezen felül 13 több, mint 500 éves egyetem található Olaszországban?

Forráskép megtekintése
Kép forrása: voce.com

Olaszország az egyetlen ország, aminek a területén két független állam is található: a Vatikánváros és a San Marinói Köztársaság.
San Marino a világ legrégebbi köztársasága, amit 301-ben alapítottak. és kevesebb, mint 30 000 lakosa van.
A Vatikán az egyetlen olyan állam a világon, ami éjjel bezárhatja a bejárati kapuit.

Castle, Rock, Mountains, Middle Ages, Nature

Olaszországot több földrengés sújtotta eddig, mint bármely más európai nemzetet. Például  az 1693-as földrengés következtében több,  mint 100.000 ember halt meg Szicíliában. Egy újabb példa immár a modern időkből, az  1980-as nápolyi földrengés során több, mint 3.000 ember veszítette el az életét. Ilyen szintű katasztrófák még soha sehol máshol nem történtek Európában.

Earthquake, Rubble, L'Aquila, Collapse, Disaster, House

Olaszországban található a legtöbb európai, a mai napig aktív vulkán, az Etna és a Stromboli  az elmúlt időszakban is többször kitört.

Volcano, Etna, Italy, Sicily, Etna Volcano, Mountain

Olaszország gazdaságának az egyik húzóága az  idegenforgalom (volt az covid előtt), világviszonylatban az 5. leglátogatottabb ország volt.  Évente körülbelül 50 millió turista fordult meg Olaszországban.

Duomo, Milan, Italy

Világviszonylatban Olaszország jelenleg az egyik olyan ország, ahol a legalacsonyabb a termékenységi és a születési ráta. A napokban olvastam egy cikket, ami a fentieket erősíti meg: a lakosság száma 60 millió alá csökkent.

Baby, Feet, Father, Mother, Small Child, Ten, Baby Feet

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

vitello borjú
affermazione állítás
patatine fritte sültkrumpli
dieta mediterranea mediterrán étrend
fondare alapítani
indipendente független
stato állam
territorio terület
terremoto földrengés
economia gazdaság

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük