Február 3: Szent Balázs és az utolsó szelet panettone

2024-02-02
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , ,
0

Szent Balázs, február 3, Milánó, Lombardia és az utolsó szelet panettone elfogyasztása szorosan összefüggenek.
Hogyan és ki  is volt pontosan Szent Balázs?

Szent Balázs a IV. században élt orvos, püspök és keresztény vértanú volt, akinek az életéről nagyon keveset tudunk.

Panettone, Pane, Uva Passa, Cibo

Miután püspökké választották, visszavonult egy eldugott hegyi barlangba, ahol remeteéletet élt, és innen osztotta tanácsait valamint gyógyította a betegeket. A legendák szerint barlangját háziállatokként viselkedő vadállatok őrizték.

306-ban a császár keresztényüldözési parancsainak eleget téve elfogták, bíróság elé állították, akin ezúttal a medvékből, tigrisekből, farkasokból és oroszlánokból álló testőrsége sem tudott segíteni.
Balázs hitét a kegyetlen kínzásokkal sem sikerült megtörni, így végül lefejezték, hite miatt mártírhalált halt.
A katolikus egyház a IX. századtól a torokbajok elleni védőszentként tiszteli Szent Balázst.

Szent Balázs Maratea város védőszentje.
Ünnepét február 3-án tartják, a katolikus egyházban egy nappal korábban végzik a balázsolást vagy balázsáldást.

Chiesa, Banca, Sedere, Pregare, Fede

Hogyan alakult ki az utolsó szelet panettone elfogyasztásának a hagyománya Balázs napon?

A szokás elsősorban Milánóhoz és Lombardiához köthető, de Olaszország számos részén jól ismerik és követik. Február 3-án a torok védőszentjeként és a megfázás elleni védőszentjeként ünneplik Szent Balázst.

Olaszország egyes területein az évforduló napján hagyományosan torokáldást végeznek az előző napon  a templomban megáldott gyertyákkal.

Milánói dialektusban ezt mondják: “San Bias el benediss la forza e el nas”, vagyis Szent Balázs megáldja a torkot és az orrot.
Szent Balázs a torok védőszentje.

Számos legenda kering csodatételei körül, talán a neki tulajdonított csodák közül az a legismertebb, hogy megmentett egy gyermeket, aki a torkán akadt halcsont miatt fuldokolt. Ezt úgy tette, hogy adott neki enni egy falatka kenyeret, ami lenyelés közben megszabadította a torkán akadt szálkától.
Ugyanennek a legendának létezik egy másik verziója is, Szent Balázs imádkozott, hogy a fiú megszabaduljon a torkán akadt szálkától, akire rájött egy köhögési roham, és így menekült meg a biztos halál elől.

Montepulciano, San Biagio, Chiesa

Nem ez az egyetlen csoda, ami Szent Balázs nevéhez köthető. A XVI. században Salemiben, Trapani környékén megmentette a földműveseket a sáskajárástól, és ezáltal a biztos éhhaláltól.
Fiuggiban pedig a XIII. században tüzet okozott a városban, és így sikerült a városlakóknak a pápai csapatok ostromát elhárítaniuk.

Panettone, Pane, Uva Passa, Cibo

Lombardiában Szent Balázs napján szokás enni egy kis darab áldott panettonét.
Értjük, hogy a szent a torok védelmezője, de miért fogyasztjuk el aznap a karácsonyi panettonéból félretett utolsó szeletet?
Az ok egy népszerű történetre vezethető vissza.
Az legenda úgy tartja, hogy egy parasztasszony karácsony előtt panettonét vitt a plébánoshoz, hogy az megáldja, de a paplakban felejtette a süteményt. A kapzsi pap, aki ráébredt arra, hogy a parasztasszony megfeledkezett róla, egy napon elkezdte falatozni az ott felejtett sütit. Amikor az asszony nem kis idő elteltével észrevette, hogy a papnál felejtette a panettonét, visszament érte.

Nos ez a nap egészen pontosan február 3. volt. A pap bocsánatot akart kérni a mohósága miatt, de hihetetlen módon, amikor felkapta a megmaradt süteményt, hogy odaadja a parasztasszonynak, egy egész panettonét talált a kezében, sőt csodával határos módon sokkal nagyobbat, mint az eredeti volt.
Ezt a csodatételt is Szent Balázsnak tulajdonították.

Ettől a naptól kezdve alakult ki Lombardia lakóinak az a szokása, hogy a karácsonyi ünnepek alatt félretesznek egy szelet panettonét, amit megőriznek egészen Szent Balázs napjáig.
Február 2-án vagy  3-án ezt a szelet süteményt a hívek beviszik a templomba, és általában a reggeli első misén a pap megáldja a megmaradt panettonét.
A mise után családostul panettonét esznek abban reményben, hogy sem megfázni nem fognak, sem  a torkuk nem fog fájni. Végülis, ebből még baja nem lett senkinek. 🙂

Az alábbi, olasz nyelvű videót ajánlom minden olaszul beszélő figyelmébe, aki többet szeretne megtudni Szent Balázs életéről és a hozzá fűződő legendákról:

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod!

Biagio Balázs
santo szent
il protettore della gola a torok védőszentje
panettone avanzato maradék panettone
benedire megáldani
benedetto áldott
parroco, prete pap
mettere da parte félretenni
il fedele hívő
messa della mattina reggeli mise

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük