skip to Main Content
Ferragosto, A Legvidámabb Olasz ünnep

Ferragosto, a legvidámabb olasz ünnep

Ha Ferragosto, akkor szabadságon az egész ország, ügyek intézésén most ne is törje senki a fejét, mert még a gondolat is felesleges erőfeszítés. Ezen a héten főszerepben a nyaralás, a tengerpartozás, az evés-ivás és a bulizás.

A Ferragosto augusztus 15-re esik, a legnagyobb nyári ünnep és a tapasztalatok szerint általában a nyár legmelegebb napja is egyben.

Az ünnep elnevezése a latin „feriae augusti” kifejezésből származik, ami annyit tesz, hogy augusztusi pihenés.

Története az időszámítás előtt időkre nyúlik vissza, amikor Augusztus római császár elrendelte, hogy a kemény mezőgazdasági munkák és a betakarítások után legyen egy hosszabb időszak, amikor mindenki kipihenheti magát. Ezen időszak alatt a hivatalos helyeket is be kellett zárni, és ezt a szokást máig őrzik.

Az augusztusi ünnepek alatt a játékokon, a rendezvényeken van a hangsúly. Az egykori Birodalom területén anno lóversenyeket és egyéb igavonó állatok közötti versenyeket rendeztek.
Ezt a hagyományt a mai napig őrzik, pl. a júniusban és az augusztus 16-án megrendezett sienai Palio eredete is ide vezethető vissza.

A Ferragosto ugyanakkor egy vallási ünnep is, Nagyboldogasszony ünnepe (olaszul l’Assunzione di Maria). Augusztus 15-én a katolikus egyház Mária mennybemenetelét ünnepli, így igen sok településen vallási szertartásokat és körmeneteket tartanak.
Az egyik leghíresebb körmenet a Sassariban megrendezett Faradda.
https://olasznyelvtan.hu/faradda-tancos-kormenet-sassariban/

Augusztus 15. munkaszüneti nap, és ilyenkor a legtöbb iroda, gyár, munkahely 1-2 hétre bezár. Az autópályák bedugulnak, lehetetlen haladni.

Mindegy, hogy mit ír ki az útvonaltervező, hosszabb távolság esetén adjatok hozzá 2-3 órát. Nem lehet aznap és a Ferragostóhoz közeli napokban „okosan” útnak indulni, minimum bollino rosso, ha nem bollino nero (giga forgalom az utakon) vár ránk.
Ilyenkor a legdrágábbak a szálláshelyek és a benzin is; ha utolsó pillanatban akarunk foglalni, arra ingünk-gatyánk rámehet.

Mivel mindenki szabadságon van, ilyenkor kötelező a buli, az evés-ivás, dínom-dánom, az olaszokra oly jellemző szabadtéri grillezés, gitározással egybekötött éneklés. Az ünnepet sok helyen esti tűzijáték zárja.

Programajánló Ferragostóra régiónként:
https://www.giraitalia.it/speciale/ferragosto.html

Ha olaszul tanulnál, ajánlom figyelmedbe az alábbi linket:
https://olasznyelvtan.hu/objektiven-a-masik-es-a-sajat-nyelvtan-konyvrol/

Back To Top