Ferragosto, a legvidámabb olasz ünnep

2019-08-14
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , ,
0

Ha Ferragosto, akkor szabadságon az egész ország, ügyek intézésén most ne is törje senki a fejét, mert még a gondolat is felesleges erőfeszítés. Ezen a héten főszerepben a nyaralás, a tengerpartozás, az evés-ivás és a bulizás.

A Ferragosto augusztus 15-re esik, a legnagyobb nyári ünnep és a tapasztalatok szerint általában a nyár legmelegebb napja is egyben.

Az ünnep elnevezése a latin „feriae augusti” kifejezésből származik, ami annyit tesz, hogy augusztusi pihenés.

Története az időszámítás előtt időkre nyúlik vissza, amikor Augusztus római császár elrendelte, hogy a kemény mezőgazdasági munkák és a betakarítások után legyen egy hosszabb időszak, amikor mindenki kipihenheti magát. Ezen időszak alatt a hivatalos ügyintézéssel kapcsolatos helyeket is be kellett zárni, és ezt a szokást máig őrzik.

Az augusztusi ünnepek alatt a játékokon, a rendezvényeken van a hangsúly. Az egykori Birodalom területén anno lóversenyeket és egyéb igavonó állatok közötti versenyeket rendeztek.
Ezt a hagyományt a mai napig őrzik, pl. a júniusban és az augusztus 16-án megrendezett sienai Palio eredete is ide vezethető vissza.

A Ferragosto ugyanakkor egy vallási ünnep is, Nagyboldogasszony ünnepe (olaszul l’Assunzione di Maria).
Augusztus 15-én a katolikus egyház Mária mennybemenetelét ünnepli, így igen sok településen vallási szertartásokat és körmeneteket tartanak.
Az egyik leghíresebb körmenet a Sassariban megrendezett Faradda.

A fasizmus idejére, közel 100 évvel ezelőtti időkre vezethető vissza az a hagyomány, hogy ha Ferragosto, akkor utazni kell. A ’20-as és a ’30-as években a rezsim a munkásoknak és azok családtagjainak kirándulásokat szervezett. A világháború kitörése előtt redukált árakon, harmadosztályú kocsikkal utazhatott a társadalom ezen rétege.

Ennek a kezdeményezésnek köszönhetően a legtöbb munkás olasz család többsége életében először kapott lehetőséget arra, hogy eljusson  a nagyobb városokba, a hegyekbe vagy a tengerpartra.

Augusztus 15. munkaszüneti nap, és ilyenkor a legtöbb iroda, gyár, munkahely 1-2 hétre bezár. Az autópályák bedugulnak, még telepasszal is szinte lehetetlen haladni.

Mindegy, hogy mit ír ki az útvonaltervező, hosszabb távolság esetén adjatok hozzá 2-3 órát. Nem lehet aznap és a Ferragostóhoz közeli napokban „okosan” útnak indulni, minimum bollino rosso, még rosszabb esetben bollino nero (giga forgalom az utakon) vár ránk.

Ilyenkor a legdrágábbak a szálláshelyek és a benzin is; ha utolsó pillanatban akarunk foglalni, arra ingünk-gatyánk rámehet.

Mivel mindenki szabadságon van, ilyenkor kötelező a buli, az evés-ivás, dínom-dánom, az olaszokra oly jellemző bandázás, szabadtéri grillezés, gitározással egybekötött éneklés. Az ünnepet sok helyen esti tűzijáték zárja.

A 2020/21-es nyaralási szokásokra és ezzel együtt a Ferragostóra is nagy mértékben hatással van/volt a világjárvány.  A megkérdezett olaszok közel háromnegyede mondta azt,  hogy nem tervez külföldre utazni, a belföldi utazásokhoz pedig autót vesz igénybe.

Idén  is, mint ahogy az előző két évben, a megkérdezett olaszok túlnyomó többsége marad Olaszországban.
Tarolnak a déli tengerpartok, egyes települések (pl. Tropea, Vieste) már hetek óta kitehetnék a megtelt táblát.
Ezen felül sokak úti célja a talán kevésbé zsúfolt és kevésbé meleg északi hegyvidék.
Az idei legfontosabb tudnivalókat  régióról régióra  ITT lehet megtekinteni.

Olaszul tanulók és a nyelvet gyakorlók számára íme egy rövid, olasz nyelvű videó az ünnepről és annak történetéről:

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

 

celebrare ünnepelni
diffuso elterjedt
imperatore császár
lavori agricoli mezőgazdasági munkák
fertilità termékenység
corsa di cavalli lovasverseny
gita kirándulás
raggio sugár
tradizione hagyomány
iniziativa kezdeményezés

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük