Fogadj örökbe egy pisztáciafát!

2020-09-25
Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , ,
0

Az augusztus eleje óta futó kampány Vincenzo és Giulio Bonfissutótól származik.
A testvérpár a helyi hagyományos, klasszikus édességek gyártása mellett úgy döntött, hogy tökéletesítik a kenhető, édes krémsorozatukat is (pisztácia, mandula, narancs). Hírnevüket, belföldi és nemzetközi szinten elismerésüket a pisztáciás panettonéval e colombával érték el.

A Bonfissuto testvérek 2020-as, legújabb projektje Szicília egyik legismertebb és legkeresettebb termékének védelmét tűzte ki célul, ami nem más, mint a zöld aranyként is ismert pisztácia.

Képek forrása: kickstarter.com

Köztudott, hogy a szicíliai édességeken túl számos szicíliai étel egyik alappillére a pisztácia, ami csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának az esélyét, csökkenti a stresszt hatásait; fehérjében,  antioxidánsban, kalciumban, vasban, magnéziumba és rézben gazdag, valamint napi 20 pisztácia csökkenti a magas vérnyomást.

Pistachios, Eat, Delicious, Snack, Cores, Food, Shell

A Canicattìben, Agrigento tartományban lakó és dolgozó híres cukrász testvérpár 70 pisztáciafát (fastuca – helyi tájnyelven) ültetett, és létrehoztak egy olyan projektet, amiben mindenki részt vehet a világ bármely pontjáról.
A projekt lényege, hogy fogadj örökbe egy pisztáciafát, az adományért cserébe pisztáciás ajándékokat kapsz. A minimális fizetendő összeg 27 euró, azért cserébe egy pisztáciás panettone jár karácsonyra.

Az ötlet akkor született, amikor a két szicíliai fiatalember a cukrászda műhelyeinek a székhelyét áttette Canicattìbe.
A környéket dombos lankák és mészben gazdag termőföld jellemzi, ez ideális a pisztáciafák termesztéséhez. A műhelyeiknek otthont adó épületet ősfák veszik körbe.

Forráskép megtekintése

Az 1920-as évek táján ezen a környéken virágzott a pisztácia termesztése, de sajnos időközben elhagyatott területté vált. Ennek egyetlen prózai oka van: ahhoz, hogy a pisztáciafa termőfává váljon, sokkal több idő, gondozás, türelem és ezzel egyenes arányban pénz is kell, mintha bármilyen más termőfában vagy szőlőben gondolkodnának a helyiek. Ez a legfőbb oka annak, hogy bizony a pisztácia nem olcsó.

A világjárvány alatt a két fiatalember azon gondolkodott, hogy hogyan tudnának az újranyitás után továbblépni, így született meg az ötletük.
Megpróbálják újraéleszteni a pisztácia ligetet régi és új fákkal azért, hogy a terület egyedülálló kulturális és mezőgazdasági élelmiszer-öröksége ne vesszen el.

Aki örökbefogadóként részt vesz ebben a remek, egyedülálló kezdeményezésben, annak lehetősége van arra, hogy távolról megfigyelje a fát, nevet válasszon neki, hogy folyamatos tájékoztatást kapjon a fa fejlődéséről és növekedéséről, virágzásáról és a termés betakarításáról, egészen addig, amíg a végtermékeket el nem készítik.
A helyi Bronte, Vincenzo és Giulio gyárak szintén széles körben használják fel a gyümölcsöt, különösen a pisztáciás panettone előállításához.

A pisztácia liget csodálatos környezetben, 800 négyzetméternyi területen terül el egy mandulaliget és szőlőültetvények között. Az ültetési és termesztési költségeket az alapítvány finanszírozza.

Forráskép megtekintése

A kezdeményezést Delia, Canicattì és Naro önkormányzatai is támogatják. Néhány hét leforgása alatt a „Fustuq” elnevezésű kezdeményezésnek több mint 750 támogatója lett, és több mint 36 000 eurót gyűjtött össze, bőven meghaladva a 15 000 euróban kitűzött célt.
Idén már nem lehet több fát örökbe fogadni, talán jövőre bővítik a kezdeményezést.

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm szépen a megosztásokat! 🙂

adottare örökbe fogadni
albero di pistacchio pisztáciafa
pasticcere cukrász
piantare ültetni
coltivare megművelni
realizzare megvalósítani
terreno föld
patrimonio culturale kulturális örökség
campagna kampány
produzione termelés

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük