Happy hour olasz módra

2021-09-23
Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , ,
0

Az olaszok élnek-halnak a minőségi ételekért és italokért, a bulikért, ezek szerves részét képezik a mostanság oly divatossá vált aperitifek, happy hour esték, az apericenák.

Az aperitif felkészít a vacsorára, a happy hour pedig helyettesíti azt.
Tény, hogy hozzávetőleg másfél évtizede divatossá vált munkaidő után és vacsora előtt, 18-21 óra között beülni egy italra. Ennek a szokásnak viszont régre visszanyúló, történelmi gyökerei vannak.

Cocktail, Prosecco, Lime, Drink, Mineral Water, Ice

Aperitif vagy happy hour?
Elmondhatjuk, hogy a konfúzió Észak-Olaszországban született, ahol a happy hour lassan, de biztosan a klasszikus aperitif helyére lépett.

A happy hour őrület akkor kezdődött, amikor különösen Torinóban és Milánóban néhány klubnak, bárnak az a remek ötlete támadt, hogy a munkanap végén promóciókat kínáljon.
18 órától 23 óráig fix összegért kínálnak korlátlan ital- és ételfogyasztást a tésztaételekben, szendvicsekben, rizottóban, pizzában, felvágottakban, sajtokban, szendvicsekben gazdag svédasztalról.

Viszont a hagyományos értelemben vett aperitif nem más, mint a gyomor és az ízlelőbimbók felkészítése a vacsorára, amikor az étvágygerjesztő ital mellé apró sós falatokat fogyasztunk.

Az aperitif története 1786-ra nyúlik vissza, amikor Piemontéban Antonio Benedetto Carpano feltalálta a vermutot, ami nem más, mint 30 különféle gyógynövényt és fűszert tartalmazó fehér likőrbor.
A vermut igazi áttörése az I. világháború utáni időkre datálódik, amikor divatba jöttek a szódás italok, gondoljuk például a Campari 1932-es debütálására, vagy akár a napjainkban annyira divatos Aperol Spritzre.

Drink, Alcohol, Glass, Wine Glass, Aperol Spritz

Az északiak
akár a vacsorájukat is helyettesítik az ételekben gazdag aperitifekkel, valamint fogadások, ünnepségek, sőt esküvők vacsoráinak az „előhírnökeként” is szolgál.
A klasszikus aperitif számukra a Prosecco, Campari és Aperol Spritz.

Torinóban például annyira szabad a tánc, hogy a nap 24 órájában bármikor fogyaszthatsz egy tramezzinót és öblítheted le egy pohár itallal.
Brescia különcebb város, itt a Campariból, szódából és fehérborból készült Pirlót részesítik előnyben, és helyi sajtot fogyasztanak hozzá.

Negroni, Drink, Liquor, Alcohol, Cocktail, Orange, Red

Az ország középső tartományaiban a happy hour mánia nem annyira elterjedt, mint északon. Ez alól kivételt képez a riviéra, itt a happy hour gyakran azt a marketingfogást jelenti, hogy az este kezdetén egy italt fizetünk és kettőt kapunk. A legelterjedtebb ital a ginből, vörös vermutból és campariból készült Negroni, amit egyébként Firenzében találtak fel és nagyon elterjedt Toszkána-szerte.  Az italt helyi szalámi különlegességekkel, oliva bogyóval, mogyoróval, pisztáciával, sajttal, grissinivel, sőt akár sült krumplival szolgálják fel.

Food, Fruit, Plate, Cheese, Table, Freshness, Grape
Cold Cuts, Party, Aperitif, Holidays, Prosecco

Délen terjedt el legkevésbé a happy hour őrület, ez alól kivételt képeznek a megyeszékhelyek és a turista paradicsomok. A déliek mentalitásával, étkezési kultúrájával, ahol nem ritka a 3-4 órán keresztül tartó ebédelés vagy vacsorázás, nem összeegyeztethető az aperitif intézménye.

A pugliai Gallipoliban, ahol nyáron hemzsegnek a turisták, értelemszerűen nem hiányozhat a happy hour.
Calabriában és a szigeteken az aperitifet inkább a helyi gasztronapok kereteiben fogyasztják.
Palermo egy csöppet kilóg a sorból, ahol a milánói mintára követett happy hour keretében tésztaféléseket, halételeket, rántott ételeket, salátákat fogyasztanak.

A térség feketebáránya minden bizonnyal Nápoly és Campania tartomány, ahol a nap 24 órájában esznek és isznak. A befutó itt is a Prosecco és a Campari, amit sós süteményekkel, pizza szeletekkel, de akár a híres nápolyi sütik egyikével fogyasztanak.

Beverages, Alcohol, Glass, Snack, Spritz, Campari

Az aperitivo és az apericena jelenségről ebben az olasz nyelvű bejegyzésben olvashattok bővebben.

Az alábbi olasz nyelvú vidóban temérdek ötletet kaptak egy apericena megszervezéséhez: 🙂

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másnak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂 

radice gyökér
moda divat
fraintendimento félreértés
diffuso elterjedt (széles körben)
sostituito helyettesített
degustazione kóstolás
papille gustative ízlelőbimbók
inventare feltalálni
frequente gyakori
cultura culinaria kulináris kultúra

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük