Le Castella, a Jón-tenger egyik paradicsoma

2019-03-26
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , ,
0

Calabria keleti részén, a Jón-tenger partján található a nyílt tengertől teljesen védett öbölben egy csodálatos erőd Le Castellában.

Régen ez egy szárazföldhöz közeli sziget volt és csak csónakkal, hajóval lehetett megközelíteni.
Ma egy mesterséges út köti össze a szigetet a szárazfölddel.

Az évszázadok során stratégiai fontosságú szerepet töltött be a térség védelmében, ezt megelőzően pedig kereskedelmi központ volt a térség.
Az erőd két részből állt, a kisebb része volt a katonák és azok családjainak a lakhelye, a nagyobb része pedig a katonai operatív terület.


Forrás: http://www.lecastella.info/

Le Castella napjainkba kiemelkedő turisztikai központ, a legtöbb látogató és nyaraló júliusban és augusztusban érkezik. Számuk évről évre nő, tavaly 83.000 látogatója volt a városnak.

Turisztikai vonzereje a váron kívül a kristálytiszta, itt még nem szennyezett tenger és a helyi gasztronómia.
Tengerpartja homokos, az öböl tökéletesen védett a nyílt tengertől, sziklás a  tengerfeneke, mely roncsokban gazdag, ideális mind a pihenni, napozni vágyó családok, mint a búvárkodás szerelmeseinek a számára.
A merülések elérhetők felnőtteknek, gyermekeknek, haladóknak, kezdődnek. Szerveznek búvár valamint snorkeling merüléseket is.
Ha szerencsések vagyunk, akkor mindezt delfinek társaságában élvezhetjük.

Több filmet is forgattak ezen a helyszínen, többek között a Brancaleone és az Il Vangelo secondo Matteo című filmeket.

Az Aragon vár története

Az Aragon vár soha nem funkcionált várként, csak katonai erődítményként. A neve azt sugallja, hogy egy viszonylag fiatal építményről van szó, de története jóval korábbi időszakra datálódik.
Valószínűsíthető, hogy a vár eredeti falai i.e. a VIII. században épültek. Az erős várfalak biztonságot nyújtottak az ellenséggel szemben, akikből az évszázadok során egyáltalán nem volt hiány.

Hogy kik voltak vélhetően az első ellenségek? A törökök és a szaracénok, akik portyázásaik során mindent vittek, ami mozdítható volt. Ezen kívül elrabolták a nőket és a gyermeket, rabszolgának adták el őket Konstantinápolyban.

Forráskép megtekintése

Az i. e. 400-as években a terület egészen másként nézett ki, mint manapság, akkor az öböl kereskedelmi kikötőként funkcionált.
A legenda szerint 7 apró sziget volt közel a szárazföldhöz, Capo Colonna és Rizzuto térségében, ahol mindegyik szigeten állt egy erőd.

Ezt a történészek cáfolják, állításuk szerint csak a Le Castellában álló erőd létezett, a másik 6 építmény kereskedelemmel kapcsolatos funkciókat töltött be.
Egy dolog biztos, az öböl forgalmas és stratégiai fontosságú kereskedelmi kikötő volt akkoriban, összekötötte a térséget Észak-Európával és Afrikával is.

Hannibál és a 2. pun háború idején a kereskedelmi kikötő átalakult katonai kikötővé, immár védekezésre rendezkedtek be a helyiek.

Ezt követően a virágzó Római Birodalom idején nem foglalkoztak sokat az erőddel, így falai erősen megrongálódtak.
I. Jusztinianusz bizánci császár uralkodása idején, a gótok és a bizánciak közötti háború alatt Belisario tábornok elrendelte a városfalak azonnali helyreállítását, Reggio irányába ez erőd stratégiai fontosságú volt, az egész térség védelmét kellett ellátnia.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: ovoyages

A IX-XI. század idején arab és fennhatóság alatt állt a terület. Az arabok Squillacéban egy egész emirátust építettek fel, ezért érdekükben állt az egész térséget ellenőrzésük alatt tartani.
Az arab fenyegetettség megszűntével a térség benépesedett, két templomot is építettek: a Santa Maria és a San Nicola templomokat.

Sajnos nem sokáig tartott a béke, az Anjouk és az Aragonok között kitört háború zavarta meg a lakosok nyugalmát.
A XV. században ismét háború helyszíne volt a térség, ami most éppen Aragón Ferdinánd és egy hataloméhes feudális úr, Antonio Centelles között robban ki.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: ilioproget.it

A XVI. században a törökök próbálták elfoglalni a térséget.
A következő évszázadokban is folyamatos csaták helyszíne, 1799-ben Le Castella a francia, Bourbon és szicíliai csapatok összecsapásának központja.
Ezt követően Le Castella függetlensége megszűnt, közigazgatásilag Crotone városához tartozik, illetve napjainkban Capo Rizzuto városnegyede.

Olaszul tanulók és a nyelvet gyakorlók figyelmébe ajánlom az alábbi videót, amiben olasz nyelven is megtekinthetitek a vár történetét:

Ha tetszett a bejegyzés, nagyon szépen köszönöm, ha megosztod! 🙂 

fortezza erőd
tutelare óvni, védeni
credenza/leggenda hiedelem/legenda
testimonianza tanú
proibire megtiltani
navigare hajózni
battaglia csata
abbandonare elhagyni
penisola félsziget
pochi decenni néhány évtized

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük