skip to Main Content
info@olasznyelvtan.hu
Limoncello, A Likőrök Királya

Limoncello, a likőrök királya

Ki ne szeretné az étkezések végén kínált, hűtött citromos likőrkülönlegességet, a limoncellót?
Ismerkedjünk meg a hozzá fűződő legendákkal és a receptjével!

A likőr az 1900-as évek elején született egy kis panzióban a Kék-szigeten, ahol  Maria Antonia Farace szorgos kezei gondoztak egy bámulatos citrom- és narancsligetet.
A világháború után unokája éttermet nyitott az Axel Munte villa közelében. A ház helyi specialitása a nagymama ősi receptje alapján készített citromlikőr volt.
Ezt követően Maria asszony dédunokája, Massimo Canale 1988-ban megkezdte a limoncello kézműves gyártását, valamint bejegyeztette és levédette a likőr márkanevét.

Limoncello di Capri | Total Wine & More
Kép forrása: totalwine

A limoncello körül keringő mítoszok 
Caprin kívül Amalfiban és Sorrentóban is keringenek különböző történetek, amik arról szólnak, hogy a citromlikőr igenis az ő érdemük.
Számos történet szól arról, hogy a sorrentóiak már az 1900-as évek elején illusztris vendégeiket ezzel, a tradicionális recept szerint készült finomsággal kínálták.
Egy másik történet szerint már a szaracénok idején is létezett a citromlikőr, amit hideg reggeleken fogyasztottak a munkába igyekvő parasztok és halászok.
Egy újabb mendemonda szerint ez az ital egy kolostorban született, ahol a szerzetesek két imádság között fogyasztották.

Limoncello di Capri - 2020 All You Need to Know BEFORE You Go ...
Kép forrása: tripadvisor 

A “sárga likőr” évtizedekel ezelőtt indult el világkörüli útjára és mára meghódította a fél világot.
Az utánzatokkal szemben az Igp (Indicazione geografica protetta) védjegy védi az eredeti terméket. Ehhez kizárólag Capri szigetén valamint a Vico Equense és Massa Lubrense által határolt területek között termett citromot használhatják fel.

Mi a limoncello titka?
Két titka van: a sorrentói citrom és a hűtőszekrény.
Hűtés és fokok kérdése, hogy a citromlikőr limoncellóvá váljon. Az alacsony hőmérséklet kiemeli a citrus jellegzetes aromáját.
Érdekesség, hogy 2000-ben az Istat (az olasz KSH) hozzáadta a limoncellót a fogyasztói kosár termékeihez – ez alapján számolják az infláció mértékét.

Limoncello di Capri - Local products on Capri: When life gives you ...Kép forrása: capri.net

Hogyan készítsünk otthon limoncellót? 
A citromokat hajnalban leszedjük (koncentráltabb ilyenkor az aromájuk), alaposan megmossuk és éles késsel meghámozzuk. Ügyeljünk arra, hogy a héj alatti fehér réteget távolítsuk el, mert keserű lesz tőle a likőr.
Helyezzük egy nagy, zárható üvegbe a citromhéjat, majd öntsük fel fél liter tiszta alkohollal (95°).  Zárjuk le az üveget és alaposan rázzuk össze a tartalmát.
Most kezdődik a limencello előállításának a türelmi időszaka. A kamrában tárolt üveg tartalmát legalább egy héten keresztül naponta legalább egyszer rázzuk fel.
Majd egy fazékba öntsünk 40 dkg cukrot, adjunk hozzá fél liter vizet és lassú tűzön főzzük össze. Hagyjuk lehűlni, majd szűrőn keresztül öntsük hozzá az üveg tartalmát. Alaposan keverjük össze.
Elkészült a házi limoncellónk, alkoholtartalma a víz és cukor arányától függően 30-50°.
Zárt, lehetőleg parafadugós üvegben tároljuk, legalább két hétig pihentessük fogyasztás előtt.

Ha tetszett a bejegyzés és úgy gondolod, hogy másoknak is hasznos lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂 

liquore (il)likőr
curaregondozni
specialitàkülönlegesség
registrareregisztrálni, bejegyeztetni
marchiomárka, márkanév
artigianalekézműves
conquistaremeghódítani
imitazioneutánzat
fiorituravirágzás
albahajnal

 

Back To Top