A caffè sospeso egy csésze jófejség Nápolyból

2020-12-10
Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , ,
0

Ha azt mondom, felfüggesztett kávé, talán furcsán hangzik. Ez nem más, mint egy nagyszerű kezdeményezés, ami több évtizedes hagyományra tekint vissza Nápolyban.
Egy mondatban összefoglalva a kezdeményezésé lényegét, egy kávényi jóságról, jótettről van szó.  Campania fővárosának bárjaiban a felfüggesztett kávé pártfogói egy csésze eszpresszó kávét ajándékoznak egy számukra teljesen idegen embernek.

Naples, Italy, Piazza Plebiscito, Prefecture, Landscape

A caffè sospeso hagyománya
Amikor valaki a bárpultnál egy felfüggesztett kávét rendel, tulajdonképpen két kávét fizet, miközben csak egyet kap. A másikat félreteszik, „felfüggesztik”. Ha egy rászoruló személy lép be a kávézóba, egy csésze kávét kap ajándékba, pontosan úgy, mintha az előző vendég hívta volna őt meg egy csésze aromás, gőzölgő italra.

Coffee, Machine, Express, Maker, Restaurant

A caffè sospeso  eredete
A felfüggesztett kávé  mozgalom eredetileg Nápolyból származik, ahol a II. világháború után sok férfi mindenét elveszítette, és sajnálatos módon még kávéra sem futotta nekik. Ekkor vált szokássá azok részéről, akik nem nyomorogtak, hogy két kávét rendeltek. Az egyiket elfogyasztották, a másikat pedig egy rászoruló kapta.

Riccardo Pazzaglia író szerint a felfüggesztett kávé hagyománya a későbbiekben abból a vitából is eredhetett, hogy a barátok vagy ismerősök, akik a bárban futottak össze, soha nem tudták, hogy az egymás közötti kávéfizetés idején ki következik éppen, kinek kit „kell” meghívnia, ki a soros a fizetésben. Sokszor megtörtént, hogy olyan kávéért is fizettek, amit már más is kifizetett és, amit végül nem fogyasztottak el.

Ebből született az a hagyomány, hogy nem kérték vissza az árát, hanem egy idegen számára ott hagyták a kifizetett kávét. Nápoly elegáns kávéházaiban az előre kifizetett kávék blokkjait egy vázában  tárolták, és aki megszorult, ebből húzott egy blokkot és máris megkapta az előre kifizetett kávét.

Barista, Coffee, Cafeteria

2008-ban Luciano De Crescenzo író összegyűjtött egy sor újságcikket és anekdotát e témában, és a napi bölcsességeket stílszerűen  Il caffè sospeso címen jelentette meg.

3 évvel később hivatalosan is kapott egy napot a felfüggesztett kávé, ami december 10-re esik, és idén immár 10. alkalommal ünnepeljük meg ezt a nemes célból született napot.

Cup, Espresso, Saucer, Tableware, Porcelain, Ceramic

A felfüggesztett kávéról egy abszolút érdekfeszítő dokumentumfilmet is forgattak 2017-ben, Caffè sospeso címen, és amit ajánlok minden kávészerelmesnek és bábeli zűrzavarosnak.

A filmet 3 nyelven forgatták: olaszul, spanyolul és angolul, mivel a forgatás helyszínei Olaszország, Argentína és az Egyesült Államok voltak.

A kávéfogyasztáson túl 1-1 helyi életébe, örömébe, tragédiájába is betekintést nyerhetünk, és az is kiderül a dokumentumfilmből, amit a Netflixen ITT tudtok megnézni, hogy kutyából nem lesz szalonna.

Coffee, Cafe, Cup, Cafeteria, Hot

A sospeso kávé történetéről az alábbi, olasz nyelvű videóban is hallhattok érdekes részleteket:

A jótékonyságból sosem elég, a caffè sospeso példájára Milánóban idén is van panettone sospeso mozgalom, 2020-ban 14 cukrászda vesz részt ebben a mozgalomban.

Olaszul tanulók és / vagy a nyelvet gyakorolni kívánok számára egy rövid videó is a panettone sospeso apropóján:

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másnak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod. 🙂

sospenderefelfüggeszteni
tazzinacsésze
sconosciutoismeretlen
ordinarerendelni
pagarefizetni
riceverekapni
consumareelfogyasztani
articoloújságcikk
raccogliereösszegyűjteni
documentariodokumentumfilm

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük