skip to Main Content
Mikor és Hogyan érettségiznek Az Olaszok?

Mikor és hogyan érettségiznek az olaszok?

Az olaszok előbb befejezik a tanévet, pihennek egy hetet és utána kezdik el az érettségi vizsgákat.
2019-től nagy változásokat terveztek bevezetni (kb. hasonló léptékkel, mint ami nálunk várható 2020-tól, csak ők könnyítenek), de mivel nem minden feltételt terveztek el gondosan, így idén csak néhány változást lép életbe az eddigi évekhez képest.

Pontosan hogyan is nézett ki az olasz érettségi?

Kezdjük azzal, hogy náluk nincs szalagavató, ballagás és nincs egyenruha.
Az érettségin is úgy öltöznek, ahogy akarnak, nyilván a szóbelire illik a tornacsuka-farmer kombót valami elegánsra lecserélni.Olaszországban nincs akkora tétje az érettséginek, mint nálunk. 

  • Sikerült-e vagy sem, ez a lényeg.
  • Nincsenek egyetemre vitt pontok.
  • Nincsenek pontduplázások.
  • Nincs nyelvvizsga és ez által ehhez kapcsolódó felvételi és / vagy kimeneteli követelmény sem.
  • A továbbtanuláshoz sikeres érettségi szükséges, valamint tudni kell fizetni az egyetemi tandíjat.
  • Nincs egységes érettségi. Hogy mit értek ez alatt? Nem létezik a magyar rendszer, miszerint mindenkinek kell pl. matekból vagy egy nyelvből vizsgáznia.
  • Külön felvételi vizsgát a jogi és az orvosi egyetemre készülőknek kell csak tenniük.

Eddig 3 írásbeli és 1 szóbeli vizsgából állt az érettségi.
Mivel az írásbeli vizsgák számát kettőre csökkentették (eltörölték a 3., legnehezebb vizsgát), így a pontozás is változik, mivel az olaszok nem érdemjegyeket, hanem pontokat kapnak a vizsgákon. Ez a felsőoktatásra is vonatkozik.
Az írásbelire eddig 15-15 pontot lehetett kapni, a szóbelire pedig 30-at; ez 2019-től pedig vizsgánként 20-20 a maximális pontszám.
A középiskola utolsó 3 évében, az úgy nevezett „crediti scolastici” 25 pontja helyett 40 pontot lehet szerezni. Tehát az érettségibe beleszámít, hogy a tanuló hogy teljesített a tanévek alatt.
A maximális 100 pont 60%-ától van meg a sikeres érettségi.

Az is óriási változás, hogy az idei érettségitől nem szükséges minden tartárgyból elérni az elégségest (ne feledjük el, az olaszok 1-10 között osztályoznak, tehát ez nem a lécet felülről súroló kettest jelenti), hanem átlagot számítanak, amibe a magatartás is beleszámít.

Az első írásbeli vizsgára, ami az olasz nyelv, június 19-én kerül sor.
Az eddig 4-7 feladatot tartalmazó vizsgával szemben csak 3 típusfeladat vár az érettségizőkre: szövegelemzés, érvelés valamint egy aktuális témával kapcsolatban kritika írása, vélemény kifejtése. A szövegelemzésnél csak olasz írók, költők művei közül kell az olasz diákoknak számot adni a tudásukról.

Az írásbeli második napján, azaz június 20-án intézménye függvényében más és más feladatokat kapnak a vizsgázók.
Például a klasszikus gimnáziumokban latinból és görögből, a természettudományi gimnáziumokban matematikából és fizikából, a nyelvszakos gimikben idegen nyelvből és kultúrából kell vizsgázniuk.

Akik szakközépiskolába jártak, azoknak a szakmai tantárgyaikból egy összevont, kb. 6-8 órás érettségi vizsga során kell problémákat megoldaniuk, üzleti modelleket és elemzéseket készíteniük.

 

Ha olaszul tanulnál, ajánlom figyelmedbe az alábbi linket:
https://olasznyelvtan.hu/objektiven-a-masik-es-a-sajat-nyelvtan-konyvrol/

Back To Top