Mikor és hogyan érettségiznek az olaszok?

2019-06-17
Olasz nyelvtanulás , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , , , , ,
0

Az olaszok előbb befejezik a tanévet, pihennek egy hetet és utána kezdik el az érettségi vizsgákat.
2019-től nagy változásokat vezettek be (kb. hasonló léptékkel, mint ami nálunk volt várható 2020-tól, csak ők könnyítenek), de mivel nem minden feltételt terveztek el gondosan, így idén csak néhány változást lépett életbe az eddigi évekhez képest.

Idén közel félmillió olasz érettségizik, 2024-ben az olasz érettségi vizsgák ma, június 19-én kezdődtek  8.30-kor, holnap lesz a 2. és általánosságban elmondható, hogy az utolsó írásbeli is.
Két héttel később, július 5-én kezdődnek a szóbeli vizsgák.

Pontosan hogyan is nézett ki az olasz érettségi?

Kezdjük azzal, hogy náluk nincs szalagavató, ballagás és nincs egyenruha.
Az érettségin is úgy öltöznek, ahogy akarnak, nyilván a szóbelire illik a tornacsuka-farmer kombót valami elegánsra lecserélni.Olaszországban nincs akkora tétje az érettséginek, mint nálunk. 

Sikerült-e vagy sem, ez a lényeg.

Nincsenek egyetemre vitt pontok. Ez nem azt jelenti, hogy nincsen pontozás, sőt, de nincs akkora tétje, mint nálunk.

Nincsenek pontduplázások.

Nincs külön nyelvvizsga és ez által ehhez kapcsolódó felvételi és / vagy kimeneteli követelmény sem. Az idegen nyelv és az ebből tett vizsga egyike a sok vizsgának.

A továbbtanuláshoz sikeres érettségi szükséges, valamint tudni kell fizetni az egyetemi tandíjat.

Nincs egységes érettségi. Hogy mit értek ez alatt? Nem létezik a magyar rendszer, miszerint mindenkinek kell pl. matekból vagy egy nyelvből vizsgáznia.

Külön felvételi vizsgát a jogi és az orvosi egyetemre készülőknek kell csak tenniük.

Man, Men, Hand, Person, People, Male, Portrait, Human

Eddig 3 írásbeli és 1 szóbeli vizsgából állt az érettségi.
Mivel az írásbeli vizsgák számát kettőre csökkentették (eltörölték a 3., legnehezebb vizsgát), így a pontozás is változik, mivel az olaszok nem érdemjegyeket, hanem pontokat kapnak a vizsgákon. Ez a felsőoktatásra is vonatkozik.

Az írásbelire eddig 15-15 pontot lehetett kapni, a szóbelire pedig 30-at; ez 2019-től pedig vizsgánként 20-20 a maximális pontszám.
A középiskola utolsó 3 évében, az úgy nevezett „crediti scolastici” 25 pontja helyett 40 pontot lehet szerezni. Tehát az érettségibe beleszámít, hogy a tanuló hogy teljesített a tanévek alatt.

A maximális 100 pont 60%-ától van meg a sikeres érettségi, aki kiemelkedően teljesít, a dicséretet is kap, ez a 100 e lode. 

Az is óriási változás, hogy a 2019-es érettségitől nem szükséges minden tartárgyból elérni az elégségest (ne feledjük el, az olaszok 1-10 között osztályoznak, tehát ez nem a lécet felülről súroló kettest jelenti), hanem átlagot számítanak, amibe a magatartás is beleszámít.

Az első írásbeli vizsgára, ami az olasz nyelv, június 21-én kerül sor. 
Az eddig 4-7 feladatot tartalmazó vizsgával szemben csak 3 típusfeladat vár az érettségizőkre: szövegelemzés, érvelés valamint egy aktuális témával kapcsolatban kritika írása, vélemény kifejtése. A szövegelemzésnél csak olasz írók, költők művei közül kell az olasz diákoknak számot adni a tudásukról.

To Read The Book, Library, Reading, Education, The Test

Az írásbeli második napján, azaz június 23-án intézménye függvényében más és más feladatokat kapnak a vizsgázók.
Például a klasszikus gimnáziumokban latinból és görögből, a természettudományi gimnáziumokban matematikából és fizikából, a nyelvszakos gimikben idegen nyelvből és kultúrából kell vizsgázniuk.

Akik szakközépiskolába jártak, azoknak a szakmai tantárgyaikból egy összevont, kb. 6-8 órás érettségi vizsga során kell problémákat megoldaniuk, üzleti modelleket és elemzéseket készíteniük.

Olaszul tudók vagy a nyelvet gyakorlók figyelmébe ajánlom az alábbi videót, amiben az idei érettségi vizsgáról tudhattok meg többet:

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂 

esame vizsga
maturità érettségi
prova scritta írásbeli vizsga
prova orale szóbeli vizsga
punto pont
credito kredit
calcolare számolni, kiszámítani
lingua e letteratura italiana olasz nyelv és irodalom
liceo gimnázium
lode dicséret

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük