Nyelvtanulási trükkök és aranyköpések 1.

2024-01-26
Olasz nyelvtanulás , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , ,
0

Ebben a bejegyzésben hoztam néhány nyelvtanulási trükköt, módszert, ami bizonyára mindenki számára hasznos lesz, valamint 1-2 aranyköpést is.

Cervello, Sinistra, Logica, Linguaggio

Köztudottan jobb agyféltekés nyelvtanulási módszerekkel ötvözöm a hagyományos módszert, emiatt is nagyon szeretem, amikor a kézzel írott jegyzeteket, amiket átnézésre küldenek a tanítványaim, mindenféle nyilak, ábrák és különösen színek tarkítanak.

Javaslom mindenkinek, hogy építse be a jobb agyféltekés tanulási módszereket. Figyeljétek meg, hogy gyorsabban  megtanultok így bármit, a nyelvtanulás területén pedig legyen szó akár a nyelvtan vagy a szavak és kifejezések elsajátításáról, sokkal hatékonyabb lesz.
Ti használjátok ezeket a módszereket?
Ha nem, ezt is elsajátíthatjátok nálam egyéni vagy csoportos óra keretében.

Polpo, Pesca, Mani

Az állatorvos esete a 3 szívű, kékvérű polippal az olaszórán
Március közepén volt az első órám egy teljesen kezdő, de nagyon elszánt, érdeklődő és lelkes új diákkal, aki nem mellesleg állatorvos.
Szeptemberben egy olasz vetélkedőben hangzott el egy kérdés azzal kapcsolatban, hogy a polip miért kék vérű (de mégsem nemesi vér csörgedezik az ereiben 😉 ) és miért van 3 szíve. Gondoltam, bedobom ezt a témát a következő óránkon.

Nos, ő az első döbbenet után, gondolhatjátok, hogy szegény mennyire meglepődött 🙂 a következő alkalomra maximális alapossággal felkészült a témából, kifejtette, miért van 3 szíve és ezek milyen funkciót töltenek be, illetve azt is elmesélte, hogy mitől piros és mitől kék a vér. Igen, mindezt természetesen olaszul, szó szerint 6 hónapos tanulás után. Sőt, hozzátette, hogy bár remekül beszél 2 másik nyelven, de ezt a polipos sztorit valószínűleg nem tudná elmondani rákészülés nélkül egyik nyelven sem.

Rendkívül hálás vagyok, hogy ő is engem választott. Azt nem ígérem, hogy mindenki el tud erre a szintre jutni fél év alatt, de azt igen, hogy minden tőlem telhetőt megteszek, a többi már a diákon múlik.
Ha te is szeretnéd mindezt elérni, kattints és tanulj velem olaszul!

Orologio Da Tasca, Orologio, Accessorio

Egy új tanítványom, aki nem nulláról kezdődően, nagy elszántsággal, tele tervekkel, ismét belevágott a csodálatos olasz nyelv elsajátításába, megkérdezte, hogy mennyi ideig fog tartani, amíg megtanulja a nyelvet.
Mivel a hölgy japán tolmács-fordító, visszakérdeztem.
– Mennyi ideig tartott, míg megtanultál japánul? Már nem kell tanulnod? – tettem fel neki a kérdést.
A válasza csöppet sem lepett meg:
– Közel 30 éve kezdtem el foglalkozni a nyelvvel, MINDEN NAP tanulom, hiszen a NYELV ÉL!

A fenti mondatával csak egyetérteni tudok, a nyelv él, minden nap tennünk kell azért, hogy a nyelvet szinten tartsuk és az anyanyelvűekkel együtt fejlődjünk.

Compiti, Scrivere, Natura Morta

Mennyi ideig tart, míg megtanulom?
Gyakran teszitek fel nekem ezt a kérdést.
Mit értesz az alatt, hogy MEGtanulni? Mi a célod?  Tanulod, tanulgatod a nyelvet, esetleg szerzel valamilyen nyelvvizsgát, és azzal a lendülettel sutba vágsz mindent, ezzel egyidőben zuhanórepülésben megindulsz a felejtés irányába, vagy fenn akarod tartani az addig megtanultakat, naprakészen szeretnéd tudni a nyelvet, és teszel is érte?
Ha ez utóbbi, akkor “rossz” hírem van, a nyelvtanulás élethosszig tartó tanulási folyamat.

Agnello, Azienda Agricola, Pecora

A pillanatnyilag legfiatalabb tanítványommal, egy 14 éves kislánnyal, aki egy éve 4. nyelvként választotta az olaszt, beszélgettünk a decemberi ünnepekről.
– Mije van aznap Jézusnak? – kérdeztem rá december 24-re.
– Báránya! – érkezett a “magától értetődő” válasz csípőből. 😀

Alfa Romeo, Auto, Antiquariato

– Mit jelent az aiuto?
– Auto i-vel! 😀
Aiutoooo! 🙂

Natale, Contento, Donna, Luci, Gioiosa

Még a karácsony előtti véghajrában, az utolsó héten történt az, hogy tartottam egy olasz próbaórát is!
Mennyire kell valakinek eltökéltnek lennie azon a tényen felül, hogy nyakunkon a karácsony, hogy friss műtétből lábadozva, tényleg beteges hangon, de végig mosolyogva az órát belevágjon  még az idén?
Így is lehet …. 🙂 Hogy egymásra bólintottunk-e? Naná!

Uomo, Scrivere, Il Computer Portatile

Következetesen tanulj!
Mielőtt belevágnál a nyelvtanulásba, érdemes átgondolni, hogy mi a célod a nyelvvel, és kisebb időszakokra lebontva mennyi idő alatt mit szeretnél elérni, mennyi időt tudsz a tanulásra fordítani.
Fontos lenne, hogy naponta, max. kétnaponta tudj a nyelvvel valamennyit, akár csak 15-20 percet is foglalkozni érdemben, azaz az adott idő alatt minden mást kizársz, csak erre koncentrálsz.
Szintén fontos, hogy a beszéd– és az íráskészségedet egyszerre fejleszd.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük