Olaszország 21 leghíresebb történelmi kávézója

2022-11-13
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , ,
0

A kávéfogyasztás Olaszországban művészet és kulturális hagyomány is egyben.
Az olasz kávé kimagasló minősége mellett muszáj megemlíteni a legendás történelmi kávézókat, amik északtól délig korszakokat, stílusokat képviseltek, és jellemezték azt az igazi olasz életformát, amit annyira irigyeltek a világ más országaiban.

A történelmi helyeken át vezető utazásnak feltétlenül Velencéből kell indulnia, abból a kereskedelmi városból, ahol legelőször terjedt el a kávé kultusza a félszigeten.

Az első „bottega da caffè”-ról már  a XVII. század végén tudni. A velencei színház mestere, Carlo Goldoni is ennek szentelte egyik művet.

Forráskép megtekintéseKép forrása: italianiabuenosaires.com

A kávézási divat 1720-ban tört ki, amikor megnyílt a Florian a város előkelő főterén, a Szent Márk téren.

A kávézó gazdagon díszített, pazar belső terekkel rendelkezik. A Florian több illusztris vendéggel büszkélkedhet, mint például Goldoni, Casanova, Canaletto és D’annunzio.

Szintén a Szent Márk téren található az 1775 óta működő Gran Caffè Quadri is. A teljesség igénye nélkül néhány híresség, akik itt megfordultak: Stendhal, Lord Byron, Alexandre Dumas, Wagner, Marcel Proust és Woody Allen.

Forráskép megtekintéseKép forrása: ehica.eu

Végül, de nem utolsó sorban említést érdemel a Torrefazione Marchi, ahová a velencei futuristák, Depero, Mastroianni, Alberto Sordi, Vittorio De Sica és még sok más híresség látogatott el .

Forráskép megtekintése
Kép forrása: viajeconcafe.com

Veneto ad otthont egy másik illusztris találkozási pontnak, nevezetesen a padovai Caffè Pedrocchinak is.

A városnak ezt a helyi jelképét ajtó nélkülinek hívják, mert 1831-es megnyitásától 1916-ig éjjel-nappal nyitva volt.
1848-ban egy diák megsebesülése váltotta ki az Osztrák Birodalom elleni zavargásokat.

Hamarosan hazafiak, értelmiségiek, művészek és olyan személyiségek találkozóhelyévé vált, mint Ippolito Nievo, Giovanni Prati, Arnaldo Fusinato, Alfred De Musset, George Sand, Eleonora Duse és Filippo Tommaso Marinetti.

Forráskép megtekintéseKép forrása: italy-villas.fr

Trieszt egy másik város, ahol sok történelmi és elegáns kávézó található, gondoljunk csak az 1830-ban megnyitott Caffè Tommaseóra, a város legrégebbi kávézójára, amit a dalmát író tiszteletére neveztek el.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: blogspot.com

Nem szabad elfeledkezni az 1839-ban átadott Caffè degli Specchi és az 1914-ben átadott Caffè San Marcóról sem.

Ez utóbbi az ellenállók találkozó helye volt, és sajnos az I. világháború során megsemmisült.
Az 1920-as években azonnal átépítették, azóta is az értelmiségiek találkozóhelye. Törzsvendégei között volt  Saba, Svevo és Giotto.
Claudio Magris a kávézó asztalainál írta meg a Danubio (Duna) című művét.

Forráskép megtekintéseKép forrása: ehica.eu

A torinói Caffè Al Bicerin 1763 óta áll nyitva  és várja vendégeit kiváló környezetben, első osztályú termékkel.
A bicerin nevű kávét, ami torinói találmány,  és forró csokiból, presszó kávéból és tejszínhabból áll, elsők között Alexandre Dumas és Camillo Benso gróf kóstolhatták meg.

Forráskép megtekintéseKép forrása: flawless.life

A piemonti főváros büszkélkedhet a XIX. századi Caffè Mulassaóval is, ahol 1926-ban született meg a tramezzino.

A Castello téren áll a Baratti & Milano kávézó.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: triapvisor

Az 1780-ban felavatott Caffè Fiorio a nemesek találkozóhelye volt akkoriban, és Nietzsche különösen szerette ezt a helyet.

A Caffè Arione Cuneóban található, 1923-ban nyílt meg. Itt találták fel a Cuneesi al rumot, ami rumos csoki.
Forráskép megtekintése
Kép forrása: viadelgusto-shop.de

Liguriában minden bizonnyal érdemes meglátogatni az 1902 óta működő Balzola Cukrászda kávézót, ami festői, hangulatos környezetben található. Számtalan fantasztikus desszertet kóstolhatunk itt meg, mindenekelőtt a szabadalmaztatott Baci di Alassiót, köszönhetően Rinaldo Balzolának, aki III. Vittorio Emanuele házi cukrásza volt, és látta el mindenféle édességgel a királyi családot.

Forráskép megtekintése

Forráskép megtekintéseKépek forrása: Savonanews.it

A firenzei Caffè Le Giubbe Rosse a művészek és írók találkozóhelye, amit 1897-ben alapított két német sörfőző testvér, 1913-tól pedig a futuristák találkozóhelyévé vált.
A kávézó volt a helyszíne  a Marinetti vezette milánói futuristák és a firenzei La Voce magazin rivális művészei közötti csetepaténak is.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: ilreporter.it

Ascoli Picenóban a Caffè Meletti 1907 óta működik. Neoklasszikus stílusú, bájos kávézó a del Popolo téren, ahol vendégei között megfordult le Marche elitje mellett Mascagni, Sartre és Hemingway is.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: milleweekend.com

Történelem, művészet és költészet a római Antico Caffè Grecóban, amit 1760-ban alapítottak a  Condotto utcában. 300 kiállított művével a világ legnagyobb nyilvános művészeti galériája.

A nagyok mindegyike megfordult itt, közöttük volt Giacomo Leopardi, Edvard Grieg, Goethe, Gogol, Henry James, Chateubriand, Casanova, Canova, Keats, Andersen, Thomas Mann, Rossini, Liszt Ferenc, Silvio Pellico, Shelley, Schopenhauer, Mark Twain, Wagner, Joyce, Orson Welles, Ibsen és még sokan mások.

A kávézó múltjáról és jelenéről olasz nyelven az alábbi videóban tudhattok meg többet:

 

Az abruzzói Gran Caffè Vittoria di Chietit Vincenzo Melocchi kereskedő nyitotta meg 1920-ban Gran Caffè Roma néven, és csak a Fasiszta Birodalom 1936-os kikiáltásával változik meg véglegesen a neve Gran Caffè Vittoriára.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: tripadvisor

Nápolyban 1860 óta várja vendégeit a Gran Caffè Gambrinus. A városi kultúra referenciapontja, a Plebiscito térre néző kávézó porcelánokkal, autentikus édességekkel és isteni nápolyi eszpresszóval vár mindenkit. Vendégei között megfordult többek között Oscar Wilde, Gabriele D’annunzio és Sissi is.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: libri.icrewplay.com

Pugliában Altamura nem csak a kenyér városa. A történelmi Caffè Ronchi Striccoli a Corso Federico II di Svevián áll, a városi katedrális mellett. 1832 óta kínál kézműves édességeket, fagylaltokat és likőröket .

Forráskép megtekintése
Kép forrása: tripadvisor

A Gran Caffè Renzelli di Cosenza 1803 óta a calabriai városközpont gyöngyszeme, ahol megkóstolhatjuk a hagyományos édességeket, például a habcsók nugátot.

Forráskép megtekintése
Kép forrása: touringclub.it

Szardínia szigetén, Nuorában található a Caffè Tettamanzi. 1875-ben egy piemonti bútorasztalos, Tettamanzi alapította. Stukkók, tükrök, kerek asztalok és piros kanapék díszítik ezt a gyöngyszemet.

Forráskép megtekintése

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

menzionare megemlíteni
consumare fogyasztani
locale storico történelmi hely
scoppiare robbanni
ospitare vendégül látni
simbolo szimbólum
inaugurare felavatni
Impero austriaco Osztrák Birodalom
ritrovo találkozóhely
patriota hazafi

 

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük