Olaszország mesébe illő helyei 3.

2023-05-10
Olasz kultúra , Olasz nyelvtanulás, olasz nyelvtan
, , , , , , , ,
0

Kastélyok, kertek és természeti csodák. Falvak, ahol megállt az élet,  turistaútvonalaktól távol eső remekművek. Olaszországban végtelen a látnivaló, amit érdemes felkeresni, teljes listát készíteni pedig képtelenség.

Az ország tele van olyan helyekkel, amik mintha mesekönyvekből keltek volna életre, és ahol egy tündérmese főszereplőjének érezhetjük magunkat.
Aki lemaradt volna, a bejegyzés 1. részét ITT, a 2. részét pedig ITT tudja elolvasni.

Free photos of Italy

Castel Toblino

A Castel Toblino mesebeli, romantikus környezetben áll, a tóparti kastélyok egyik ritka példája. A Valle dei Laghiban (tavak völgye) található, Trento tartományban.

Az egyik legcsodálatosabb olasz középkori kastély, egy kis földköpenyen áll a tó közepén, ami nem más, mint egy védett félsziget.
Jelenleg a kastély magántulajdonban áll, de időpontfoglalással lehetőség van a meglátogatására.

castel-toblino-immagini
Kép forrása: travel.thewom.it

Capelli di Venere

A Capelli di Venere vízesés a Rio Bussentino vizéből fakad, Casaletto Spartano közelében található.
A vízesés vizeinek zuhataga természetes medencéket hozott létre a mederben, ahol úszni is lehet.

A vízesés a Cilentói Nemzeti Park területén található, a vízesések mellett tanösvényeket, hidakat és építményeket is találhatnak a túrázás szerelmeseinek. Utóbbiak között van egy régi vízimalom, ami restaurálása óta egykori pompájában ragyog.
A vízesés a nevét a sziklákat borító növényről kapta.

Gole dell’Alcantara – Gole di Larderia

Következő utunk Szicíliába vezet, a Gole dell’Alcantara a szicíliai Alcantara-völgyben található, a Peloritani-hegység lábánál.

Gole dell'Alcantara
Kép forrása: eleassar

A mesebeli természeti képződmény a legkeskenyebb pontokon 25 méter magas és 2 méter széles, a legszélesebb pontokon 4-5 méteresek a szurdokok. A természetes kanyont több ezer év alatt vájta ki a víz.
Ennek a szurdoknak a sajátossága a falak szerkezetében rejlik, amelyeket bazaltos lávafolyamok hoznak létre, alacsony szilíciumtartalmú, de gazdag vasban, magnéziumban és kalciumban.

Ha többet szeretnél megtudni erről a szurdokról és környékéről, ajánlom figyelmedbe az alábbi olasz nyelvű videót:

Reggia di Caserta

A casertai királyi palota  a nápolyi Bourbon királyok egykori rezidenciája volt. A palotát a XVIII. században Luigi Vanvitelli tervei alapján kezdték el építeni  VIII. Károly parancsára. Akkoriban ez volt a  legnagyobb európai építkezés, ami 1780-ban fejeződött be.

Free photos of Caserta

Miután 1860-ban a Két Szicília Királysága egyesült az Olasz Királysággal, a palotát már csak bizonyos alkalmakra használták. Ezt követően  1919-ben III. Viktor Emánuel király az olasz népnek adományozta a mesés királyi palotát.
Sajnos a II. világháború során jelentős károkat szenvedett.
A restaurálási munkálatokkal bő egy évtizeddel a háború után készültek el és ekkor nyílt meg a múzeum, ami magában foglalja a királyi lakosztályokat, az udvari színházat és a kerteket.

Free photos of Palace

A mesés kastély pompájával, méreteivel és a hozzátartozó kertekkel a versaillesi, madridi és szentpétervári paloták mellett az egyik legnagyobb és legimpozánsabb királyi palota Európában.
A palota 247×190 méter, négy belső udvarral rendelkezik. Az épületben 1200 helyiség és 56 lépcsőház található. A homlokzata 36 méter magas, öt szinttel. Az épület alagsorában vannak a konyhák, a pincék és a műhelyek.
1996-ban felkerült az UNESCO világörökség listájára.

Free photos of Palace of caserta

Alberobello

Puglia egyik leghíresebb települése a varázslatos Alberobello, ami mesébe illő világörökség.

Alberobello mesebeli kis fehér, tornyos házikóiról, a trullókról híres, melyek négyszög vagy kör alapú csúcsos építmények.
A házak különlegessége, hogy csak kőből épültek, semmilyen fából készült tartóelem vagy kötőanyag, pl. habarcs nem tartja össze a köveket.
Az épületek alapzat nélküliek,  falait közvetlenül a földre helyezték. A falak magassága 160 és 200 cm, szélességük pedig 80 cm és másfél méter közötti. Ez utóbbinak köszönhetően nyáron hűvösek, télen pedig melegek a trullók.

Free photos of Village

A város kiépülésében II. Giangirolamo di Acquaviva conversanói grófnak volt kiemelkedő szerepe, aki segítséget nyújtott az itt letelepedő parasztoknak és menekülteknek.
Annak érdekében, hogy elkerülje a birtokán álló kőházak utáni adófizetést – mert az akkori rendelet szerint nem a betakarított termény vagy a megművelt földterület alapján, hanem a birtokon álló kőházak után kellett adót fizetni, megparancsolta, hogy csakis olyan épületeket építhettek, amiket az adószedők érkezésekor könnyen el lehetett bontani, majd távozásuk után gyorsan vissza lehetett építeni.

A környék természeti-geológiai adottságai ezt az építési módot lehetővé tették, köszönhetően a hatalmas mennyiségben rendelkezésre álló karsztos mészkőnek és meszes üledékes kőzetnek.
Azonban a turpisság hamar kiderült, a nápolyi király pedig börtönbe záratta az adócsaló grófot.

A világon egyedülálló települést az Unesco 1996-ban vette fel a listájára.
A trullók városa csodálatos turisztikai látványosság az Itria-völgyben. Dimbes-dombos település, hangulatos kis macskaköves utcácskákkal.
Minden trulló süvegére festettek fehér színnel egy jelet, ami lehet szerelmi vallomás, ősi szimbólum, állatövi jegy vagy valamilyen keresztény jelkép.

Free photos of Alberobello

Ha tetszett a bejegyzés, és szerinted másoknak is érdekes lehet, köszönöm szépen, ha megosztod! 🙂

penisula félsziget
le cascate vízesés
venere vénusz
favoloso mesés
il canyon kanyon
gola szurdok, torok
reggia királyi palota
pietra
costruzione építkezés
patrimonio örökség

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel!

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük